Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 10 mrt 2018

Nieuwe damesmarathonploeg met Brabantse inslag

Er wordt in Tilburg hard gewerkt aan een nieuwe damesploeg die volgend seizoen moet uitkomen in de Topdivisie. Eén van de drijvende krachten achter de nieuwe formatie is Ruud Aerts. De oud-marathonschaatser wordt onder andere ploegleider, trainer en bemoeit zich met de organisatie.

Foto : Neeke Smit

Het verhaal achter die nieuwe formatie begon nog niet eens zo heel lang geleden, vertelde Ruud Aerts, die na zijn mooie loopbaan een schaatswinkel begon bij de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg. Daar, vertelt hij, liep een week of drie geleden iemand binnen met een goed geheugen. "Die vertelde me dat ik me ooit heb laten ontvallen me hard te willen maken voor rijders die een ploegje of sponsor zoeken. En dat klopte", vertelt Aerts.

De man uit Riel wilde zich best inzetten voor het initiatief. "Maar niet met het idee daar actief mee aan de gang te gaan. Ik dacht iets voor hem te regelen, maar van het een kwam het ander. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan, en die man wilde ook commitment van mijn kant. Ergens vond ik dat ook wel leuk. Nu ga ik organisatorisch een en ander op me nemen, en ook een deel van het ploegleiderschap en de trainingen."

Investeringsmaatschappij
Hoofdsponsor wordt Ruud Aerts echter zeker niet. "Daar hebben we iemand voor gevonden met een investeringsmaatschappij. Welke naam er op het pak gaat komen, dat is nog niet bekend. Die maatschappij investeert in meerdere bedrijven, en het kan dus van alles zijn. Maar het plan is concreet. Deze ploeg komt er."

Aerts was afgelopen zaterdag al bij de Cupfinale in Amsterdam om eventuele nieuwe rijdsters te polsen. Maar mededelingen kan hij daarover nog niet doen. "Officieel hebben we nu één rijdster, en dat is Viviana Rodriguez", stelt hij. De Chileense komt over van team ACE. Rijdsters die interesse hebben, kunnen zich evenwel melden bij Ruud Aerts. "We staan daar open voor. Via mijn website kunnen ze mij benaderen."

Filosofie
De ploeg is verzekerd van een bestaan voor één jaar, maar er is een optie voor nog twee seizoenen. "Het is echt de bedoeling dat ene jaar door te trekken", aldus Aerts. Achter het team zit wel nog een andere filosofie. "De investeerder heeft een nauwe band met mij, met ijsclub Tilburg en met de baan. Het moet daarom een ploeg worden die gebaseerd is op het zuiden. Niet dat alle rijdsters per se uit Brabant moeten komen, maar daar moet wel de basis voor de ploeg liggen. Ook om de sport wat nationaler te houden. Je ziet tegenwoordig toch bijna alle ploegen uit het noorden komen."

Verder moet met de marathonploeg zowel de jeugd als schaatsen in Tilburg gestimuleerd worden. "We willen graag de breedtesport laten groeien door middel van topsport."

Meer lezen over marathon? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan