Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 07 aug 2017

Broers McAnuff willen Ierse schaatsen groot maken

Broers Ryan en Sean McAnuff uit Oakville willen het Ierse schaatsen groot maken. Ja, de mannen komen inderdaad uit Canada, maar hebben ook de Ierse nationaliteit. Na jaren hard trainen en toewijding willen de shorttrackers nu graag iets terugdoen voor de sport die hen zoveel heeft gebracht.

Foto : ISU Speedskating

Shorttrack is een echte familieaangelegenheid bij de McAnuffs. Het begon allemaal toen Patrick, de oudere broer van Sean (20) en Ryan (22), tijdens de Olympische Spelen van 2002 aan de televisie gekluisterd zat. Toch was het niet Patrick, maar zijn jongere broers, die vijftien jaar later op topniveau rondspelen in de competitie.  

Trainer van de Oakville Speed Skating Club, Matt O’Donnell, heeft nooit twijfel gehad dat zijn pupillen het tot dit niveau zouden schoppen. "We zien veel jonge schaatsers binnenkomen die het lichamelijk goed aankunnen, maar er zijn er maar weinig met het doorzettingsvermogen en strijdlust van Ryan en Sean", vertelde hij aan insidehalton.com.

"Van jongs af aan reden ze al competities buiten onze regio", doelt hij op onder meer het Noord Amerikaans kampioenschap van 2007, waar Ryan tweede werd op de 333 meter en Sean in het eindklassement op plaats drie van zijn leeftijdscategorie verscheen. "Ze hebben er jarenlang keihard voor gewerkt en zijn steeds beter geworden. Tot het punt waar we nu zijn; competities op internationaal niveau."

Nationaal team
Toch waren topsport, een universitaire studie en een succesvol personal trainingsbedrijfje niet genoeg voor de broers, en dat is de reden dat Ierland nu een nationaal shorttrackteam heeft. Samen met hun vader namen Sean en Ryan contact op met de Ice Skating Association of Ireland (ISAI), waar ze vertelde dat hun familie graag wilde helpen om het schaatsen in Ierland op te bouwen.

Ryan: "Ierland had wel al jarenlang topniveau met kunstrijden te pakken, maar niet bij het shorttracken of op de langebaan. Onze vader werkte al met de ISAI en zit nu in de technische commissie. Hij heeft geholpen met de planningen en trainingsgroepen maken. Sean en ik hebben ijs- en droogtrainingen gefilmd die in Ierland gebruikt kunnen worden als voorbeeld in trainingen."

In december 2014 reisden de mannen af naar Blanchardstown voor het allereerste Ierse shorttrack trainingskamp. "We hebben daarna nog een ander kamp georganiseerd  en willen er natuurlijk nog veel meer plannen. Verder proberen we schaatsen onder de aandacht te brengen via bijvoorbeeld social media."

Mijlpaal
Vorig jaar al behaalde de ISAI een eerste mijlpaal; ze kregen een voorlopig ISU-lidmaatschap, waarna Sean en Ryan werden gevraagd om bij het nationale team van Ierland te komen. In 2016 reden de broers in Salt Lake City allebei voor World Cup-kwalificatie en reden vervolgens wereldbekerwedstrijden in Calgary en Gangneung. Ook het EK, WK en WK Junioren werden niet overgeslagen en het seizoen werd afgesloten met de American Cup, waar Ryan goud won.

Met het nieuwe winter voor de deur zijn de verwachtingen groot. Beide heren zouden mogelijk op de Spelen in Pyeongchang terecht kunnen komen. Hun advies voor iedereen die hetzelfde wil? "Je hebt maar vierentwintig uur per dag, gebruik ze wijs."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan