Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 19 nov 2016

Bob de Vries pakt zege en oranje

Even verwarring in Haarlem, waar Mats Stoltenborg na afloop werd gehuldigd als nieuwe leider in de KPN Marathon Cup. Pas veel later, na de afhandeling van het protest van Rick Smit, bleek dat niet Stoltenborg, maar Bob de Vries na zijn zege de nieuwe man in het oranje pak is. De Vries klopte in de sprint Frank Vreugdenhil en de Italiaan Daniel Niero.

Foto : neeke wassenbergh

Het was hectisch in Haarlem, waar dertien koplopers een ronde voorsprong pakten op het peloton. Tot zover was alles duidelijk. Maar dat werd anders in de finale, met een valpartij, een declassering voor de aanvankelijk als tweede geëindigde Rick Smit, en vervolgens het protest van diezelfde rijder. Bob de Vries stond al op het podium als winnaar, Mats Stoltenborg als nieuwe man in het oranje. Dat bleek achteraf niet correct.

’’Mats Stoltenborg vertelde het me zelf net’’, verklaarde Bob de Vries. ’’Ik wist wel dat we heel dicht bij elkaar zaten in het klassement, maar had de indruk dat de volgorde wel klopte. Het was dus toch net iets anders. Kan gebeuren.’’ De Vries, lachend: ’’In ieder geval heeft Stoltenborg voor eigen publiek een mooie huldiging gehad.’’

Vonken

Die huldiging kwam na een prima koers. De vonken vlogen er ook in Haarlem weer vanaf bij de heren. Vooral de mannen van Jeroen de Vries hakten er flink in, met twee doelen voor ogen: de dagzege, en Stoltenborg in het oranje krijgen. Met al die initiatieven zorgden ze er in ieder geval voor dat er schifting kwam in de strijd, met de kopgroep van dertien als gevolg.

In die finale gooiden Niels Mesu en Marcel van Ham de knuppel in het hoenderhok. De twee reden weg uit de groep van dertien. Die telde liefst drie rijders van Bouw & Techniek, dat de hele wedstrijd dominant aanwezig was geweest. ’’Zij moesten het gat dichtrijden. Zo viel alles op z’n plek voor mij’’, analyseerde De Vries, die in Haarlem alleen met Simon Schouten aan zijn zijde reed. ‘’We waren hier maar met twee, dan moet je toch even anders rijden. Met een overwinning is dat goed gelukt.’’


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan