Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 05 apr 2018

Frank Fiers: 'WK in eigen land zorgt voor extra motivatie én druk'

Nu het schaatsseizoen erop zit, lassen de meeste schaatsers een rustpauze in. Voor de inliners is dat helemaal niet het geval. Zij zijn nu in volle voorbereiding op een heel belangrijk seizoen met een wereldkampioenschap in eigen land als hoofddoel. Hoe kwamen zij uit de winter en hoe verlopen de voorbereidingen? Bondscoach Frank Fiers legt het uit.

Foto : Soenar Chamid

Op 6 maart vertrok Frank Fiers met enkele van zijn atleten naar Lagos, Portugal, voor een trainingskamp van twee weken. Op deze verbindende trainingsstage trainden de RTC's (regionaal talentencentra) Noord, Midden en West samen. "Voor de atleten die een lang schaatsseizoen gehad hebben waren deze twee weken vooral bedoeld om hun basisconditie aan te sterken. Anderen hebben zich in de winter al gefocust op het skeeleren en schaatsten dus minder. Zij legden tijdens de stage in Lagos de laatste hand aan hun conditie voor de Europa Cups", leg Fiers uit.

Ook de afgelopen maanden verliep de voorbereiding voor Fiers en zijn atleten al vlot. Ze konden elke zondag trainen op de piste in Heerenveen. Wanneer er vroeger een lange duurtraining werd gedaan op de fiets, gebeurt dat nu meer en meer op de skeelers. Dat is volgens Fiers een betere aanpak richting het skeelerseizoen. "Het multidisciplinair trainen wint aan populariteit. Meer en meer coaches doen het, waardoor er ook meer draagvlak voor is om de talenten op die manier te trainen. Doordat ze in de winter niet alleen fietsen en schaatsen verloopt de overstap op skeelers in de lente veel vlotter."

De komende weken start het seizoen met de Europa Cups. Daar wordt de conditie voor de eerste keer getest. "Omdat het wereldkampioenschap al vroeg in het seizoen op het programma staat, zijn de Europa Cups een eerste echte test om te zien hoe de atleten ervoor staan. De Cups zijn echter nooit een hoofddoel. Door het schaatsen in Nederland zijn deze wedstrijden vooral belangrijk in de voorbereiding op de kampioenschappen."

Het belangrijkste moment in die aanloop naar het wereldkampioenschap wordt het Nederlands kampioenschap. "Iedereen zal daar supergemotiveerd aan de start staan. Het zal een toernooi met een OKT-gehalte worden", doelt Fiers op het olympisch kwalificatietoernooi die eens in de vier jaar voor de langebaanschaatsers wordt gehouden.

Druk en motivatie
Dat het WK dit jaar al in juli wordt gehouden in plaats van september heeft voordelen én nadelen. "Een nadeel is dat het EK de vorige jaren een internationaal toernooi was om vorm aan te scherpen richting het WK. Dat heb je nu niet." Maar dat is volgens Fiers ook een voordeel. "De afgelopen twee jaar meldden veel toppers zich af voor het WK, omdat het te laat viel in hun voorbereidingen op het schaatsseizoen, dat zal nu niet zo zijn."

Ook de locatie is een voordeel. "Nederlanders kunnen zich specifiek voorbereiden voor dit WK. Als het toernooi start, zullen zij de piste in Heerde al helemaal kennen. Ook kunnen ze eten wat ze gewend zijn en zullen er supporters, vrienden en familie bij zijn Toch zorgt dat thuisvoordeel ook voor extra druk. Alhoewel, op een WK is de druk altijd hoog", voegt de bondscoach er gauw aan toe.

Naast meer druk ziet Fiers ook meer motivatie bij de atleten. "Studenten stellen zaken voor school meer uit, ze willen niks aan het toeval overlaten en in de best mogelijke vorm aan de start komen. Sommigen zijn deze winter al een keer op trainingskamp geweest naar Lagos. Drie atleten zijn zelfs voor drie maanden naar Colombia geweest om zich op één ding te focussen: skeeleren."

Meer lezen over inlineskaten? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan