Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 21 dec 2017

Protest Team Clafis tegen prestatiematrix afgewezen door geschillencommissie

De selectievolgorde voor de Olympische Spelen, die de KNSB op 18 december heeft bekendgemaakt, blijft overeind. Dat is de uitkomst van een beroepszaak bij de geschillencommissie van de KNSB, die was aangespannen door Team Clafis.

De selectievolgorde is bepalend voor het verdelen van de startbewijzen bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT), dat van 26 tot en met 30 december wordt gehouden in Thialf. De KNSB maakte de selectievolgorde op 18 december bekend tijdens een persconferentie in Utrecht.

Team Clafis bleek het niet eens te zijn met de wijze waarop de selectievolgorde tot stand was gekomen. De coaches Jillert Anema en Aart van der Wulp stapten naar de geschillencommissie van de KNSB, die hun zaak vandaag heeft behandeld en meteen tot een uitspraak kwam.

Clafis is van mening dat de selectievolgorde hetzelfde moet zijn als de zogeheten kansenmatrix. Dat model, opgesteld door databedrijf Ortec, is samengesteld op basis van statistische gegevens, verzameld tijdens de laatste WK Afstanden en de World Cups van het huidige en vorige seizoen. Over de uitkomsten van de kansenmatrix heeft de selectiecommissie langebaan overleg gevoerd met coaches van de erkende topteams en een vertegenwoordiger van de Atletenvereniging, om te komen tot de selectievolgorde voor de Olympische Spelen.

De commissie oordeelt dat de KNSB de afgesproken selectieprocedure correct heeft gevolgd en wijst de bezwaren van Clafis af. Met deze uitspraak staat de selectievolgorde definitief vast en is voor alle deelnemers bekend wat de inzet zal zijn tijdens het OKT.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan