Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 17 okt 2016

Daidai Ntab: 'Wordt tijd dat ik World Cups ga rijden'

Daidai Ntab ging afgelopen zomer hard op zoek naar antwoorden. Waarom presteerde hij in het vorige seizoen te weinig? Wat had hij verkeerd gedaan? Verdiende hij het misschien niet om topprestaties te rijden? Na heel veel denkwerk kwam de jonge sprinter tot een belangrijke conclusie: hij moet vooral moet doorgaan op de ingeslagen weg.

Foto : Neeke Smit

In grote vorm en vol zelfvertrouwen koerste Ntab een jaar geleden af op de kwalificatiewedstrijden voor de eerste serie World Cups. Maar een liesblessure – opgelopen tijdens de training vlak voor de trials – gooide roet in het eten. Ntab revalideerde, kwam later in het seizoen sterk terug, maar miste de kwalificatie voor het WK op drie duizendsten van een seconde.

“Daar ben ik echt wel even kapot van geweest”, vertelt de 500 meter-specialist. “Ik heb op sommige momenten heel hard gereden, maar toch was het een seizoen met ups en downs. Meer downs dan ups, helaas. Als je door zo’n blessure niet naar de World Cups kan en je mist daarna ook nog het WK, dan is er een flinke hap uit je seizoen.”

En daarom ging de Brabander uit de sprintformatie van coach Gerard van Velde nadenken. “Ik ben in de zomer echt druk met mezelf aan de slag gegaan. Voornamelijk alleen. Ik begrijp heel goed dat sommige sporters een sportpsycholoog raadplegen, maar ik wilde hier toch vooral zelf uitkomen. Of ik antwoorden heb gevonden? Nou, niet echt . Ik weet nu dat je soms pech hebt, en soms geluk. En dat ik vooral hard moet blijven werken. Eigenlijk komt het er op neer dat ik gewoon heel goed bezig was en dat ik op dezelfde voet door moet gaan."

World Cups

En dat deed de rijder van Team Plantina. Met als voorlopig resultaat een goede voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ntab reed al snelle tijden in Inzell en is naar eigen zeggen topfit. Met andere woorden: hij verschijnt over iets minder dan twee weken in topconditie aan de start van de KNSB Cup, waar de startbewijzen voor de eerste vier World Cups verdeeld worden.

“Het wordt tijd dat ik eens alle wereldbekers in een seizoen rijd”, beseft Ntab. “Van topwedstrijden in het internationale circuit kan ik alleen maar beter en fitter worden. Maar ik staar me er niet blind op. Ik wil in 2018 op de Olympische Spelen staan, dat is het grote doel. Wedstrijdritme in World Cups is heel belangrijk om te groeien, maar mijn kansen zijn niet verkeken als ik me tijdens de trials in Groningen niet kwalificeer. Het allerbelangrijkste is dat ik goed ben als de tickets voor de Spelen verdeeld worden. En op de Spelen zelf natuurlijk. Daar heb ik nog even de tijd voor.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan