Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 16 jun 2018

Das gaat samenwerken met sprintcoach Wotherspoon

Voor Anice Das gaat er een droom in vervulling. De 32-jarige sprintster gaat de komende maanden samenwerken met voormalig topsprinter en wereldkampioen Jeremy Wotherspoon. De Canadees, die sinds twee jaar coach is van de Noren, geeft Das de komende zomer de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij de Noorse sprintploeg. "Hier ben ik ontzettend blij mee."

Foto : Sander Chamid

De olympisch debutant op de 500 meter trok Wotherspoon vorig jaar al eens aan zijn jasje, maar met de Olympische Spelen in aantocht wilde hij zijn ploeg niet veranderen. Dat kon ze heel goed begrijpen, maar ze liet het er niet bij zitten. Na de laatste wedstrijd van het afgelopen seizoen besloot Das, toen nog schaatsend bij Team AfterPay, het nog eens te proberen bij de oud-wereldrecordhouder op de 500 meter.

Wotherspoon gaf aan dat ze voor de Noorse sprintdames, bestaande uit Hege Bøkko, Martina Ripsrud en Anne Gulbrandsen, nog wel iemand konden gebruiken voor op het ijs. Na een paar goede gesprekken heeft hij er nog even goed over nagedacht en heeft hij het er met de Noorse bond over gehad. "En gelukkig kreeg ik afgelopen week het positieve bericht dat ik deze zomer mee mag trainen. Echt gaaf!"

Das zal in ieder geval tijdens de trainingskampen in Heerenveen, Inzell en Hamar bij de groep aansluiten. Of ze daarna bij de ploeg blijft, hangt van een aantal factoren af. "We gaan kijken hoe de samenwerking bevalt en of ik een toevoeging ben voor de Noren." In de maanden dat Das niet op trainingskamp is, kan ze zelfstandig verder trainen met de schema's van Wotherspoon. "Het is supermooi dat ik van zo'n wereldtopper dingen mag leren", zegt ze trots.

"Ik keek vroeger vol bewondering hoe hij schaatste en hoe hij wereldrecords reed. Dat was fascinerend om te zien. Als coach heeft hij bovendien al een aantal goede schaatsers voortgebracht", doelt ze onder meer op de olympisch kampioen op de 500 meter en tevens wereldkampioen sprint, Håvard Holmefjord Lorentzen. "Zijn schaatsers zitten mooi diep bij hem. Daar ik kan ik nog veel winst op boeken. Ik zei ook tegen mezelf: Als ik nog wat wil, moet ik nu dingen anders doen om te kijken of dat werkt."

Omdat Das nog geen hoofdsponsor heeft, zal ze zelf voor de kosten moeten opdraaien. Om die faciliteiten mede te bekostigen, is ze van plan om presentaties en clinics te geven over verschillende onderwerpen. Zo kan ze haar bijzondere verhaal vertellen over het leven als topsporter en over haar adoptie. Daarnaast heeft ze een plan gemaakt om activiteiten voor de ouderen in haar flat te organiseren om het leven voor hen leuker te maken. "Naast het zoeken van sponsoren is ook dit een leuke manier om te kunnen zorgen dat ik kan blijven schaatsen."

Kijk op haar site voor meer informatie.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan