Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 17 feb 2018

Vijfde cupzege voor Lisa van der Geest

Het seizoen van Lisa van der Geest is al ongelooflijk en wordt nog steeds mooier. In Tilburg voegde de Warmondse alweer haar vijfde zege in de KPN Marathon Cup van dit seizoen toe. In een massasprint liet ze Jessica Merkens en Imke Vormeer achter zich. Ploeggenote Iris van der Stelt verzekerde zich bovendien van de eindzege in de Cup.

Foto : Neeke Smit

Op het ijs van de Ireen Wüst IJsbaan waren de pogingen om te ontsnappen talrijk, maar net zo vaak waren die gedoemd te mislukken. Dat het in het 'huis' van de olympische recordwinnares daardoor uiteindelijk uitdraaide op een massale sprint was niet verrassend.

Net zo min verrassend was eigenlijk de winnares. Lisa van der Geest kroonde zich voor de vijfde keer in een cupkoers de sterkste. In vijftien koersen schreef ze daarmee een derde deel van alle races op haar naam. "Ongelooflijk", vond Van der Geest zelf ook. "Ik had hier vanavond echt niet op gerekend, had niet gedacht dat ik de kracht nog had om die sprint naar me toe te trekken. Maar blijkbaar zat er ergens toch nog iets."

Opzetje
De rijdster van team mkbasics.nl ging niettemin in de sprint bijna nog in de fout. Waar ze mikte op een mooie één en twee met Iris van der Stelt, ging dat opzetje de mist in. "Ik was buitenom gegaan bij Iris en dacht dat het samen ging lukken toen ineens Jessica Merkens er nog aan kwam. Gelukkig kon ik er net nog even iets uit gooien, anders had ik bijna de winst weggegeven."

Voor Merkens was dat echter geenszins een domper. Na haar sleutelbeenbreuk in december straalde ook de rijdster van team Mastermind na het behalen van de tweede plaats. "Ik heb een superwedstrijd gereden, voelde me ook goed. Ik kon zo met Lisa van der Geest en Iris van der Stelt meesprinten. Na al die ellende met die sleutelbeenbreuk ben ik hier ook zo blij mee."

Rare wedstrijd
"Al was het wel een rare wedstrijd", vervolgde Merkens. "Er werd hard gereden met op zich veel aanvallen. We waren in de eindfase met een flinke groep weg, maar dan valt Emma (Engbers, red.), en dan heb je zoiets van 'wat moet je nu doen?'. Maar onze coach Marianne Stuut gebaarde dat we door moesten rijden."

Nee, het was niet haar eerste podiumplek bij de dames. "Vorig jaar was ik ook al een keer tweede", benadrukte Merkens. "Ik ben in ieder geval klaar voor Zweden. Hoop dat de wedstrijden allemaal doorgaan, want het schijnt behoorlijk koud te worden."

Beslissing
Ze had in de koers al gezien hoe haar ploeggenote Emma Engbers onderuit was gegaan en voortijdig naar de kant moest. Dat betekende de definitieve beslissing in de KPN Marathon Cup, al was die in theorie al beslist. De eindzege kan Iris van der Stelt nu echt niet meer ontgaan, en dat zorgde voor nog meer vreugde binnen het team van mkbasics.nl. "Dit is echt lekker", vond Van der Stelt. "Voor Zweden is de beslissing al gevallen en dat betekent dat ik naar de wedstrijden daar kan toeleven zonder me nog druk te hoeven maken om de Cup."

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan