Tickets
Shop
Langebaan 08 mrt 2024

Jenning de Boo jaagt op WK-goud: 'Laat rekenwerk aan de coaches'

Steunend en puffend beklom Jenning de Boo donderdagavond na de prijsuitreiking het trappetje van de tunnel onder het ijs door, hij sleepte zich vermoeid richting de mixed zone. Het bosje bloemen, de rugtas, een herstelgelletje en de even daarvoor gewonnen koebel werden op de grond gelegd zodat hij kon beginnen aan zijn praatje. Want hoe pittig de eerste dag ook was, de wereldtitel sprint is nog steeds mogelijk voor De Boo.

Foto : Soenar Chamid

“Ik leef nog”, klonk het na twee gereden afstanden in de geïmproviseerde mixed zone uit de mond van de derde uit het klassement. De 500 meter bracht niet wat De Boo ervan had gehoopt. Hij beschreef de rit als slordig. De tijd (34,65) was achteraf helemaal niet zo slecht, het was goed voor de tweede plek achter Laurent Dubreuil. "Het moet beter", weet De Boo. Juist op die afstand moet hij zijn slag slaan ten opzichte van Zhongyan Ning en - in mindere mate - Dubreuil. 

Op de 1000 meter pakte De Boo een klein beetje tijd terug op de klassementsleider, maar verloor een plekje aan de Chinees van Team Gold. Ning won de afstandsmedaille. “Ik zat best kapot die laatste ronde, het was pittig”, vertelde de Groninger over de 1000 meter. Na zijn wervelende start dit seizoen, loopt het sinds de succesvolle EK Afstanden iets minder voor De Boo. Ziekte tijdens de laatste World Cups, kwakkelen tijden shet WK Afstanden. De 1000 meter van donderdag was nog zo’n moment waar duidelijk werd dat het seizoen al vrij lang duurt voor de schaatsrevelatie van dit jaar. “Wat deze race mij zegt? Dat het seizoen bijna afgelopen is, tegelijkertijd heb ik mijn stinkende best gedaan en alles eruit geperst. Morgen op de 500 meter moet ik het verschil maken.” 

De Boo hoorde van zijn coaches dat ‘ik er goed voor sta’ in het klassement. De wereldtitel pakken is een grote opgave, maar niet onmogelijk. “Ik sta er dicht bij, laat het rekenwerk aan de coaches. Ik wil gewoon lekker schaatsen, dan zien we wel wat eruit komt. In eerste instantie die afstand winnen, dat moet ook zorgen voor een goede plek in het klassement. Misschien geeft het idee van de wereldtitel een boost, daar kom ik morgen achter.” De voormalig shorttracker reed in zijn oude discipline veel vaker meerdere races op dezelfde dag, maar kwam er donderdag in Inzell achter dat het op de langebaan toch iets anders is. “Dit is pittig, shorttrackraces zijn anders. Dan rijd je soms wel zeven races op een dag, maar die bouw je heel anders op. Dat is een andere vorm van uitputting.” 

‘Waardeloos dat ik zo rijd’ 
Al na de eerste 500 meter van zijn toernooi kon Joep Wennemars een goed klassement op zijn buik schrijven. De man uit Dalfsen stelde hevig teleur met 35,18, een tijd die hem veroordeelde tot een plek diep in de achterhoede. Dat wilde hij vervolgens goedmaken op de 1000 meter, maar na nog geen 200 meter lag de rijder van Jumbo-Visma in de luchtkussens. De ambities om hoge ogen te gooien op het WK konden in vliegende vaart overboord.

“Het ging te snel om te weten wat er precies fout ging”, sprak hij ontgoocheld. “Heb het gewoon niet goed aangepakt, wilde te veel. Dan blijft het niet bij foutjes, dan gaat het echt mis.” De geldingsdrang na een mislukte 500 meter was groot. “Dan begin je niet heel lekker aan de 1000 meter, maar ik weet niet wat er gebeurde.” Vrijdag gaat Wennemars proberen nog wat van zijn toernooi te maken. “Voor die wereldtitel hoef ik het niet meer te doen, morgen hard rijden. Het is waardeloos dat ik zo rijd.” 

Wennemars glijdt richting de boarding, tegenstander Ryota Kojima ontsnapt aan een ramp. | Foto : Soenar Chamid

Kjeld Nuis was des duivels na zijn 500 meter. Met 34,96 dacht de man van Reggeborgh in de achterhoede te belanden. Matige eerste bocht gevolgd door een flutrondje. Op de 1000 meter had Nuis zijn slag moeten slaan, maar ging het niet veel beter. “He-le-maal niet wat ik ervan verwacht had, jammer”, was het commentaar van Nuis. “De vorige wedstrijden was vanaf de eerste meter alles raak, kwam ik zó rap op snelheid en kon ik de opening een vervolg geven. Nu waren mijn starts oké, maar haal ik te laat mijn topsnelheid. Twee binnenbochten waarin het niet loopt, dan mis je de aansluiting. Het is vechten voor elke meter.” 

Waar het aan ligt? Nuis heeft geen idee. Hij is scherp, fit en schaatste heel de week goed op het ijs van de Max Aicher Arena. "Ik was er echt klaar voor, dacht zelfs even aan de titel", zegt de nummer vier uit het klassement. "Dat is een andere insteek, op het NK was het een kwestie van ‘we zien wel’. Een 500’tje rijden, let’s go. Toen heb ik alleen maar gerust, nu hebben we puntjes op de i gezet. En het loopt allemaal net niet. Vrijdag weer proberen, maar hier baal ik van zeg."

Uitslagen en klassementen van het WK Sprint staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan