Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 07 jul 2017

Frank Fiers: 'Wegparcours niet echt een rondje voor Nederland'

Nederland viel op de eerste dag van het wegtoernooi in Lagos keihard aan op de afvalkoers, maar moest het helaas zonder medailles doen. In alle races voerde de oranjetrein het peloton rondenlang aan. Voor de onwetende kijker misschien een vreemde keuze, voor bondscoach Frank Fiers de enige logische aanpak.

Foto : Soenar Chamid

“Het is een heel moeilijk parcours", begint Fiers, die aangeeft dat je heel behendig moet zijn om hier een kans te maken. "Manon haalt het hier bijvoorbeeld écht op techniek", verwijst hij naar de vierde plaats van Kamminga. 

Voor iedereen die denkt dat de Nederlandse treintjes de Fransen en Italianen met hun kopwerk netjes in de finale wilden afleveren, heeft het mis: “In het peloton rijden is hier vermoeiender dan op kop. Je komt per ronde acht bochten tegen, dus je wordt zo’n drie tot vier keer op je positie aangevallen. Voor mannen als Crispijn Ariëns of Louis Hollaar is dit geen gemakkelijk parcours. Zij verzuren meer van het gevecht met de Italianen of Fransen dan door zelf op kop te rijden. Als je zag hoe hard de Fransen probeerden om de kop over te nemen weet je dat dat het de juiste plek is om te rijden.” 

Louis Hollaar is het met zijn trainer eens: “Het parcours is te bochtig, daar zijn veel van ons eigenlijk te sterk voor. Als schaatser ben ik een beetje stumperig en niet behendig genoeg. Ik voel me supergoed, maar hierop kan ik niet uit de voeten", aldus Hollaar. "De enige optie was om voorop te blijven, want als je naar achteren zakt, kom je nooit meer terug. Ik vind het wel jammer dat we op dit parcours rijden en verwacht mezelf meer op de marathon."  


Juiste keuze

“Het is een uitzonderlijk situatie en we hebben de juiste keuze gemaakt”, vervolgt Fiers, die nog steeds achter zijn plan staat. “Het is niet echt een rondje voor Nederland, maar voor wie eigenlijk wel? De organisatie hier is goed hoor, en ze zullen echt wel naar betere opties gekeken hebben, maar ik denk dat geen enkele skeeleraar enthousiast zal zijn over dit parcours."

“Dit is niet waar je als sporter voor traint. Het is doenbaar, maar dit parcours is niet EK-waardig.” Dan mogen we met het wegparcours van het NK in Wolvega, dat begin juni veel kritiek kreeg, volgens Fiers nog in onze handjes knijpen. “Ik denk dat ze blij mochten zijn om daar te rijden. Het was ook geen verkeerde voorbereiding op de krappe bochtjes van dit EK." 

Wel heeft de Europese skeelerbond volgens Fiers een probleem op te lossen: grote skeelerlanden als Frankrijk en Spanje hebben namelijk al jaren geen EK meer georganiseerd. "Nederland en België nemen daarin gelukkig hun verantwoordelijkheid, maar je kunt als bond dan natuurlijk niet teveel eisen stellen.” 

Een beetje pech 
Na een baantoernooi zonder eremetaal bij de senioren wil het op de weg voor hen nu ook nog geen medailles regenen. Hoe de selectie daaronder is? “De sfeer is natuurlijk anders dan wanneer je meer wint, dat geeft een land vertrouwen. Gelukkig hebben ze ook in de gaten dat alles dicht op elkaar zit.  Het moet soms ook meezitten om te winnen, ze hebben nu vaak een beetje pech. Als Manon bijvoorbeeld geen hinder had ondervonden in de laatste twee bochten, had ze wel een medaille kunnen pakken." 

Het mag misschien niet de perfecte baan zijn voor onze landgenoten, maar Fiers heeft vertrouwen in de puntenkoers en de relay van vrijdag. “We hebben daar in elke categorie weer goede kansen op medailles."  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan