Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 02 nov 2018

KNSB deelt licenties uit aan topteams langebaan

De schaatsploegen van Jumbo, easyJet, TalentNed en Reggeborgh hebben een licentie gekregen van de KNSB: zij zijn de topteams voor het schaatsseizoen 2018/2019.

Foto : Soenar Chamid

Om het beste schaatsland ter wereld te blijven, acht de bond optimale begeleiding van topschaatsers van essentieel belang. Sinds 2002 wordt dit mede gerealiseerd door samenwerking tussen commerciële teams en de KNSB, vastgelegd in licentievoorwaarden. Schaatsteams kunnen bij de KNSB een licentieaanvraag indienen, die door een onafhankelijke licentiecommissie wordt getoetst.

De laatste van de vier aanvragen voor het nieuwe seizoen zijn deze week door de licentiecommissie gehonoreerd. De vier topteams hebben in 2018/2019 samen 37 topschaatsers onder contract. De meeste sponsorcontracten hebben een looptijd van vier jaar, dus tot en met de Olympische Spelen van Peking in 2022.

"Sterke onderlinge concurrentie is een belangrijk doel van het commerciële model. We zijn blij dat dit model, dat Nederland al veel (olympisch) schaatssucces heeft gebracht, de komende jaren stevig overeind blijft", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB.

Een schaatsteam krijgt een licentie als het voldoet aan een aantal sporttechnische, organisatorische en financiële voorwaarden. Zo zijn een professioneel begeleidingsteam en een goed trainingsprogramma belangrijk en worden minimumeisen gesteld aan de inkomens van schaatsers. Teams met een licentie krijgen specifieke commerciële rechten en faciliteiten van de KNSB.

Een opvallende afwezige in het rijtje topteams is Team IKO. De KNSB bevestigt dat er voortdurend gesprekken gevoerd worden met het team, maar dat nog niet aan alle licentievoorwaarden is voldaan. Zodra dat wel het geval is, kunnen ook zij een licentie aanvragen.

Zwarte cijfers
De KNSB maakte vrijdag eveneens bekend over het afgelopen boekjaar een positief resultaat te hebben behaald. "De tijd van forse bezuinigingen is voorbij. We kunnen weer gaan bouwen", liet directeur-bestuurder Herman de Haan in Heerenveen weten. "In het lopende boekjaar houden we rekening met een positief saldo van een half miljoen, op een begroting van iets meer dan 12 miljoen."

De bond heeft daarnaast nog ongeveer een ton tegoed van koepelorganisatie ISkate, dat door financiële problemen niet meer van de partij is in het nieuwe schaatsseizoen. Ook schaatsers, onder wie drievoudig olympisch kampioene Jorien ter Mors, en stafleden van de diverse ploegen wachten nog op geld. "We kijken nog naar de juridische mogelijkheden om iets aan onze openstaande vorderingen op iSkate te doen, maar ik vraag me af of dat nog gaat lukken", merkte De Haan op.

Naar aanleiding van het iSkate-dossier heeft de KNSB de licentievoorwaarden voor de professionele ploegen aangescherpt. "We handelen de financiële verplichtingen van de huidige vier topteams nu voor het begin van het seizoen af via een accountant. Daarmee voorkomen we dat de schaatsers, de teams en de KNSB opnieuw met financiële problemen worden opgezadeld. Want eerlijk gezegd zijn we behoorlijk geschrokken van de situatie die iSkate achterliet."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan