Tickets
Shop
Marathon 15 mrt 2024

Marathonploeg Jumbo-Visma compleet met komst Chiel Smit

Chiel Smit had al getekend voor een langer verblijf bij Team Sprog, maar maakt nu toch de overstap naar de marathonploeg van Jumbo-Visma. Daarmee heeft het team van Peter de Vries de gewenste versterking voor natuurijs binnen.

Foto : Jumbo-Visma

De runner-up van het ONK Marathon op de Weissensee was voor volgend seizoen zeker van een plek bij Team Sprog, maar na wat telefoontjes is een late overstap beklonken. Commercieel directeur Sven Kramer toonde interesse in de diensten van Smit om de ploeg onder leiding van Peter de Vries te versterken. Ploegbaas Ard Alderts van Sprog – dat als opleidingsteam voor getalenteerde marathonrijders wil fungeren - streek over zijn hart en gaf de 25-jarige schaatser toestemming om alsnog de stap te maken naar Jumbo-Visma.

"Dit is een droom die uitkomt", aldus Smit, die in zijn debuutseizoen de Grand Prix Finale in Luleå op zijn naam schreef. "Ik ben nu twee jaar Topdivisierijder en heb keihard getraind om de stap te kunnen maken naar een topteam. Toen Ard (Alderts, red.), teammanager van Team Sprog, mij belde met de boodschap dat Jumbo-Visma interesse in mij had, schrok ik in eerste instantie wel. Ik had mijn contract al verlengd, omdat ik veel plezier beleef en vertrouwen in het team heb. Dankzij de staf van Team Sprog mag ik deze overstap nu toch nog maken. Zij vinden het een unieke kans die ik niet mag laten liggen. Ze gunnen het mij, waardoor ik volgend jaar in geel-zwart in plaats van het oude vertrouwde rood-zwart rijd. Ik ben ze ontzettend dankbaar."

Alderts had in eerste instantie een dubbel gevoel bij de poging van Jumbo-Visma om Smit in te lijven, maar ging akkoord met het vertrek van weer een sterke rijder. "Onze filosofie is om marathonschaatsers verder te laten ontwikkelen en dat moet je dan natuurlijk ook proberen waar te maken”, zegt Alderts, die eerder Christian Haasjes (Bouwselect) en Indra Medard (Novus) al zag vertrekken. "Soms moet je ze dan laten gaan, net zoals in het geval van Chiel. Dat lukt natuurlijk niet bij iedereen, maar dit jaar zijn er al drie rijders die zo'n sprong hebben gemaakt. Daar zijn wij als begeleidingsteam erg trots op."

Jumbo-Visma was dit seizoen met Harm Visser heer en meester in de Daikin Marathon Cup, maar stelde teleur tijdens de natuurijswedstrijden in Oostenrijk en Zweden. Ploegleider De Vries kan de komst van Smit derhalve wel gebruiken. “Chiel is een jongen met inhoud en past goed in ons team. Hij heeft de afgelopen twee seizoenen laten zien dat op hij op natuurijs tot de beste schaatsers behoort. Vorig jaar reed hij zichzelf behoorlijk in de kijker door de Grand Prix Finale in Zweden te winnen. Ook dit jaar presteerde hij goed op natuurijs, getuige zijn tweede plek op het ONK. Chiel zit nog lang niet aan zijn plafond en ik heb er alle vertrouwen in dat we hem op zowel op kunstijs als natuurijs beter kunnen maken."

Jumbo-Visma heeft de marathonploeg voor aankomend seizoen compleet. Remco Stam en Jorrit Bergsma zijn vertrokken, naast Smit is ook Homme Jan de Groot aangetrokken door de geel-zwarte brigade.

Bekijk hier het transferoverzicht van het marathonschaatsen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan