Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 08 feb 2018

De Vries 'heeft angst' voor een herhaling van Sotsji

Het lijkt vooralsnog geen gelukkig huwelijk, dat tussen Rianne de Vries en de Olympische Spelen. Vier jaar geleden was ze er in Sotsji wel bij, maar kwam ze niet in actie. Ook dit jaar is ze van de partij op de Spelen, maar garantie dat ze in actie komt, heeft ze nog niet.

Foto : Neeke Wassenbergh

Het heeft de 27-jarige De Vries dit seizoen nog bepaald niet meegezeten. Het onheil begon medio juli, toen ze tijdens een training haar rechterenkel brak. Ze moest daarna lang revalideren, waardoor ze de eerste twee World Cups aan zich voorbij moest laten gaan. Bij de laatste twee World Cups in Azië in november maakte ze haar rentree (internationaal) en leek ze haar oude vorm weer te naderen.

Eind december kreeg ze te horen dat ze bij de definitieve shorttrackselectie hoorde die in februari naar Zuid-Korea mocht afreizen. Ze kreeg echter nog geen individueel startbewijs, omdat ze zich eerst nog moest bewijzen of ze daadwerkelijk weer het niveau had van vorig jaar, toen ze onder meer Europees kampioen op de 500 meter werd. Het NK zou een belangrijke graadmeter zijn om dat laatste overgebleven ticket voor de 1000 meter veilig te stellen.

Werkelijkheid
Maar tijdens dat NK in Heerenveen begin januari – een week voor het EK in Dresden – viel De Vries in de heats van de 1500 meter uitgerekend op haar gevoelige enkel. Ze ging naar het ziekenhuis en daaruit bleek ‘slechts’ dat ze een dikke enkel had. Ze wilde de 1000 meter de volgende dag per se rijden, maar kwam daarin niet verder dan een vijfde plek. "M’n enkel deed veel pijn. Ik kon m’n voet niet strekken en kreeg de knie niet goed."

Eigenlijk weet ze dan al dat ze geen aanwijsplek krijgt voor de olympische 1000 meter. "Ik had er al rekening mee gehouden vóór het NK, omdat ik weinig wedstrijden heb kunnen rijden. Natuurlijk hoop je erop en is het jammer, maar ik had me er goed op voorbereid." Toch is het opnieuw een teleurstelling voor De Vries, die zich geregeld heeft afgevraagd waarom zij keer op keer te maken kreeg met pech.  

"Ik denk weleens: nu heb ik wel genoeg te verduren gehad. Daarna krijg je weer een teleurstelling te verwerken en denk je: wanneer word ik wakker? Maar het is helaas de werkelijkheid." Met behulp van een mental coach is De Vries 'hoe moeilijk dat soms ook is' positief proberen te blijven. "Er zijn er genoeg die niet naar de Spelen mogen. Bovendien mag ik net als vier jaar geleden samen met m’n vriend Daan Breeuwsma naar de Spelen. Hoe gaaf is dat?"

Happy to go again to the #olympics @pyeongchang2018 with this chick ! #butthistimebetter #shorttracknl #teamnl 🇳🇱🇰🇷

Een bericht gedeeld door Daan Breeuwsma (@daanbreeuwsma) op

Kater
Haar grote angst is dat ze net als vier jaar geleden opnieuw niet in actie gaat komen op de Olympische Spelen. Vier jaar geleden was ze er in Sotsji wel bij, maar de relayploeg werd al in de eerste ronde (tevens de halve finale) uitgeschakeld dankzij een penalty. Een scenario dat ze opnieuw niet in actie komt tijdens de Spelen, spookt weleens door haar hoofd. "Die angst heb ik wel ja", vervolgt De Vries.

"Ik had aan de vorige Spelen toch wel een kater overgehouden. Na Sotsji twijfelde ik of ik ging stoppen of niet. Ik had besloten door te gaan en ik was van plan de komende vier jaar zo hard te werken dat ik mezelf niet kon verwijten dat ik het niet zou halen. Maar dan krijg je dit en dan lijken de Spelen en ik geen goede combinatie te zijn."

Toch kan het allemaal nog goed komen, beweert De Vries. "Met een gouden medaille", zegt ze voorzichtig met een glimlach. Stiekem is ze ook al bezig met volgend seizoen. "Ja, daar heb ik wel zin in. Dan kan ik weer met een schone lei beginnen en hopelijk zonder pech."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan