Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 06 sep 2018

Van Tiel: 'Gelukkig heb ik al mijn sprongen weer terug'

Met een finaleplek op het WK Junioren sloot Kyarha van Tiel het afgelopen seizoen goed af. Het was het jaar van haar comeback na een zware rugblessure en van haar debuut bij de senioren. De 18-jarige kunstrijdster start dit jaar twee keer op de Junior Grand Prix en hoopt zich te plaatsen voor het EK en WK bij de senioren.

Foto : Soenar Chamid

De leeftijdscategorieën voor junioren en senioren overlappen elkaar bijna volledig. In de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar mag je uit komen bij de junioren, maar vanaf 14 jaar en ouder kun je ook al wedstrijden rijden bij de senioren mits je voldoet aan de eisen (zoals het niveau van je sprongen). Binnen een seizoen mag een rijder in beide categorieën starten. Van Tiel reed vorig jaar het EK en het NK bij de senioren en voor de tweede keer het WK Junioren.

Dit seizoen begint de 18-jarige Rotterdamse met twee Junior Grand Prixwedstrijden. "Deze competitie is van een hoog niveau en je leert er veel van. Het is mijn laatste jaar dat ik uit mag komen als juniore dus dat wil ik goed afsluiten", vertelt Van Tiel. "Ik ben er trots op dat ik vorig jaar de finale van het WK heb gehaald."

Sprongen
Van Tiel is terug bij de Belgische coach Kevin van der Perren, de oud-olympiër bij wie ze in 2015 al een seizoen trainde. "We hebben altijd contact gehouden en zagen elkaar bij de wedstrijden. Hij had nog een plekje over", lacht Van Tiel. Ze verdeelt haar trainingen tussen Den Haag en België en combineert het met haar studie aan de Hogeschool Rotterdam. "Ik heb het bij hem het meeste naar mijn zin gehad. Kevin traint zelf ook nog en het is motiverend om samen te trainen en sprongen te doen."

😍ready for next season thanks to @adamsolya

Een bericht gedeeld door Kyarha van Tiel (@kus.kyarha) op

Die sprongen zijn in de voorbereiding nog even een zorgenkindje geweest. "Al m'n sprongen waren weg voor de zomer. Niks wilde meer lukken. Ik moest dat allemaal opnieuw opbouwen. Dat was wel heel vervelend. Nu heb ik alles gelukkig weer terug. We hebben ons nog even afgevraagd of ik de Junior Grand Prix wel zou redden. Maar ik denk dat dat me juist geholpen heeft om alles weer terug te krijgen."

Flink omhoog
In Kaunas komt Van Tiel donderdagavond in actie op de korte kür, die nieuw is, en vrijdag volgt de lange kür. "Ik vind het altijd leuk om te zien hoe ik er weer voor sta met de rest van het veld. Het is wel lastig om mezelf te meten met anderen, omdat ik vorig jaar geen Junior Grand Prix heb gedaan en ik weet dat het niveau flink omhoog is gegaan. Voor mezelf streef ik in de korte kür naar 45 punten. Mijn vrije kür gaat de ene dag beter dan de andere. Er zullen wel fouten zitten in de küren, maar het is nog vroeg in het seizoen."

In de eerste week van oktober start de Rotterdamse wederom op de Junior Grand Prix, ditmaal in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Daarna wordt er toegewerkt naar de piekmomenten in januari (EK), februari (NK) en maart (WK). "Ik verwacht het Europees kampioenschap weer te mogen doen als ik mijn punten haal en ik hoop dat ik de WK-punten ook haal."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan