Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 01 jan 2017

Skeelerbondscoach Fiers is ook in de winter druk

Inline-skaten is een zomersport, maar heeft bondscoach van de nationale inline-selectie Frank Fiers dan niks te doen in de winter? Jawel, ook in de winter coacht hij zijn atleten. En dus stond hij afgelopen week op de NK Afstanden op het ijs met een rondebord in zijn hand om onder andere Lisa van der Geest, Luc ter Haar en Moniek Klijnstra te coachen.

Foto : Soenar Chamid

Fiers is een bondscoach die voorstander is van een combinatie tussen schaatsen en skeeleren. Want, zo vindt de voormalig topskeeleraar uit België, schaatsen is een andere soort prikkel voor het lichaam en die afwisseling van verschillende sporten is erg belangrijk. Fiers: “Het is vooral de balans tussen de verschillende sporten die belangrijk is.”

En zo is de keuzeheer ook in de winter druk met zijn atleten. Niet alleen op het ijs overigens. Het skeeleren gaat in de koude maanden ook gewoon door. “In de winter waak ik erover dat de atleten van de nationale selectie inline-skaten goed trainen in functie van de zomer. Een volledige schaatswinter draaien is geen goed plan voor de hele zomer goed wil zijn” , zo klinkt de overtuiging van Fiers.

“Als ze schaatsen van oktober tot maart is de rustperiode en de periode waarin ze opbouwend kunnen trainen zonder wedstrijden te kort, dat is net zo bij schaatsers die een volledige zomer willen skeeleren.” De atleten die het WK skeeleren in september hebben meegereden reden hun eerste schaatswedstrijden pas begin november. Na de Weissensee, waar ook een aantal atleten van de inline-selectie wedstrijden zullen schaatsen, last de bondscoach een rustperiode in. “Begin maart al, vertrekken we op trainingskamp naar Lagos, waar in juli het EK inline plaats zal vinden.”

Het multidisciplinaire is voor de atleten van groot belang, vindt Fiers. Op een volledig kalenderjaar trainen sommigen vier disciplines. Naast het skeeleren in de zomer doen ze aan marathon-en langebaanschaatsen in de winter en in januari krijgen een aantal inliners een shortrackblok in hun schema. “We moeten er over waken dat ze niet teveel wedstrijden rijden, anders krijg je snel atleten die tien maanden per jaar aan competitie doen, en dat is veel teveel,” zegt de Belg.

Maar hoe multidisciplinair zijn atleten ook zijn, Fiers zorgt er ook voor dat zijn inliners de hele winter blijven skeeleren. “Hoe meer ze skeeleren hoe beter. Enkel van half december tot half januari gaan ze een paar weken van de skeelers. In de RTC’s proberen we eveneens een inlineprogramma te organiseren dat uitgebalanceerd is tussen schaatsen en skeeleren.” Bij dat programma krijgen de atleten de optie om te kiezen tussen beide sporten. Atleten die kiezen voor schaatsen kunnen moeilijk een volledig inline seizoen, dat loopt van maart tot half oktober, rijden. En omgekeerd is dat ook zo: “Een schaatser die rijdt van eind oktober tot eind maart kan geen volledig skeelerseizoen volmaken.”

Maar een sterk seizoen op de skeelers draaien én op momenten goed presteren op het ijs kan dus  prima. Zo werd Luc ter Haar – afgelopen zomer actief en succesvol op wieltjes – vrijdag vierde in de eindsprint van het NK Mass Start. En Lisa van der Geest reed een sterke 5 kilometer.

Door een balans tussen beide sporten en de periodisering bij de RTC’s op landelijke basis vanaf junioren B gelijk te laten lopen probeert Fiers te vermijden dat atleten overbelast raken. Daarbij heeft hij hulp van Philip Brojaka, Valentina Berga Beloni en Mark Horsten. ” Zo organiseren we al de hele winter om de twee weken op zondag een inlinetraining op de nieuwe piste in Heerenveen waardoor we een verbinding creëren tussen de RTC’s. En zo onderhouden we contact met de sporters en hun trainers.” Ook aan zijn levenspartner Annick  heeft hij enorm veel. “Naast haar boeiende job als researcher heeft zij een grote interesse voor sport en passie voor het begeleiden en helpen van sporters. Daardoor begrijpt zij dat ik regelmatig van huis ben en kan ze me vaak waardevolle feedback geven.”

 

 

 

 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan