Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 19 dec 2017

Sportgala 2017: Van Gennip ontvangt oeuvreprijs en Orie coach van het jaar

Tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala 2017 is Yvonne van Gennip dinsdagavond geëerd met de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. Jac Orie werd in de RAI Amsterdam uitgeroepen tot coach van het jaar.

Van Gennip (53) won op de Spelen van Calgary in 1988 goud op de 1500, 3000 en 5000 meter. Op die laatste twee afstanden deed ze dat ook nog in een wereldrecord. Naast olympisch goud won ze vele medailles op allround- en afstandstoernooien.

Tegenwoordig is ze consulent jeugdsport en probeert ze jonge talentvolle sporters financieel te ondersteunen via het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Ook is ze actief als teammanager van de Nederlands schaatsploeg op grote toernooien.

"Deze prijs is extra mooi omdat ik Fanny Blankers-Koen heel hoog heb zitten. Deze plaquette krijg een mooi plekje in de kamer", aldus Van Gennip.

Coach van het jaar
De coach van Team LottoNL-Jumbo liet in de jaarlijkse verkiezing shorttrackcoach Jeroen Otter en bondscoach van het dameselftal Sarina Wiegman achter zich. "Ik vind het geweldig dat ik hem voor de tweede keer mag winnen", begon Orie zijn bedankspeech. "Het is een geweldige eer dat andere coaches mij hebben gekozen. Ik bedank mijn familie, mijn schaatsers, sponsors en een groep mensen die meestal vergeten wordt, en die aan de basis liggen van het succes. Dat zijn de regionale trainers die de talenten ontdekken en klaarstomen voor ons, zodat wij verder met ze kunnen werken. Geen enkele trainer kan zonder hen van een schaatser een wereldkampioen maken." Ook bedankte Orie de begeleidingsstaf van LottoNL-Jumbo.

Vooraf op de rode loper wist Orie niet hoe hoog hij zijn kansen voor de trofee in moest schatten.

Handbiker en triatleet Jetze Plat werd gekozen tot paralympisch sporter van het jaar. Atlete Dafne Schippers werd voor de tweede keer geëerd met de prijs voor sportvrouw van het jaar. De Young Talent ging naar de 20-jarige baanwielrenner Harrie Lavreysen. Voor het eerst werd de Zappsporter van het jaar benoemd: voetbalster Lieke Martens.

Wielrenner Tom Dumoulin ontving de prijs voor sportman van het jaar. Hij versloeg Sven Kramer en Max Verstappen. De Oranje Leeuwinnen werden uitgeroepen tot sportploeg van het jaar. De andere genomineerden waren de shorttrackmannen en hockeyers.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan