Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 04 jan 2018

Met 'Bislett 2' warmdraaien voor de Winterspelen

We hebben net het olympisch kwalificatietoernooi ofwel OKT in Thialf achter de rug. Misschien wel de spannendste schaatswedstrijd van de afgelopen jaren, met veel verrassingen en drama's. Na die vijfdaagse in het Nederlandse mekka van de schaatssport kunnen we haast niet wachten tot op 9 februari in Zuid-Korea de Winterspelen beginnen.

Dan is er mooi nieuws, want het schaatstijdschrift 'Bislett 2' ligt vanaf nu in de winkel en is helemaal gewijd aan de Winterspelen. Prachtige en bijzondere schaatsverhalen. Waarom Johann Olav Koss er vlak voor de Spelen van Lillehammer mee wilde kappen, maar uiteindelijk wel drie gouden medailles won.

Carla Zijlstra, die in 1998 de Nederlandse vlag naar binnen droeg in Nagano, legde zichzelf op de divan en doet verslag van haar introspectie. In de Muur- en Bislett-serie 'Every Picture Tells a Story' dondert olympisch kampioen Ids Postma met muur en al de kamer van trainer Peter Mueller binnen. Marcel Bosker wil ooit 5.55,55 op de vijf kilometer rijden en legt uit waarom. Journalist Jan-Joost Kool kroop in Thialf in een Crokypak om de commerciële ziel van het schaatsen een klein beetje te betrappen. Maar eigenlijk probeerde hij zich als mascotte voor PyeongChang te kwalificeren.

Historicus Marnix Koolhaas dook in de geschiedenis van de noorderburen van Zuid-Korea, want ook daar wordt geschaatst en breien ze van die ouderwetse Ard-en-Keessie schaatsmutsen. Uiteraard komt ook shorttrack-troef Sjinkie Knegt voorbij, en journalist Lisette van der Geest tekende het verhaal op van Thijsje Oenema, die in de Science Oval in Gangneung eigenlijk goud had moeten winnen, maar er vanwege kanker niet bij zal zijn. En Jorrit Bergsma vertelt dat hij twijfelt als hij schaatst.

Het zijn zo maar wat prachtige dan wel ontroerende verhalen uit deze Bislett 2. Het schaatstijdschrift, dat je met 158 pagina's gerust een 'boek' kunt noemen. Een must voor alle schaatsliefhebbers om warm te draaien voor de Winterspelen.

Bislett 2 is een uitgave van De Muur BV en is te bestellen via hun webshop. En uiteraard ook te koop in de boekwinkel.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan