Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 12 feb 2016

Richardson-Bergsma: 'Beter tijdens wereldrecord'

Heather Richardson-Bergsma scherpte bij de eerste World Cup van deze winter het wereldrecord op de 1000 meter aan en verloor dat vervolgens aan Brittany Bowe. Ze versloeg haar landgenote op de WK Afstanden, maar pakte geen goud. Dat ging naar Jorien ter Mors. “Ik was beter tijdens mijn wereldrecord”, gaf Richardson-Bergsma toe.

Foto : Soenar Chamid

Toch kwam de Amerikaanse niet met een lang gezicht van het ijs af. “Dit is wel een felicitatie waard. Ik stond niet eens op het podium in Stavanger”, verwees ze naar de laatste World Cup voor de WK.

Daar had Ter Mors al een waarschuwing afgegeven. Ze won in er de eerste 1000 meter van het wereldbekerweekend terwijl tot dan toe alleen Richardson-Bergsma en Bowe gezegevierd hadden. De Clafis-rijdster kwam tijdens die race niet eens verder dan de elfde plek.

“Dat was een grote teleurstelling”, vertelde ze. Van een vaste waarde op het podium viel ze tot buiten de top tien weg. De tweede 1000 meter van het weekend was met een vijfde plek wel beter, maar gaf haar nog niet het zelfvertrouwen terug.

Focus

“Ik moest echt mijn best doen om mentaal gefocust te blijven om dit hier te kunnen presteren. Het is dan wel geen goud, maar mij hoor je niet klagen”, zei ze.

Ze keek tevreden terug op haar race, waar alleen de eerste volle ronde wat magertjes was. “Maar de opening het de slotronde waren in orde.”

Dat ze slechts met 0,2 seconden van Ter Mors verloor, hoort bij nu eenmaal bij het schaatsen op wereldniveau. “Die twee tienden verlies ik in die ene ronde. Het zit hem nu eenmaal in de details. En natuurlijk is het balen om op maar 0,2 seconden tweede te worden, maar ze reed heel sterk.”

Vernederd door Ter Mors, die pas haar derde internationale kilometer reed en pas haar elfde in totaal, voelde ze zich niet. “Ze is een hele sterke schaatsster”, stelde ze. "Zo simpel is het."

Onrustig

Toch kijkt ze wel goed naar de races van haar concurrente. Ze kan van de Nederlandse namelijk nog wel wat leren, denkt de pupil van Jillert Anema die een nogal onrustige stijl heeft. “Het ziet er heel soepel uit als ze rijdt. Misschien kan ik ook wat gecontroleerder rijden en zo meer kracht op het ijs kwijt.”

In de indeling van haar seizoen is ook nog wat te winnen, gaf ze toe. Bij de opening van het seizoen was ze beter in vorm. “Daar moet ik misschien nog met Jillert naar kijken.”

“Ik heb nu een goed trainingskamp op Tenerife gehad en ben fysiek in aardig goede doen, maar het is een lang seizoen. Dit was vandaag het beste wat ik kon”, aldus de Amerikaanse. “En teleurgesteld ben ik niet. Ik rijd sowieso een sterk seizoen en ben blij met deze podiumplek.”

Lees alles over de WK Afstanden op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan