Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 15 mrt 2017

Voorbeschouwing Zilveren Bal: Stars & Stripes of Oranje feest?

Woensdagavond om 19.30 sluiten de allerbeste supersprinters het seizoen af met de spectaculaire schaatsshow de Zilveren Bal, in de 11stedenhal in Leeuwarden. In duels van drie maken de sprinters uit wie het allersnelst is over honderd meter. schaatsen.nl zet de favorieten voor je op een rijtje, met als slot de dames!

Foto : Neeke Smit

De favoriete
Heather Richardson is de enige buitenlandse deelneemster bij de Zilveren Bal, maar gelijk een hele gevaarlijke. De Amerikaanse sprintster die tegenwoordig in Friesland woont, behoort bij de absolute wereldtop op de middellange afstanden. Ze won dit jaar de 1000 en 1500 meter op de WK afstanden en voegde daar een zilveren medaille op het WK sprint aan toe. De Amerikaanse komt vooral op stoom als ze rondjes mag rijden, maar met een knetterend persoonlijk record op de 500 meter van 36,90 (opening 10,48) is ze ook op de kortste afstand van de buitencategorie. 

De uitdagers
De grootste uitdager van het Amerikaanse sprintkanon komt uit Brabant en heet Floor van den Brandt. De goedlachse sprintster van Team Afterpay is vliegensvlug over de eerste honderd meter. Van den Brandt won dit jaar het Klaverblad NK Pure Sprint en deed dat op de 100 meter in een tijd van 10,60, wat tevens de snelste seizoenstijd van Nederland is. Tijdens het KPN NK afstanden in Heerenveen opende ze bliksemsnel op de 500 meter, ze deed dat in 10,44! 

Ook Janine Smit, ploeggenote van Van den Brandt, is rap over de eerste honderd meter. Ze deed dat dit seizoen al eens in 10,54, op de 500 meter bij het KPN NK Afstanden. Ook haar seizoenstijd liegt er niet om, met 10,66 doet de 25-jarige sprintster zeker mee om het erezilver! 

De outsiders
Dione Voskamp is sinds dit seizoen juniore af en rijdt op de sprint de sterren van de hemel. Ze wist in Breda tijdens het Klaverblad NK Pure sprint te snellen naar de tweede tijd op de honderd meter (10,72). Afgelopen weekend wist de rijdster van Healthy Team ook nog eens het Holland Cup klassement Pure Sprint in Alkmaar te winnen. Ook verbeterde ze het baanrecord van Van den Brandt op de 300 meter.

Marrit Leenstra trainde afgelopen zomer met de Italianen mee. Het leverde haar een uitermate stabiel seizoen op, met een grote kist aan tweede en derde plaatsen op de wereldbeker 1000 en 1500 meter. Het WK afstanden leverde haar twee vierde plaatsen op op deze afstanden. Deze topper opent op de 500 meter ook in de 10,70 en kan dus zeker niet afgeschreven worden voor de eindtitel!

Suzanne Schulting kende een superseizoen. De 19-jarige shorttrackkoningin is de allereerste Nederlandse wereldbekerwinnares. Afgelopen weekend voegde ze daar een bronzen medaille op de 500 meter aan toe tijdens het KPN WK Shorttrack in Ahoy. Dit multitalent liet zich ook even op de langebaan zien tijdens het KPN NK afstanden en plaatste zich en passant voor het EK Sprint. Ze verkoos echter het NK Shorttrack boven het Europese sprinttoernooi. Dat de shorttrackster van het jaar een gevaarlijke outsider is bij de Zilveren Bal, dat mag duidelijk zijn!  

De jongelingen 
Jutta Leerdam, de kersverse wereldkampioene junioren allround, komt ook aardig weg op de sprint. Het multitalent van Healthy Team reed tijdens het Nederlands Kampioenschap voor junioren in Thialf een nieuw persoonlijk record van 39,49 met een opening onder de 11 seconden. Tijdens het WK in Helsinki ging ze naar huis met brons op de 500 meter. Leerdam won dinsdagavond de Egbert van ’t Oever aanmoedigingsprijs en heeft vast zin om daar nog een mooie prijs aan toe te voegen! 

Ook Helga Drost is rap op de sprint. De rijdster van Gewest Fryslân is de enige A juniore die onder de 11 seconden reed op de honderd meter dit seizoen. Ze deed dit op de Klaverblad NK Pure sprint én bij de finale van de Holland Cup afgelopen weekend. 

Bij de dames junioren B wordt het ongetwijfeld een felle strijd tussen de twee Femkes en Michelle de Jong. Femke Beuling wist op het Klaverblad NK Pure Sprint met 11,02 net niet onder de 11 seconden te duiken. Tijdens het KPN NK junioren in Thialf deed ze dat wel, met 10,99 reed ze op de 500 meter naar een pijlsnelle 39,93. Femke Kok zit haar op de hielen, ook zij legde de honderd meter af in 11,02 tijdens het Klaverblad NK Pure Sprint. Michelle de Jong was daar de snelste. Als enige B juniore wist zij onder de 11 seconden te finishen (10,98). 

Lees alles over De Zilveren Bal hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan