Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 08 dec 2018

Derde goud voor Schulting op 1000 meter, Knegt verovert zilveren medaille

Op de tweede dag van de World Cup in Almaty heeft Suzanne Schulting haar derde gouden medaille veroverd op de 1000 meter. Sjinkie Knegt pakte zilver op die afstand. Later vandaag staan de halve finales van de relays nog op het programma.

Foto : Martin de Jong

Bij de dames kwam Avalon Aardoom niet in actie, zij heeft vannacht koorts gekregen.

1000 meter
Suzanne Schulting heeft voor de derde keer op rij goud gewonnen op 'haar' 1000 meter. De olympisch kampioene greep na twee ronden de koppositie en gaf deze niet meer uit handen. Rianne de Vries viel net buiten de prijzen, ze werd knap vierde. Na een ijzersterke kwartfinale en halve finale, waarin het oranje duo de races domineerde, lukte het De Vries in de finale niet om een plek bij de top drie af te dwingen. In de B-finale eindigde Lara van Ruijven als derde. Ze reed lange tijd aan de leiding, maar in de laatste ronde staken de Koreaanse Ji Yoo Kim en Ami Hirai uit Japan haar nog voorbij.

Bij de heren kwam Sjinkie Knegt tweehonderdste van een seconde tekort voor de zege. In de finale loerde hij vanaf de tweede positie op een moment om de koppositie over te nemen van Shaoang Liu. Op het laatste rechte stuk zette Knegt een ultieme sprint in en kwam met zijn uitschuifbeen nog dicht in de buurt van de Hongaar. Er moest een fotofinish aan te pas komen om de winnaar te bepalen. In de B-finale streed Itzhak de Laat voor wat hij waard was. Na een lastige halve finale, waarin hij een valpartij moest ontwijken, probeerde De Laat wederom naar voren te schuiven. Hij kwam als derde over de streep, maar de Japanner Keita Watanabe werd bestraft voor een actie tegen De Laat en zodoende klom hij naar plaats twee. 

1500 meter
Op de 1500 meter is Daan Breeuwsma in de B-finale als zesde geëindigd. Met drie ronden te gaan zette hij de gashandel open, maar het lukt hem niet om verder naar voren te komen. Jasper Brunsmann strandde in de halve finale. Hij liet zich daarin meteen van voren zien, maar na verschillende aanvallen was de tank leeg en zakte hij terug naar de laatste positie.

Bij de dames kwam Yara van Kerkhof net tekort voor een plek in de B-finale. In de halve finale slaagde ze er in eerste instantie niet in om naar voren te rijden, maar op de bel van de laatste ronde gooide ze er nog een versnelling uit en schoof op naar de vierde positie. Op de streep lag het echter dicht bij elkaar en Van Kerkhof werd uiteindelijk vijfde.

Relays
De oranje dames (Van Ruijven, Schulting, De Vries en Van Kerkhof) hebben zich geplaatst voor de finale. Vanaf de start reed Nederland aan de leiding, maar er werd geen beslissend gat geslagen. Met twee ronden te gaan, kwam Canada langszij. In de laatste bocht stelde Schulting de eerste plek alsnog veilig met een actie binnendoor.

Bij de heren moest er in de slotfase nog even orde op zaken worden gesteld. Breeuwsma, Knegt, De Laat en Dennis Visser lieten het initiatief, net als in de kwartfinale, aan de andere landen. Na een paar keer stuivertje wisselen tussen plek drie en vier liep de voorsprong van de twee voorste landen op. In de slotfase reed Knegt het gat dicht en wist De Laat de tweede positie te veroveren. Deze hielden de oranje mannen vast tot aan de streep.

Nederland werd vrijdag al uitgeschakeld in de kwartfinales van de mixed relay. Suzanne Schulting kwam door een eigen fout ten val en daarmee waren de kansen verkeken.

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan