Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 17 jun 2018

Leerdam: 'Ga er alles aan doen om zo snel mogelijk te winnen'

Jutta Leerdam zet deze winter haar eerste stappen als seniore bij Team IKO. Ze is een van de nieuwe aanwinsten van de ploeg, die onder andere Jorien ter Mors aantrok. Leerdam hoopt haar successen als juniore de komende jaren door te zetten met als ultiem hoofddoel de Olympische Spelen van 2022.

Foto : Neeke Smit

De 19-jarige Leerdam sloot haar juniorentijdperk af met een nationale sprinttitel en schreef het World Cup-klassement op de 1000 en 1500 meter op haar naam. Op het WK in Salt Lake City kon ze haar wereldtitel allround net niet prolongeren, ze werd tweede achter Joy Beune. Op de 500 meter reed Leerdam wel een Nederlands juniorenrecord (38,26).

Voor komend seizoen heeft Leerdam bewust geen prestatiedoelen opgesteld. "Ik wil mezelf verbeteren op alle vlakken en dan zien wat het mij gaat opleveren. Ik ga er alles aan doen om te winnen, ik leef ervoor. Het liefst gebeurt dat zo snel mogelijk maar zeker over vier jaar op de Olympische Spelen."

"Het is wel een overgang van de top bij de junioren naar het vinden van de aansluiting bij de senioren. Dit is nog allemaal nieuw en anders. Maar ik focus vooral op mezelf en kijk niet naar concurrenten. Binnen de ploeg kan ik naar mijn teamgenootjes toe groeien, achter de jongens aan met snelle rondjes. Jorien is er nu bij, dus ik kan ook veel leren van haar ervaring en succes."

Extremely proud to have my first senior year with team IKO. World Champion Junior: ✅ World Champion Senior: ⏳ Olympic Medal: ⏳ Let’s go

Een bericht gedeeld door Jutta Monica Leerdam (@juttaleerdam) op

De rijdster uit 's-Gravenzande komt over van RTC Zuidwest en is een paar weken geleden verhuisd naar Heerenveen. Haar studie aan de Hogeschool Rotterdam heeft Leerdam tijdelijk stopgezet om zich volledig te kunnen richten op haar topsportcarrière. "Hiervoor trainde ik ook al twee keer per dag, maar dat deed ik voor of na het studeren. Nu is alles om het schaatsen heen gebouwd. Het is grotendeels 'trainen, eten, slapen'."

Met het wereldkampioenschap voor junioren als topprioriteit was Leerdam gedurende het seizoen nog niet bezig met toekomstige ploegen. Dat Team IKO een optie was, wist ze wel al vroeg in het jaar. "Tijdens het seizoen ben ik geen gesprekken aan gegaan en was ik gefocust op het WK. Pas na het seizoen ben ik gaan kijken bij wie er wat mogelijk was en wat sporttechnisch het beste is voor mij. En daar zit ik nu", besluit ze met een lach.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan