Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 18 feb 2018

Afscheid Elma de Vries komt nu wél

Elma de Vries is bezig aan de laatste weken van haar lange schaatsloopbaan. De rijdster uit Meppel kondigde kort voor het vertrek naar Zweden aan na dit seizoen te stoppen. Daarmee verliest het peloton na Daniëlle Bekkering aan het einde van deze winter een tweede rijdster met een enorme statuur in het peloton.

Foto : Neeke Smit

Helemaal uit de lucht valt dat nieuws niet. Elma de Vries – volgende maand wordt ze 35 jaar – verkondigde al langer dat het einde van haar loopbaan naderde. "Ik heb regelmatig geroepen dat een nieuw seizoen misschien wel mijn laatste zou worden. Meestal was dat niet heel serieus", vertelt ze.

Dit seizoen deed De Vries die mededeling niet, maar nu blijkt ze dus juist wél klaar. "Net als elk seizoen heb ik halverwege bekeken of en hoe ik verder zou moeten. Vorig seizoen was een prima jaar voor me. De eindzege in de KPN Marathon Cup gaf me nieuwe motivatie om nog door te gaan, in combinatie met een privésponsor die dat mogelijk maakte. Maar dit jaar is minder goed. Ik kan nog prima meedoen in het peloton en van waarde zijn voor mijn ploeg, dat wel, maar ik wil niet het risico nemen dat ik in een seizoen beland waarin ik dat niet kan. Dan gooi ik voor mijn gevoel alles te grabbel wat ik heb gepresteerd en dat wil ik niet."

De wereld over
En Elma de Vries heeft heel wat gepresteerd in veertien seizoenen op het hoogste niveau. Nog maar een jaar geleden ging de rijdster van team Palet Vastgoedonderhoud (de nieuwe naam van Palet Schilderwerken) de wereld over. Haar val op de Weissensee, met de winst in de Alternatieve Elfstedentocht op slechts enkele meters afstand, werd in alle uithoeken van de wereld getoond. In een Duits sportprogramma werden er zelfs twintig minuten besteed aan een grondige analyse van 'De Val'.

Maar haar loopbaan gaat veel verder dan dat ene moment en je zou de geboren Friezin er tekort mee doen alleen dat te herinneren. Elma de Vries is één van de beste marathonschaatssters uit de historie van de sport, met liefst veertig overwinningen achter haar naam. Viervoudig winnares van de KPN Marathon Cup in diverse varianten, winst in de Alternatieve op de Weissensee, eindzege in de Greenery Six en meerdere zeges op Zweeds natuurijs.

Op de langebaan had ze ook goede jaren. De voormalig wereldkampioene bij de junioren werd in 2010 nationaal allroundkampioene en kwam in datzelfde jaar op de Spelen in Vancouver uit op de vijf kilometer.

Momenten
Kenmerkend genoeg zijn het niet de overwinningen die De Vries het meest zijn bijgebleven. "Dat zijn meer andere momenten, zoals de wedstrijd waarin ik me liet afzakken om mijn ploeggenoten Kitty Meeth en Karin Maarse op te halen, waarna die samen op het podium stonden. Of solo een gat van twee minuten dichtrijden in het ONK op de Weissensee, al was ik toen wel weer kapot in de finale. En die val van vorig jaar, tja, die hoort er ook wel bij."

De Vries zet er dus een punt achter in hetzelfde seizoen als waarin ook Daniëlle Bekkering haar loopbaan afsluit. Die twee hebben een lange historie in het marathonschaatsen, waarbij de paden elkaar regelmatig kruisten. Slechts twee jaar reden ze overigens samen, destijds in de ploeg van DSB Bank.

Als het aan De Vries had gelegen, was het nieuws over het nakende einde van haar loopbaan overigens nog niet naar buiten gekomen. "Dan word je daar in die laatste wedstrijden steeds me geconfronteerd, terwijl ik graag wil dat het ook dan nog gewoon over schaatsen gaat. Maar de ploeg moet op zoek naar een nieuwe rijdster, en ik begrijp dat je dan dit wel bekend moet maken."

Helikopterpilote
Ze had, erkent De Vries, er best nog wel een jaartje aan vast kunnen plakken. Aan haar niveau ligt het niet. Maar ze wil ook graag het hoogste brevet halen als helikopterpilote. "Fulltime werken en schaatsen zou misschien samen kunnen, maar ik heb nu al moeite om alle trainingsarbeid te kunnen opbrengen. Dat wordt dan helemaal lastig. En ik wil niet gewoon maar een beetje meerijden."

Helemaal het einde van haar loopbaan is het straks trouwens niet. De Vries heeft ook een lange historie als inlineskater, en dat zet ze nog even door. "Dit seizoen is het WK in eigen land, en daar zou ik me heel graag nog voor willen plaatsen. Daar ga ik de komende maanden ook nog alles aan doen. Dat zou voor mij een geweldig afscheid zijn."

Meer lezen over marathon? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan