Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 02 mrt 2018

Eerste zege levert Beau Wagemaker dubbelslag op

Een beetje beduusd vertelde Beau Wagemaker haar verhaal na de wedstrijd op het natuurijsbaantje van Noordlaren. Ongeloof stond nog in haar ogen. De rijdster van Koga had net haar allereerste wedstrijd op het hoogste niveau gewonnen. In de sprint versloeg ze medevluchters Kelly Schouten en Emma Engbers. De bonus kwam daarna: Wagemaker won ook nog het klassement van de natuurijsbaantjes.

Foto : Glenn Wassenbergh

"Geweldig, ik kan het nog amper geloven. Het is echt bizar", stamelde Beau Wagemaker. De 21-jarige uit Hoogkarspel ontleende wel zelfvertrouwen aan haar derde plaats in Haaksbergen, twee dagen eerder. "Dan weet je dat het lekker gaat. Maar winnen, dat had ik echt nog niet verwacht."

Maar Wagemaker is wel bezig aan een uitstekend seizoen. Ze is zo ongeveer een vaste gast in de top tien van de Cupwedstrijden. "Het is zeker een goed seizoen. Ik heb ook steeds stapjes vooruit gezet, maar dat het zo snel kon gaan, had ik echt niet verwacht. Mijn doel voor dit seizoen was top zes rijden. Dat lukte al snel, waarna ik op het podium mikte. Winnen was eigenlijk nooit meer dan een droomdoel. Maar die droom is nu wel uitgekomen."

Kopgroep
Op het ovaaltje van Noordlaren maakte Wagemaker deel uit van een kopgroep van tien vrouwen die een ronde voorsprong pakten op het peloton. Heel veel meer gebeurde er ook niet in het Groningse dorp, waar de vrouwen een moegestreden indruk maakte en wellicht nauwelijks hersteld waren van de inspanning de avond ervoor in Arnhem.

Dat tiental ging in ieder geval wel rond. Een paar vrouwen probeerden nog aan te haken, maar die pogingen waren vergeefs. Bij die tien was het al snel helder dan Lisa van der Geest moeite deed haar ploeggenote Merel Bosma aan de winst te helpen. De Nederlands kampioen sleurde aan kop, met Bosma in haar kielzog. Maar meteen daarachter zat wel de gevaarlijke Wagemaker.

Stoorzender
Dat bleek uiteindelijk de stoorzender die het plannetje van mkbasics.nl in de war schopte. "Ik zat hartstikke goed", vertelde Bosma. "Lisa van der Geest werkte hard voor me, maar in de finale kwam Beau Wagemaker binnendoor. Ik kreeg een beuk en botste op Lisa van der Geest, en daarna kwamen er meteen vier meiden binnendoor. Dan kun je alleen nog strijden voor wat je waard ben, en dat bleek alwéér een vijfde plaats. Daar heb ik echt de pest over in. Want ik voelde me zó sterk. Sinds Zweden ben ik echt vet in vorm."

Kimberly Muusse, ploeggenote van Wagemaker bij Koga, probeerde in de laatste ronden een paar keer weg te rijden. Vergeefs. "Dat lukte niet door de wind, maar ze leidde daarmee wel de aandacht van mij af", vond Wagemaker.

Prijs betalen
Kelly Schouten was ook kansrijk, maar de Noord-Hollandse moest de prijs betalen voor een klein foutje. "Beau Wagemaker kwam er net wel voor bij het ingaan van de bocht, ik niet. Dan weet je dat winnen moeilijk wordt." Ze was niet verrast door de sprint van Wagemaker. "Ze kan goed sprinten, heeft veel snelheid. Daar heb ik zeker rekening mee gehouden. Ik had alleen liever haar plekje gehad achter de meiden van mkbasics.nl. Dat was beter geweest."

Maar de tweede plek van Schouten gaf toch nog wat voldoening. De laatste dagen zagen de meiden van team ZiuZ het ijs iets te vaak van dichtbij. Schouten: "We gingen regelmatig onderuit, ja. Dan is dit toch weer mooi voor de ploeg. Onze coach Valentina Berga is er vandaag niet, en ontbrak ook al in Zweden toen we wonnen. We hebben al gezegd dat ze misschien maar thuis moet blijven, haha."

Klassement
De grootste vrolijkheid zat echter bij Wagemaker, die door haar zege zelfs ook het klassement over drie wedstrijden bleek te hebben gewonnen. Met minimaal verschil, dat wel. Het was precies de ééntiende punt die ze door haar zege verdiende die haar voor Roza Blokker hield: 63,1 om 63 punten. "Onvoorstelbaar. Dat maakt het helemaal een mooie dag", glunderde Wagemaker. Merel Bosma eindigde als derde met 62 punten. "Een heel mooie troostprijs", vond Bosma. "Geeft in ieder geval aan dat ik stabiel sterk ben."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan