Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 27 nov 2018

Femke Kok: 'Had nooit verwacht drie keer goud te winnen'

Met drie gouden medailles in haar handbagage ('zo kon ik ze niet kwijtraken') landde Femke Kok maandagavond weer op Schiphol. Het 18-jarige talent kende bij de World Cup voor junioren in Polen een droomdebuut. Zo wist ze individueel de 1000 en de 1500 meter te winnen en veroverde ze daarnaast ook nog goud op de teamsprint. "Ik ben er best wel een beetje trots op."

Foto : Sander Chamid

Nog nooit had Kok aan zo'n groot internationaal toernooi meegedaan. Ze wist dan ook niet wat ze kon verwachten van haar tegenstanders uit de rest van de wereld. Op de 1000 meter – haar beste en lievelingsafstand – was ze vooraf misschien wel de favoriet, omdat zij van alle rijdsters de snelste tijd had staan. "Maar ik moest het nog maar wel even doen", aldus de jongeling. "Toen ik over de finish kwam, dacht ik dat mijn tijd niet goed genoeg zou zijn voor de eerste plek. Ik was dan ook heel blij dat ik hem nog had gewonnen!"

De dag na de 1000 meter liet haar lichaam haar behoorlijk in de steek. In de nacht van zaterdag op zondag begon Kok zich namelijk ziek te voelen. Ze kreeg te maken met een flinke verkoudheid en hoofdpijn. Toch stond ze op zondag 'gewoon' aan de start van de 500 en 1500 meter. De kortste afstand verliep naar eigen zeggen 'echt slecht'. Met name over haar opening was ze niet te spreken. Desalniettemin noteerde ze de vierde tijd. "Daar hoef je natuurlijk niet eens heel teleurgesteld over te zijn, maar ik was gewoon niet tevreden over de race."

Clean sweep 1500m! 🇳🇱#juniorworldcup #orangelightning

Een bericht gedeeld door Jetske Wiersma (@jetskewiersma) op

Instagram
Ze had zich er al bij neergelegd dat de 1500 meter die volgde niet zou gaan zoals gehoopt. Vooral toen ze de tijden van haar landgenoten (Robin Groot en Paulien Verhaar) zag, dacht ze niet dat ze in staat zou zijn die tijden te kloppen. "Bij de eerste twee rondes was ik langzamer dan Robin en die heeft meestal een betere laatste ronde dan ik. Maar nu was mijn laatste rondje beter. Ja, echt een verrassing dat ik die won. Dat wij als Nederlanders ook nog een clean sweep hadden, maakte het helemaal mooi."

Op de teamsprint zaterdag veroverde Kok samen met Michelle de Jong en Marrit Fledderus haar derde gouden medaille van het weekend. "Dat was echt super", vervolgt ze jubelend. "Wij trainen elke dag samen bij het Gewest Fryslân en zijn heel goed op elkaar ingespeeld. Het mooie was dat onze coach, Wouter van der Ploeg, er ook bij was als assistent van bondscoach Jetske Wiersma. Volgens mij was hij best wel trots op ons!"

Niet alleen de coaches waren trots, ook de ouders van Kok zagen vanaf de tribune hoe hun dochter de hoofdprijzen voor zich opeiste. "Het was voor hen leuk om te zien hoe zoiets eraan toe gaat", aldus de Friezin, die precies wist waar haar ouders zaten. Vader en moeder waren echter niet de enige fans van Kok tijdens de World Cup in Polen. Een flinke groep Aziatische rijders wilde na afloop van de teamsprint met de Nederlandse dames op de foto. "Waarom? Geen idee! Ik zag later wel een aantal foto's terug op Instagram, haha."

3x Gold at my first Worldcup🙈 Couldn’t be happier 😀 🥇: 1000m 🥇: 1500m 🥇: Teamsprint

Een bericht gedeeld door Femke (@femke.kok) op

Zenuwen
Het is snel gegaan voor Kok, die voorafgaand aan het nieuwe seizoen nog hoopte geselecteerd te worden voor de Junior World Cups. Een paar maanden later liet ze zien dat ze internationaal gezien bij de besten van haar leeftijdscategorie hoort. "Superleuk en bijzonder, ik had ook echt niet verwacht drie keer goud te winnen. Daar ben ik best wel een beetje trots op", vervolgt ze. "Maar het zegt ook niet alles. Het ene moment is die beter en het andere moment is die weer beter. Toch geeft het vertrouwen dat je er internationaal bijhoort."

Ook bij de senioren maakte Kok al indruk. Bij haar eerste wedstrijd bij de senioren, het World Cup kwalificatietoernooi in november, noteerde ze maar liefst twee top tien noteringen. Ze werd negende op de 500 en negende op de 1000 meter. Op de 1000 meter reed ze zelfs een seconde van haar oude PR af. "Ik had er niets te verliezen, hoefde me niet te plaatsen. Voor de senioren was dat natuurlijk anders."

De grootste stappen zette Kok vorig seizoen, toen ze onder meer Nederlands kampioen sprint en Nederlands kampioen allround werd bij de B-junioren. Niet alleen op sportief gebied groeide ze, maar ook op mentaal vlak. "Ik had vroeger heel veel last van zenuwen. Ik ben naar een sportpsycholoog geweest en die heeft me daarbij geholpen. Nu heb ik het veel beter onder controle en gaat het elk jaar steeds beter."

Haar eerstvolgende doel is het NK Sprint bij de junioren in december, maar het hoofddoel voor dit seizoen is het WK voor junioren in februari. Om het WK in Baselga di Pine te halen, moet ze zich bij het NK Allround voor junioren zien te plaatsen. "Dan hoop ik nóg beter in vorm te zijn dan tijdens de World Cups. Ik zou namelijk heel graag aan het WK willen meedoen." Natuurlijk wil ze heel graag wereldkampioen worden, maar zover wil ze nog niet vooruit kijken. Een droom voor later heeft ze echter wel: "Olympisch kampioen worden is m'n ultieme droom!"


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan