Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 18 dec 2017

Fysiotherapeut Kruithof: 'Yvonne is een medisch wonder'

Je zou het een wonder kunnen noemen, maar Yvonne Nauta staat eind deze maand toch echt aan de start van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Thialf. De 26-jarige schaatsster van Team LottoNL-Jumbo brak zeven maanden geleden op meerdere plaatsen haar rechteronderbeen. Een lange revalidatie volgde. Schaatsen.nl ging op bezoek bij een van de fysiotherapeuten van de formatie van coach Jac Orie: Willem Kruithof.

Foto : Neeke Smit

Het is woensdag 3 mei. Bij het maken van zogenaamde schaatssprongen in Heerenveen komt Nauta helemaal verkeerd terecht. Ze loopt bij haar val meerdere gecompliceerde botbreuken op in haar rechteronderbeen. Even denkt de kersverse aanwinst van LottoNL-Jumbo dat haar olympische droom voorbij is, nog voordat het schaatsseizoen daadwerkelijk is begonnen.

Kruithof, een van de fysiotherapeuten van de ploeg, denkt terug aan die bewuste dag. "We hoorden dat er wat gebeurd was met Yvonne en dat ze met een beenbreuk onderweg was naar het ziekenhuis. Op zo'n moment komt direct alles op gang, worden er foto's en MRI-scans gemaakt om de ernst van de situatie vast te stellen."

"Toen ik de uitslag kreeg en naar de foto's keek, dacht ik: jongens. Dit is niet normaal. Vrijwel haar hele onderbeen was verbrijzeld, het waren gewoon puzzelstukjes. Echt heftig. Hoe erg de situatie ook is, je gaat meteen kijken naar wat de beste oplossing is. Het ongeluk gebeurde in Heerenveen, maar na goed overleg met de stafleden en Yvonne zelf hebben we besloten om de operatie in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam te laten plaatsvinden." 

Revalidatieproces
Daar wordt Nauta geopereerd door dokter Gino Kerkhoffs. "Hij is echt gespecialiseerd in dit soort operaties", verklaart Kruithof de keuze. "Vervolgens hebben we een vervolgplan gemaakt. Yvonne kon uiteraard niet lopen na haar operatie, moest zeker acht weken in het gips. Toch heeft ze in die periode niet stilgezeten. We zijn meteen met het revalidatieproces begonnen, zo kon ze bijvoorbeeld wel thuis oefeningen doen op een handbike."

Natuurlijk wil iedere topsporter in zo'n belangrijk olympisch seizoen zo snel mogelijk weer op het ijs staan, maar Kruithof legt uit dat daar bij Yvonne in het begin absoluut niet de prioriteit lag. "Om heel eerlijk te zijn, dacht ik in eerste instantie: gaat dit nog goed komen? Als in: gaat Yvonne ooit nog normaal kunnen lopen? Dat was aanvankelijk echt de vraag. We hebben Yvonne ook meteen duidelijk gemaakt dat de insteek in eerste instantie niet het weer kunnen schaatsen was, maar het normaal functioneren. Hoe belangrijk de Olympische Spelen ook zijn, je wilt natuurlijk de rest van je leven nog kunnen lopen. Dat is het allerbelangrijkste."

Scans naar wens! Eerste stapjes zijn een feit 🤗🐧#recovery #stepbystep @lottojumbo_ice

Een bericht gedeeld door Yvonne Nauta (@yvonnenauta) op

Geen risico's
Kruithof kijkt met een positief gevoel terug op de afgelopen maanden waarin Nauta dagelijks druk bezig was met revalideren. "Yvonne heeft het van begin af aan goed opgepakt. De eerste dagen moest het ook bij haar nog een beetje landen, maar dat is goed te begrijpen. Het duurde even voordat ze realiseerde dat het allemaal wel erg heftig was geweest. Het was niet zomaar een fractuur."

"Toen na acht weken het gips van haar been ging, kwam er een volledig wit en dun onderbeentje tevoorschijn. Daar is na zo'n lange gipsperiode niet zoveel van over. Vervolgens zijn we rustig begonnen met trainen. Daarbij hebben we niet meteen de lat heel hoog gelegd. Zeker in het geval van zo'n complexe breuk moet je geen onnodige risico’s nemen en goed de tijd nemen om te herstellen", zegt Kruithof, die in het verleden ook olympische kampioenen als Mark Tuitert en Stefan Groothuis behandelde.

Big smile
Kruithof neemt een slok van zijn koffie en vervolgt zijn verhaal. "Naast het feit dat ze weinig kracht in haar been had, moesten we er ook voor zorgen dat haar mobiliteit terugkwam. Als een voet acht weken lang in het gips heeft gezeten, is er in het begin geen beweging in te krijgen. Vervolgens probeer je millimeter voor millimeter die beweging weer terug te krijgen. Met de hulp van meerdere specialistische fysiotherapeuten binnen Prima Life Meppel kwam de mobiliteit langzaam terug. Op dagen dat je een winst van twee graden boekt en Yvonne merkt dat bij het lopen, dan gaat ze natuurlijk met een big smile naar huis. Dat is prachtig, daar doe je het allemaal voor." 

"Uiteraard heeft Yvonne tijdens het revalidatieproces ook moeilijke momenten gekend, maar dat hoort erbij. Ondanks de fysiek en mentaal hectische periode is ze enorm rustig gebleven. Dat zegt genoeg over haar mentaliteit. Ze is bikkelhard. Ik vind het fantastisch om met topsporters, zoals Yvonne, te werken. Je moet ze tijdens het proces eerder afremmen dan aansporen, dat is mooi om te zien." 

Eerste keer op het ijs vandaag! 🙌😃😃😃Schaatsen beter dan lopen😂 #blijdatikglij #comeback @lottojumbo_ice

Een bericht gedeeld door Yvonne Nauta (@yvonnenauta) op

Emotioneel moment
Kruithof denkt terug aan het moment dat Nauta voor het eerst weer op de ijsbaan stond. "Ik kan me die dag, 19 september, nog goed herinneren. Dat was wel een emotioneel moment, want daar heb je al die maanden naartoe gewerkt. De eerste stapjes waren nog wel spannend, maar al snel kwam het vertrouwen een beetje terug en schaatste ze weer haar eerste rondjes. Amper twee weken later reed ze alweer bijna met de andere dames van de ploeg mee. Ongelofelijk. Natuurlijk hoop je dat ze snel en goed herstelt, maar om eerlijk te zijn, is alles sneller gegaan dan verwacht. Yvonne is echt een medisch wonder, ha." 

De KPN NK Afstanden en daardoor ook de eerste World Cups van het seizoen kwamen nog te vroeg voor Nauta, maar begin deze maand stond ze voor het eerst sinds haar beenbreuk weer aan de start van een wedstrijd. Bij de Holland Cup 2 in Alkmaar nam ze deel aan de 1500 meter.

Afgelopen woensdag maakte Nauta op Instagram bekend dat ze zich heeft ingeschreven voor het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Daar hoopt ze bijna acht maanden na haar ongeluk een ticket op de 3000 meter te bemachtigen voor de aankomende Winterspelen in PyeongChang. Of dat ook daadwerkelijk een haalbare situatie is, is de grote vraag. De wonderen zijn in ieder geval de wereld nog niet uit. Dat heeft Nauta de laatste maanden wel aangetoond. 

Willem Kruithof is naast fysiotherapeut bij Team LottoNL-Jumbo ook eigenaar van Fysiotherapie & Fitness Prima Life in Ruinen en Meppel.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan