Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 25 apr 2018

Dijkema blijft voorzitter schaatsunie ISU

Jan Dijkema blijft de komende vier jaar voorzitter van de internationale schaatsunie ISU. De KNSB had hem opnieuw voorgedragen en aangezien er geen tegenkandidaten waren, is zijn termijn automatisch verlengd. Dijkema is sinds 2016 in functie.

Foto : Sander Chamid

De herbenoeming zal officieel plaatsvinden tijdens het 57ste ISU-congres, dat van 4 tot en met 8 juni wordt gehouden in Sevilla. Dijkema (73) is de derde Nederlander die de ISU als president leidt. Pim Mulier (1892-1895) en Gerrit van Laer (1937-1945) gingen hem voor.

Drie pijlers
Dijkema's beleid als ISU-president is gebaseerd op drie pijlers. Onder de noemer 'marketing en promotie' streeft hij ernaar om wereldwijd meer fans bij de schaatssport te betrekken en hun beleving te vergroten. Met 'development' stimuleert hij de ontwikkeling van de sport door landen maatwerk te bieden rond thema's als jeugd, talentontwikkeling en opleiding van coaches.

'Good governance' is het derde speerpunt in zijn aanpak: integriteit, transparantie en samenwerking moeten de kernwaarden zijn binnen het bestuur van de schaatssport. Op alle drie terreinen is vooruitgang geboekt sinds Dijkema in 2016 aantrad. De geboekte resultaten en speerpunten voor de komende vier jaar staan in zijn manifest.

Transitie
"Als ISU willen we kunstrijden, langebaanschaatsen en shorttrack wereldwijd promoten en verder ontwikkelen", zegt de ISU-president. "De afgelopen twee jaar hebben we een transitie in gang gezet en veel nieuwe initiatieven ontplooid, maar het werk is nog niet af. Ik heb een grote passie voor de schaatssport en ben verheugd om samen met onder anderen het ISU-team, de nationale federaties, schaatsers en overige partners dit proces te voltooien."

De KNSB steunt Dijkema in zijn missie. "Hij heeft duidelijke stappen gezet om de schaatssport klaar te maken voor de toekomst. Dat werk is nog lang niet af", aldus Piet Geurts, directeur-bestuurder van de KNSB. "Wij zijn ervan overtuigd dat Jan Dijkema, met zijn jarenlange ervaring en grote draagvlak binnen de internationale schaatswereld, de juiste man is om dit proces succesvol voort te zetten."

Lees hier het volledige manifest van Dijkema.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan