Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 07 dec 2019

Aftrap synchroonseizoen met Lumière Cup: 'Extra leuk voor achterban'

Met de vierde editie van de Lumière Cup trappen de Nederlandse synchroonschaatsers volgend weekend in Eindhoven het seizoen af. In drie jaar tijd is het toernooi uitgegroeid tot een evenement met meer dan duizend deelnemers. Voor de Nederlandse teams is het een extra mooi begin: zij kunnen voor het oog van familie en vrienden rijden.

Foto : Piet van Es

In het synchroonschaatsen nemen teams van maximaal zestien schaatsers het tegen elkaar op. Net als in het kunstrijden brengen de junior- en seniorcategorie een korte en lange kür op het ijs. De Lumière Cup werd voor het eerst georganiseerd in het seizoen 2016/2017. "Wij rijden eigenlijk alleen maar wedstrijden in het buitenland, want er zijn weinig wedstrijden in Nederland", vertelt Ellie van Soest van de organiserende vereniging Kids on Ice. "Het leek ons gaaf om ook een internationale wedstrijd in eigen land te kunnen rijden. Zo werd het idee geboren en zijn we gestart als interclubwedstrijd."

In het kalenderjaar 2018 werd de Lumière Cup twee keer georganiseerd, omdat het toernooi toen van datum veranderde. Waar de wedstrijd eerst aan het einde van het seizoen plaatsvond, geeft deze nu het startschot in december. "Vandaar dat dit al de vierde editie is", vertelt Van Soest trots. Sinds vorig jaar is het zelfs een ISU-wedstrijd geworden. "De wedstrijd komt dan op de internationale kalender te staan en je kunt hier punten verdienen voor de wereldranglijst."

Throwback 2018: Register now for the 2019 edition of the Lumière Cup on December 12-15 in Eindhoven #lumierecup #lumierecup2019 #synchroskating #isu #oneteammvmt #eindhoven

Een bericht gedeeld door Lumière Cup (@lumierecup) op

"Vanaf het begin hadden we al de ambitie om uit te groeien tot een ISU-wedstrijd", vervolgt ze. "Bij zo'n eerste editie moet je natuurlijk kijken hoe het gaat en een aantal dingen verder bijschaven. Na de tweede keer dachten we aan alle eisen te kunnen voldoen en het ook waar te maken." Met medewerking van de KNSB werd het ISU-label aangevraagd en vervolgens gehonoreerd. "Daar waren we heel blij mee, het trekt toch weer andere teams aan."

In korte tijd is de Lumière Cup ook flink gegroeid, mede door het ISU-label. Vorig seizoen wisten 33 teams, waaronder topteams uit Canada en Finland, Eindhoven al te vinden en volgende week staat onder andere Marigold IceUnity, de wereldkampioen van 2018, op het ijs. Dit jaar hebben 59 teams uit twaalf landen (waarvan negen uit Nederland) zich aangemeld, wat neerkomt op meer dan duizend deelnemers en zo'n tweehonderd coaches, co-coaches, teammanagers en -begeleiders.

Voor de teams uit Den Bosch, Eindhoven en Tilburg is het een echte thuiswedstrijd. "Zij kunnen nu eindelijk voor familie en vrienden rijden. Het is toch heel leuk om dit een keer aan jouw achterban te laten zien. Bij de buitenlandse wedstrijden zijn vaak ook Oranjesupporters, maar je kunt niet je hele familie meenemen."

Of het thuisvoordeel ook extra druk met zich meebrengt? "Zou kunnen", zegt Van Soest. "Het is sowieso de eerste wedstrijd dus dat is altijd spannend, want je weet nog niet waar je staat. Maar het helpt dat ze er nooit alleen staan, altijd als team. Dat maakt deze sport extra leuk. Je wint of verliest met elkaar." Naast de ISU-wedstrijden voor senioren, junioren en advanced novice op vrijdag en zaterdag, wordt zondag het interclubgedeelte gereden in alle andere leeftijdscategorieën.

Tijdens het internationale toernooi vindt tegelijkertijd ook het NK Synchroonschaatsen plaats. Een 22-koppig jurykorps ziet erop toe dat alles goed verloopt. De Lumière Cup draait volledig op vrijwilligers, aldus Van Soest. "Als club zijnde hebben we altijd al veel vrijwilligers en voor dit toernooi werven we extra onder onze leden. Het lukt nog steeds en we zijn ook heel blij met onze vrijwilligers, want zonder hen zouden we dit evenement niet kunnen organiseren." 

Klik hier voor meer informatie over de Lumière Cup.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan