Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 12 nov 2017

Bowe: 'Heel even gedacht dat mijn schaatscarrière voorbij was'

Na maanden van lichamelijke klachten is Brittany Bowe eindelijk weer terug op het ijs. De Amerikaanse neemt het bij de World Cup in Heerenveen voor het eerst in zeer lange tijd weer op tegen de internationale schaatstop. "De laatste maanden zijn erg moeilijk voor me geweest."

Foto : Soenar Chamid

"Je wilt niet weten hoe gelukkig ik ben dat ik weer op het ijs sta", zei de 29-jarige schaatsster stralend na afloop van haar tweede 500 meter. "Het gaat goed met me en ben tevreden waar ik momenteel sta."

De tweevoudig wereldkampioene sprint liep ruim een jaar geleden een zware hersenschudding op tijdens een potje ijshockey. Ze kwam in aanraking met een ploeggenoot en stootte daarbij hard haar hoofd. Enkele maanden later maakte ze noodgedwongen vroegtijdig een einde aan het seizoen om zich volledig te focussen op haar herstel.

De Amerikaanse geeft toe dat de laatste maanden erg moeilijk voor haar zijn geweest. "Toen ik vanwege fysieke klachten niet op het ijs kon staan, voelde dat alsof ik een deel van mijn identiteit was verloren. Ik houd van het schaatsen en als je dat dan niet kunt doen, is dat enorm frustrerend."

"Na mijn hersenschudding heb ik veel gezondheidsklachten gehad, zo kreeg ik van de artsen te horen dat ik het Posturale Orthostatische Tachycardie Syndroom (POTS) had. Daardoor had mijn lichaam moeite om mijn bloeddruk onder controle te houden en dat zorgde af en toe voor grote problemen. Op sommige momenten kon ik niet eens tien minuten buiten wandelen, omdat mijn hartslag opeens 140 was en ik het gevoel kreeg dat ik flauw ging vallen."

Twijfels
Bowe denkt terug aan de lastige tijd. "Ik heb af en toe echt gedacht: ga ik hier nog volledig van herstellen? Zal ik ooit nog mijn schaatsen aan kunnen doen om het op te nemen tegen de internationale top? Ik heb veel getwijfeld en heb zelfs even gedacht dat mijn schaatscarrière voorbij was. Daarom ben ik zo gelukkig om weer terug te zijn."

De Amerikaanse eindigde op de tweede 500 meter bij de dames als vijfde in een tijd van 37,97. Ze hoefde daarmee alleen Vanessa Herzog (37,91), Arisa Go (37,88), Sang-Hwa Lee (37,53) en winnares Nao Kodaira (37,33) voor zich te dulden.

"Natuurlijk was ik graag op het podium geëindigd. Ik ben een topsporter en wil iedere race winnen. Toch ben ik erg blij met mijn race en de tijd. Met nog wat extra wedstrijden de komende maanden komen de topprestaties vanzelf. Daar ben ik van overtuigd."

Pyeongchang
Net als voor veel andere schaatssters zijn de Olympische Spelen voor Bowe het absolute hoofddoel dit seizoen. In Zuid-Korea hoopt ze zich te revancheren voor de zeer teleurstellend verlopen Spelen van Sotsji. De sprintster werd in Rusland dertiende op de 500, achtste op de 1000 en veertiende op de 1500 meter.  

"We zitten nu drie maanden voor de Spelen en ik heb er alle vertrouwen in dat ik daar fit aan de start kan verschijnen. Fysiek maak ik nog iedere dag flinke stappen. Ik ben blij dat ik voor de Spelen nog vijf belangrijke wedstrijden heb om me optimaal voor te bereiden. Ik heb er vertrouwen in dat het iedere race alleen nog maar beter wordt."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan