Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 04 apr 2019

Dilemma's met Sandrine Tas: 'Het geeft een kick als mensen voor jou roepen'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers en inlineskaters met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Sandrine Tas.

Foto : Eline Hooghiemstra

Bio
Naam: Sandrine Tas
Geboortedatum: 7 september 1995
Woonplaats: Oostende
Team: Powerslide Matter World Team
Opmerkelijk: Afgelopen winter reed Tas voor het eerst schaatswedstrijden. Samen met Stien Vanhoutte, Anke Vos en Nymphe Keuleers voldeed ze aan de ISU-limiet voor de ploegenachtervolging en volgend jaar start het Belgische team op de World Cups.
Instagram: @sandrinetas

Dilemma's
Skeeleren of schaatsen
"Ik ben nog maar heel kort aan het schaatsen en vind het supertof, maar skeeleren doe ik sinds mijn vijfde dus voorlopig heb ik nog heel veel liefde voor het skeeleren. Het schaatsen was zeker wel een uitdaging. Wij zijn natuurlijk goed getraind, conditioneel in orde en onze spieren zijn goed ontwikkeld, maar de schaatstechniek is toch iets heel anders dan de skeelertechniek. Omdat wij al zo lang skeeleren, is het moeilijk om zo snel die omschakeling te maken. Het is zeker niet zo dat schaatsen supermakkelijk is als je al skeelert.

Mijn eerste keer op het ijs was heel onstabiel en onwennig. Wij hebben een weekje geschaatst in Heerenveen (Road to Ice, red.) en je merkte dat het elke dag beter ging. Dat is wel tof. Je blijft progressie maken en zo hebben we ons als team uiteindelijk kunnen plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden. Dat is zeker een goed begin. Ik heb afgelopen winter in totaal maar zo'n vier weken geschaatst en toch moest ik even wennen op het moment dat ik weer op wieltjes stond. Het is een iets andere manier van de bocht ingaan en dat soort dingen. Dat voel je wel. Maar als je al zo lang skeelert, komt dat snel weer terug. Ik denk dat als ik straks weer op schaatsen sta het wel weer heel moeilijk gaat zijn. De gewenning zit er nog niet zo vast in, omdat we nog niet zoveel geschaatst hebben."

Bocht of rechte stuk
"Met skeeleren zeker de bocht. Maar op schaatsen vond ik de bochten heel moeilijk. De snelheid ligt nog wat hoger en ik was nog niet echt stabiel. Ik had op voorhand eerder verwacht dat de bochten wel oké zouden zijn en het rechte stuk iets moeilijker, maar het was dus andersom. Voor alles geldt dat het veel oefenen is dus met schaatsen komt dat ook nog wel."

Hond of kat
"Hond! Ik heb twee hondjes, de ene is acht jaar oud en de andere wordt in juli één jaar. Het zijn Welsh Springer Spaniel en ze zijn familie van elkaar. De jongste is een puppy van de halfzus van de oudste. We hebben voor dit ras gekozen, omdat het een redelijk rustig ras is. Ze slapen veel en hoeven niet drie keer per dag flink te wandelen. Dat past goed bij onze familie. Ik heb al heel m'n leven honden gehad en het zijn gewoon je beste vrienden. Je komt thuis en zij zijn er altijd. Een kat is veel minder aanhankelijk en loopt veel buiten. Met een hond kun je beter knuffelen."

New family member alert! 🐶😊 Everyone, meet Ralph 😍 He was born on 15th July 2018 and from today on he will be Kuki's little brother and best friend

Een bericht gedeeld door Sandrine Tas (@sandrinetas) op

Baan of weg
"Ik rijd liever op de piste. Ik vind het spel van voorbij steken erg leuk, links en rechts en er is niet altijd plaats. Dat heb je wat minder op een wegparcours. Daarom vind ik de piste mooier. Ook door die korte bochten, je kunt iemand passeren door een betere bocht te rijden."

Zelf koken of uit eten
"In een restaurant moet je vaak lang wachten en daar houd ik niet van. Voor speciale gelegenheden ga ik wel graag uit eten, maar over het algemeen zou ik toch zeggen zelf koken. Je kunt dan het gerecht exact maken zoals je zelf wilt. Mijn favoriete eten is Mexicaans: chili con carne, wraps, burrito's, taco's. Maar met een echte Belgische steak friet ben ik ook heel gelukkig."

Sprint of lange afstanden
"Als ik echt moet kiezen: lange afstanden. Maar als het kan, doe ik alles. Op het afgelopen EK heb ik alles gereden en medailles gehaald, maar als ik keuzes moet maken op een WK dan kies ik voor de 1000 meter en langer. Er zijn niet zoveel mensen die beide doen, maar ik ben redelijk goed op zowel sprint als lange afstanden en vind het dan zo zonde als ik op een EK bijvoorbeeld naar een wedstrijd zit te kijken en denk: oei, daar had ik ook een medaille kunnen pakken. Wat maakt lange afstanden mooier? Het spel in het peloton, dat vind ik tof. Bij de sprint rijd je maximum met vier mensen. Mijn favoriete afstand is de 1000 meter, daar komen sprinters en lange afstandsmensen samen. Als eerstejaars senior werd ik meteen wereldkampioen en sindsdien is het wel een speciale afstand voor mij."

Vlecht links of vlecht rechts
"Altijd rechts. Ik weet eigenlijk niet hoe dat is zo is gekomen. Het is geen 'rechte' vlecht op m'n rug, maar ik doe 'm altijd schuin aan de rechterkant. Misschien omdat het makkelijker is om te vlechten? Ik weet het niet, haha. Mijn haar is vanaf kleins af aan steeds langer geworden. Op een gegeven moment heb ik m'n haar gevlochten en merkte ik dat het heel gemakkelijk is tijdens het sporten, want dat haar komt dan nergens waar het niet hoort. Ik ben zo gewend aan mijn vlecht dat ik het niet voel als ik aan het sporten ben. Veel mensen zeggen dat het altijd gemakkelijk is om mij te vinden in een grote groep, want er zijn niet veel meisjes met zo'n lange vlecht."

I guess in all those years nothing much has changed, still love to skate ♡ #transformationtuesday

Een bericht gedeeld door Sandrine Tas (@sandrinetas) op

Op een duizendste goud missen of een bronzen medaille winnen
"Toch brons winnen. Ik heb wedstrijden gehad waarin ik net tweede werd en daar helemaal niet gelukkig mee was. Als ik het bijvoorbeeld zelf weggeef of iets fout doe, kan ik heel pissig zijn op mezelf. Terwijl als er twee mensen echt beter waren en je hebt er alles uit gehaald wat erin zat, kan ik daar meer tevreden mee zijn. Het is alsnog niet leuk natuurlijk, maar dan kan ik er wel beter mee omgaan."

Stroopwafel of Luikse wafel
"Ik eet heel graag stroopwafels! Een Luikse wafel is superzwaar en ik vind een stroopwafel iets lichter. Op het EK van 2016 in Heerde kreeg je naast medailles ook een blikje stroopwafels en die heb ik allemaal opgegeten. Helaas kon ik op het afgelopen WK geen stroopwafels in ontvangst nemen."

Boek lezen of film kijken
"Film kijken. Ik lees niet zoveel boeken, omdat ik voor m'n studie al veel moet lezen. Dat vergt veel concentratie. Je kunt een film opzetten, ondertussen iets anders doen en het toch nog volgen. Ik ben al snel bang dus kijk geen thrillers of horror. Eerder komedies en actiefilms. Van een goede romantische komedie kan ik erg genieten met een zak chips."

Fietstraining of krachttraining
"Ik doe echt niet graag krachttraining. Ik weet dat het belangrijk is dus ik doe het wel omdat het nodig is, maar van fietsen kan ik echt genieten. Met mooi weer en niet te veel wind is het zeker geen straf om een lange duurtraining te doen. Al sinds ik jong was, vind ik het heerlijk. Naast studeren en trainen heb ik weinig tijd over dus elke fietsrit is een training, maar het voelt niet echt als training."

Aanmoedigen of aangemoedigd worden
"Dat is een moeilijke… Ik kies voor aangemoedigd worden. Het geeft een kick als je hoort dat mensen voor jou roepen. Als mijn vriend (Peter Michael, red.) koerst en ik ga hem aanmoedigen, ben ik altijd superzenuwachtig. Veel zenuwachtiger dan voor mijn eigen wedstrijden. Je wilt dat hij het goed doet, maar je kan er niets aan doen terwijl als je zelf in de wedstrijd zit, hangt het alleen maar van jou af.

I swear life was made for rides like these 🤗☺😍

Een bericht gedeeld door Sandrine Tas (@sandrinetas) op

Studeren of trainen
"Trainen. Ik leer graag nieuwe dingen, maar alle stof van binnen en buiten leren voor een tentamen vind ik helemaal niks aan. Ik studeer Bioscience engineering, best een moeilijke opleiding. Mijn afstudeerrichting is voeding dus dan gaat het over de technologie van voedselproductie en dat soort dingen. Normaal gesproken duurt mijn opleiding in totaal vijf jaar (bachelor en master), maar ik ga er zo'n zeven of acht jaar over doen."

Vroeg uit de veren of laat naar bed
"Tegen negen uur 's avonds begin ik al moe te worden, dus ben er beter in om vroeg op te staan. Voor mij is uitslapen al 08.30 uur, meestal ben ik eerder wakker. Op lange wedstrijddagen heb ik er geen last van, want de adrenaline houdt je wakker. Omdat ik meer lange afstanden doe, hoef ik op een WK bijvoorbeeld 's morgens niet vroeg op en dan probeer ik wel extra te slapen. Of tussendoor in de middag om er zeker van te zijn dat ik voldoende ben uitgerust. Maar het is niet zo dat ik 's avonds het gevoel heb dat ik in slaap aan het vallen ben en dan nog een wedstrijd moet rijden."

Litteken of tatoeage
"Een tatoeage nemen beslis je zelf en je kunt kiezen wat je mooi vindt. Ik heb er zelf geen en ook niet echt over nagedacht om er een te nemen. Littekens zijn soms echt heel lelijk en daar kom je dan niet meer vanaf. Ik heb een litteken op m'n heup en normaal gesproken genees ik wel redelijk goed, maar deze zat op het heupbot en wilde echt niet genezen. Het heeft weken geduurd en dat is ook het lelijkste litteken dat ik heb. Maar door de jaren heen is het wel lichter aan het worden."

Olympisch kampioen schaatsen of wereldkampioen skeeleren
"Goh, supermoeilijk. Het liefst word ik olympisch kampioen skeeleren. De Olympische Spelen zijn de Olympische Spelen, dat is zo groot… En ik ben natuurlijk al een keer wereldkampioen geweest. Ik heb nu eerst als grootste doel om nog een keer wereldkampioen te worden. Dat zit echt in m'n hoofd voor dit seizoen. Maar natuurlijk ben ik wel begonnen met schaatsen voor de Olympische Spelen. Als het lukt om olympisch kampioen te worden, zal het waarschijnlijk op de volgende Spelen zijn in 2026. Olympisch kampioen worden in 2022 is volgens mij nog iets te ambitieus. Ik zal natuurlijk wel m'n best doen, maar je moet ook realistisch blijven.

Als ik al mee kan doen in Peking en daar mooie resultaten neerzet, is dat het begin richting olympisch kampioen worden. De focus ligt nu nog op de ploegenachtervolging, maar ik heb ook wel de ambitie om individueel mee te gaan doen. Je moet ergens beginnen en het is mooi dat we nu geplaatst zijn voor de ploegenachtervolging. Of ik mezelf verbaasd heb? Ja, eigenlijk wel. We hebben nog niet veel geschaatst. Vooraf had ik wel een gevoel van het zit erin, maar niet gedacht dat het ons dit seizoen al zou lukken om daadwerkelijk te plaatsen voor World Cups. Het verloopt wel iets sneller dan gedacht."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan