Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 07 jan 2018

Breeuwsma en Van Kerkhof Nederlands kampioen: 'Deze titel telt'

Yara van Kerkhof en Daan Breeuwsma kroonden zich zondagmiddag in Thialf tot Nederlands kampioenen shorttrack. Breeuwsma rekende na vier onderdelen af met Itzhak de Laat en Jasper Brunsmann. Van Kerkhof hield Avalon Aardoom en Lara van Ruijven achter zich. Sjinkie Knegt stapte na drie onderdelen uit het toernooi wegens een liesblessure.

Foto : Neeke Smit

"Niemand had superveel zin in deze wedstrijd", bekende Breeuwsma achteraf. Toch wist de 30-jarige shorttracker op zijn 'oude dag' mooi voor het eerst in zijn carrière de Nederlandse overall titel binnen te slepen. "Ik zat er vaak dicht tegenaan en het is mooi om een keer aan het langste eind te trekken." Breeuwsma won de 1000 meter en werd tweemaal tweede bij de 500 meter en de afsluitende superfinale. 

De heren maakten er een spectaculaire titelstrijd van. Tijdens de halve finale 500 meter werd Breeuwsma op het allerlaatste moment ingehaald door Sjinkie Knegt met een alles-of-niets actie wat leidde tot onweer gezichten bij beide heren achteraf. "Ik dacht wel even, gast moet dit nou? Maar door elkaar uit te dagen worden we allemaal beter. Straks op de Spelen moet je hetzelfde kunnen doen."

De finish bij de finale 500 meter kon zelfs nog gekker. Jasper Brunsmann (RTC Noord) verraste het veld met een vroege aanval en hield tot de streep stand, ondanks dat álle heren op de streep onderuit gingen. Knegt liep hierbij een lichte liesblessure op waardoor hij de superfinale moest laten lopen en zijn kans op titelprolongatie verkeken was. "Het was mijn eigen fout", gaf Knegt eerlijk toe. "Ik denk dat ik mijn lies heb verrekt, maar dat zullen we morgen zien. Ik hoop dat het meevalt en dat ik over twee, drie dagen weer kan schaatsen." De titel op de 1500 meter ging naar Itzhak de Laat, die uiteindelijk tweede werd in het klassement. 

🇳🇱BIZARRE FINISH NK 👀 Bij de 500m finale neemt Jasper Brunsmann brutaal de leiding. Ondanks een laatste actie van Sjinkie Knegt wint Brunsmann verrassend! Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt worden 2 en 3. 📽Volg het NK vandaag tot 16.30u LIVE op schaatsen.nl! #nkshorttrack #shorttrack #speedskating

Een bericht gedeeld door Schaatsen.nl (@schaatsen.nl) op

Breeuwsma kende in aanloop naar het NK een moeilijke periode. Een valpartij tijdens de tweede wereldbeker van het seizoen in Dordrecht had fysiek een flinke nasleep. 'Stijf en stram' reed Breeuwsma de daaropvolgende wereldbekers rond in de marge, waardoor het mentaal ook ging spoken bij de Nederlands kampioen. Dat leidde zelfs tijdens de wereldbeker in Zuid-Korea tot opgave in de race en een flinke uitbrander van bondscoach Jeroen Otter. "Dat past helemaal niet bij me, ben ik ook niet trots op." De titel is een mooie opsteker voor de Fries, die vooral blij was met zijn optredens op de 500 meter en 1000 meter. 

Yara van Kerkhof: 'Heel blij met de manier waarop ik heb gereden'
Yara van Kerkhof pakte de Nederlandse titel bij de vrouwen. De 27-jarige Zuid-Hollandse won twee van de drie afstanden en zette vervolgens de kroon op het werk door de superfinale op haar naam te schrijven. "Dit is heel lekker."

Toch leek die titel na de eerste dag buiten bereik. In de halve finale van de 1500 meter knalde ze samen met Rianne de Vries tegen de boarding aan, waardoor ze een hoop punten verloor. "Ik heb het best spannend gemaakt na gisteren", gaf Van Kerkhof toe. Op de finaledag zondag liet Van Kerkhof zien wat ze in haar mars had. Op de 500 en 1000 meter ging ze soeverein naar de winst.

Bij de superfinale moest Van Kerkhof vooral letten op de verrassend sterk rijdende Avalon Aardoom (18 jaar, won de 1500 meter) en Lara van Ruijven. Van Kerkhof nam echter een aantal ronden voor het eind het initiatief en gaf de voorsprong vervolgens niet meer uit handen. Naast twee afstandszeges en winst in de superfinale won ze voor de tweede keer de nationale titel.

Fit blijven
In 2010 was ze voor het laatst Nederlands beste, maar toen was niet iedereen van de partij. "De meesten bereidden zich toen voor op de Olympische Spelen van Vancouver. Ik was toen 'the best of the rest'", aldus Van Kerkhof, die daar wel aan wil toevoegen dat ze toen ook 'heel goed in vorm was'. "Maar deze titel telt voor mij meer. Ik ben vooral blij met de manier waarop ik heb gereden."

Van Kerkhof moest dit jaar afrekenen met onder meer De Vries, Van Ruijven en een aantal jongere dames, zoals Xandra Velzeboer en Aardoom. De enige afwezige dit jaar was de winnares van vorig jaar, Suzanne Schulting. Zij sloeg de NK over omdat ze niet helemaal fit was.

"Fit blijven is ook een dingetje", vervolgde de Nederlands kampioene. "Ik ben vier dagen lang tussen 21 en 22 uur naar bed gegaan, zodat ik zo fit mogelijk aan de start kon verschijnen. Gelukkig was ik fit en in goede vorm, maar de absolute topvorm komt later", doelde ze op de Olympische Spelen.

Tickets Olympische Spelen
Naast de Nederlandse titel werd er gestreden om de laatste individuele startplekken voor de Olympische Spelen. Na vandaag lijken Van Ruijven (1000 meter) en Breeuwsma (500 en 1000 meter) daarvoor de beste papieren te hebben. "Ik ga er wel van uit dat ik de 500 meter rijd, maar de 1000 meter is nog de vraag", denkt Breeuwsma.

"Het gaat tussen Dylan (Hoogerwerf) en mij. Ik ben heel tevreden met hoe ik heb gereden vandaag, heb er alles aan gedaan. Meer kon ik niet doen." Wie de laatste startplekken verdiend hebben wordt deze week door de selectiecommissie bekend gemaakt.

Bekijk de livestream van het KPN NK Shorttrack terug

Alle uitslagen van het NK


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan