Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 18 nov 2017

Ronald Mulder: 'Het is echt dringen aan de top'

Ronald Mulder werd zaterdagmiddag bij de wereldbeker in Stavanger de eerste Nederlander met een gouden medaille op de 500 meter in dit belangrijke olympische seizoen. De 31-jarige schaatser van Team Plantina schreef de kortste sprintafstand op zijn naam met een tijd van 34,62.

Foto : Soenar Chamid

"Winnen is altijd goed," lacht Mulder in gesprek met schaatsen.nl. "Het was een heel mooie race, het ging beter dan gisteren. Bij de opening pakte ik een paar honderdsten, dat neem je dan ook mee de ronde in. Ik kijk met een tevreden gevoel terug op mijn rit en ben blij dat ik weer eens op de hoogste trede van het podium sta."

Mulder, die vrijdag bij de eerste race nog zevende werd, troefde op de tweede 500 meter van het weekend Hein Otterspeer in een rechtstreeks duel af. De sprinter van Team LottoNL-Jumbo werd uiteindelijk derde (34,76). De tweede plaats was voor de Japanner Daichi Yamanaka (34,65). 

De top zestien noteerde een tijd van onder de 35 seconden, waardoor de verschillen minimaal waren. "Het zit allemaal zo dicht bij elkaar", aldus Mulder. "Het niveau is dit jaar weer omhooggegaan. Het is echt dringen aan de top. Iedere wedstrijd is een verrassing."

"Het is dus zaak om iedere wedstrijd superscherp te zijn, alles eruit te halen en niet te verslappen. Je kunt op dag één buiten de top tien vallen en vervolgens een dag later de afstand winnen. Dat is hoe dicht het op dit moment bij elkaar ligt. Dat is mooi. Uiteindelijk moet het in december op het olympisch kwalificatietoernooi allemaal gebeuren."

Tweelingbroer Michel, die zich niet wist te plaatsen voor de World Cups, liet op Twitter weten blij te zijn voor zijn broertje. "Ik heb het gehoord, ha. Net had ik hem nog even aan de lijn. Het is leuk dat hij zo met me meeleeft. Vanavond mag hij zelf ook nog aan de bak (Michel rijdt de Holland Cup Pure Sprint, red.), dus ik ben benieuwd."

Naast Mulder en Otterspeer kwamen ook Dai Dai Ntab, Kai Verbij en Jan Smeekens in actie op de 500 meter. Nederlands kampioen Ntab moest genoegen nemen met een achtste plek (34,80), Verbij werd twaalfde (34,88) en wereldkampioen Smeekens eindigde als zeventiende (35,02).  

Lees hier wat er nog meer gebeurde op dag twee in Stavanger.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan