Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 13 dec 2019

Canadese dubbelslag op mass start in Nagano

Net als vorige week in Nur-Sultan heeft Ivanie Blondin de mass start gewonnen. In Nagano was zij de snelste in de massasprint. Bij de mannen won verrassend Jordan Belchos nadat hij uit de greep bleef van het peloton. Het was de eerste wereldbekerzege voor Canada op de mass start bij de mannen.

Foto : International Skating Union

De koers bij de mannen kende een aantal ontsnappingspogingen, onder meer van Haralds Silovs en Peter Michael. Ook junior Harm Visser drukte zijn neus aan het venster. Bart Swings was menigmaal de man die het gat wist te dichten. Na de laatste tussensprint was het Belchos die opnieuw een gat sloeg met het peloton, waarna het gat snel groter werd.

Het peloton schoot te laat op gang, waarna Belchos vlak voor de eveneens juichende Joey Mantia over de streep kwam. De Amerikaanse wereldkampioen realiseerde zich daarna pas dat hij tweede was geworden. Swings werd derde. Visser eindigde in de pelotonsprint als negende. De andere Nederlander op de mass start, Jordy van Workum, wist zich niet te plaatsen voor de finale.

Bij de vrouwen koerste Blondin de hele wedstrijd attent voorin het peloton dat werd lamgelegd door haar ploeggenote Valerie Maltais. Ook de Italiaanse vrouwen probeerden alles bij elkaar te houden voor Francesca Lollobrigida. De Nederlandse vrouwen koersten zeer afwachtend en waren niet voorin te vinden.

Met nog twee ronden te gaan probeerde Ayano Sato de sprinters onder druk te zetten met een late uitval. Blondin was er echter als de kippen bij om het gat dicht te rijden en bij het luiden van de bel zat de Canadese perfect geplaatst. Achter haar had olympisch kampioen Nana Takagi ook nog een goede uitgangspositie. Marijke Groenewoud kon met succes opschuiven, maar kwam in de slotronde ten val nadat zij en Lollobrigida elkaar aantikten. Blondin sprintte met voorsprong naar haar tweede zege.

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan