Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 22 jan 2017

Desly Hill en Martin ten Hove ontvangen trainerscertificaat

Desly Hill (Team Victorie) en Martin ten Hove (Team Plantina) hebben op dag twee van het KPN NK Allround & Sprint in het Thialf-stadion in Heerenveen het certificaat Topcoach 5 ontvangen uit handen van technisch directeur van de KNSB Arie Koops en coördinator Topcoach 5 Martin Breedijk. Ook Sicco Janmaat (Team LottoNL-Jumbo) heeft het certificaat gehaald. Hij ontbrak echter in Thialf, omdat hij momenteel met de schaatsploeg op trainingskamp in Collalbo.

Foto : Huub Snoep

Topcoach 5 is het hoogste diploma wat gehaald kan worden door coaches binnen de schaatsbond. Het is een nationale cursus voor coaches uit alle sporten. ”Je gaat je echt focussen op de persoon van de coach. Wie ben je nou als coach? Wat is je visie?”, zegt Martin Breedijk. ”’Als je Topcoach 5 vergelijkt met de opleiding schaatstrainer/coach 4 gaat het veel meer over coaching, persoonlijke benadering, de mentale kant, doelen stellen met de sporters”, vult Arie Koops aan.

Het is een vereiste bij een topteam om een trainer met het certificaat Topcoach 5 te hebben. Met dit diploma mogen coaches onder andere op het ijs tijdens internationale wedstrijden.

Andere sporten

Bij deze cursus wordt veel naar andere sporten gekeken. Zo wordt er bijvoorbeeld ook gespard met coaches uit andere sporten: ”Schaatsen is een oude sport met traditie, maar dat kan soms ook dingen tegenhouden en daarom is het goed om ook bij andere sporten te kijken”, aldus Breedijk.

”Het was leuk om mezelf verder te ontwikkelen, nieuwe dingen te leren. Het was een interessante wisselwerking om te leren van coaches uit andere sporten”, zegt Ten Hove over de workshops. Desly Hill, afkomstig uit Australië, is de eerste buitenlandse coach die de Topcoach 5 opleiding afgerond heeft. ”Ik ben de KNSB erg dankbaar dat ik deze kans gekregen heb.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan