Tickets
Shop
Nieuws 22 nov 2015

Richardson-Bergsma: ‘Niet voor niets Stelvio op gefietst’

Van een persoonlijk record van 1.52,27 ging Heather Richardson-Bergsma in een klap naar een wereldrecord van 1.50,85. “Ik hoopte daar wel op”, gaf ze toe.

Foto : Vincent Riemersma

Toch probeerde de Amerikaanse niet te veel te denken aan een snelle tijd, zeker niet nadat ze op de 500 meter van zaterdag niet echt lekker gereden had. “Mijn snelheid op de eerste honderd meter was niet goed.”

In het kleine uurtje rust tussen de 500 en de 1500 meter wist de Clafis-rijdster zich te ontspannen en nam ze in haar rit tegen Brittany Bowe het wereldrecord van haar tegenstandster over.

Bowe had dat record 1.51,59 pas vorige week gezet, een dag nadat Richardson-Bergsma op haar beurt Bowe het wereldrecord op de 1000 meter had ontfutseld. “We stuwen elkaar op naar een hoger niveau."

Bij de ISU World Cup in Calgary had ze het onderspit gedolven op de 1500 meter, een verlies dat hard aankwam en Richardson-Bergsma motiveerde voor de wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City. “Na vorige week dacht ik: ik ben niet voor niets anderhalf uur de Stelvio op gefietst!”

Die trainingen onder leiding van Jillert Anema van afgelopen twee zomers zijn met name bedoeld om haar duurvermogen te versterken. En om haar nadruk van de 500 en 1000 naar de 1000 en 1500 meter te verleggen.

Wereldrecordschema

En dus vloog ze er vol in. Het gevoel onderweg was bijzonder, gaf ze toe. “Alles wat ik hoorde was: ‘onder het wereldrecordschema’. En ik wist dat als ik bij Brittany in de buurt zou blijven dat er een goede tijd uit zou komen.”

De tweestrijd tussen de vriendinnen – “Ik hoop dat we dat nog zijn”, grapte Richardson-Bergsma – krijgt op zondag alweer een vervolg op de kilometer. Bowe liet al weten getergd te zijn en weer te mikken op het heroveren van haar wereldrecord.

“Ze zal het beste van zichzelf laten zien”, voorspelde Richardson-Bergsma.

Lees alles over de World Cup in Salt Lake City op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan