Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 02 jan 2018

NOC*NSF presenteert olympische ploeg

Na het olympisch kwalificatietoernooi hebben naast de shorttrackers ook de langebaanschaatsers hun tickets naar PyeongChang verdeeld. Dinsdag werd de gehele ploeg die begin februari naar de Winterspelen vertrekt gepresenteerd in Hotel Papendal en zagen we voor het eerst de olympische outfits.

Foto : Sander Chamid

TeamNL bestaat vooralsnog uit 29 sporters. Het gaat om twintig langebaanschaatsers en negen shorttrackers. Jorien ter Mors doet in Zuid-Korea zowel mee aan het schaatsen op de langebaan als aan het shorttracktoernooi.

Deze maand kan TeamNL nog uitbreiding krijgen. Snowboardster Cheryl Maas is zo goed als zeker van haar derde deelname aan de Spelen. Niek van der Velden en Michelle Dekker zijn als snowboarders ook nog in de race, evenals de skeletonsters Kimberley Bos en Joska Le Conté.

Jeroen Bijl debuteert als chef de mission van TeamNL. Hij neemt na de Winterspelen in Zuid-Korea afscheid bij sportkoepel NOC*NSF. "We zijn als TeamNL nog niet compleet'', benadrukte Bijl. "Twee snowboarders hebben al aan onze eisen voldaan en moeten alleen nog de internationale normen halen'', doelde hij op Maas en Van der Velden. "Ik zie hen al als teamleden.''

Over concrete doelstellingen voor de Winterspelen werd niet gesproken. "Als je het dan hebt over het aantal medailles, is dat altijd lastig na onze successen bij Sotsji in 2014'', doelde hij op de recordoogst in Rusland (24 keer eremetaal voor Oranje).

"Ik denk dat we weer een heel goede ploeg hebben, die opnieuw volop gaat meedoen om de medailles. Waar ik in elk geval naar uitkijk, is het totale verhaal van de sport die we in PyeongChang gaan meemaken. Daar bedoel ik ook mee: de strijd die mooie verhalen met zich meebrengt. Natuurlijk moet dat ook worden vertaald in medailles. Maar ik verwacht dat we heel mooie sport gaan zien. Dat kan ook een vierde plek zijn. Ik reken erop dat wij als TeamNL volop gaan bijdragen aan de geweldige verhalen die bij de Olympische Spelen ontstaan.''

Bijl, die nog wel zijn ondergrens herhaalde van twaalf medailles, kreeg bijval van Arie Koops, de technisch directeur van de schaatsbond. "Als we allemaal heel terugkomen en iedereen heeft zijn eigen optimale prestatie geleverd, dan zijn wij tevreden. En hoeveel medailles we dan hebben behaald, zien we achteraf wel'', zei Koops, die evenals Bijl na PyeongChang 2018 vertrekt.

Jeroen Otter, bondscoach van de shorttrackploeg, hield zich eveneens op de vlakte. "Iedereen uit onze ploeg moet gewoon het beste uit zichzelf halen. Ze willen allemaal met een medaille naar huis. En wie op verscheidene onderdelen uitkomt, wil met meerdere olympische plakken naar huis. Zo simpel is het.''

Benieuwd naar het Nederlandse wedstrijdpak van de langebaners? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan