Tickets
Shop
Nieuws 10 jan 2024

Geen streven naar perfectie, maar omgaan met imperfectie

Michel Tsiba en Daria Danilova zijn begonnen aan hun derde EK Kunstschaatsen. Hun optreden in 2022 eindigde in mineur doordat ze fout op fout stapelden. Inmiddels hebben ze veel bijgeleerd, is de bewijsdrang naar de buitenwereld verdwenen en weten ze dat ze zich niet moeten focussen op een klassering, maar op een goed optreden.

Foto : ISU

“Het moeilijke van kunstrijden is dat je geen tweede kans hebt”, vertelt Michel Tsiba. “In bijvoorbeeld het voetbal heb je na een tegengoal kans om te scoren. Of bij het langebaanschaatsen heb je vaak nog een afstand waarop je het kan laten zien. Als wij een fout maken, kunnen we daar niks meer aan doen. Dat is het moeilijke aan de sport, én het mooie.”

Het EK van 2022 was daarin een harde les. Na een sneeuwbalkür krabden de rijders zich achter de oren. Inmiddels is het paar niet alleen technisch gegroeid, maar ook mentaal. “We zijn minder bezig met wat de buitenwereld van ons denkt. Vertrouwen op jezelf in plaats van hopen op een complimentje. Tijdens het EK van 2022 hadden we meer die bewijsdrang. We wilden graag laten zien dat we progressie hadden gemaakt, voor de bond en de buitenwereld. Als Nederlanders wilden we een goede klassering rijden, niet op de laatste plek eindigen. Daar hielden we ons te veel mee bezig en zo ging het juist mis. We schaatsen niet voor een EK of WK, maar uit liefde voor de sport. Omdat we er geen geld aan verdienen, moeten we er ook een beetje plezier aan beleven. Onze ambitie is  uiteindelijk om de medailles te strijden, maar als wij het maximale eruit halen en negende worden, is dat net zo mooi als derde.”

Geluk is niet meer afhankelijk van de klassering, maar van het proces voor Danilova en Tsiba. | Foto : Pietures.nl

“Er zijn kunstrijders die slechter in de training schaatsen en beter in de wedstrijden”, vervolgt Tsiba. “Wij zijn juist in de trainingen stabieler en beter. Daar moeten wij mee leren omgaan. Dat gaat misschien iets langzamer dan gehoopt, maar we zijn de goede weg ingeslagen.” Beide kunstschaatsers zoeken hun eigen route om met die spanning om te gaan. “Daria heeft meer afleiding nodig voordat we het ijs op mogen en maakt grapjes, terwijl ik iets serieuzer ben en de rust zoek. We zijn de afgelopen jaren wel meer naar elkaar toegegroeid. Inmiddels hebben we een middenweg gevonden waarbij we ons allebei comfortabel voelen.” Het koppel is sinds 2018 samen aan het schaatsen en vormt sinds 2020 ook buiten de ijsbaan een paar. Zo hebben de twee elkaar inmiddels wel leren kennen.

Foutjes kenmerken korte kür
Het eerste optreden in het Litouwse Kaunas van Danilova en Tsiba was verre van vlekkeloos. De drievoudig geworpen twist werd niet goed opgevangen en de drievoudige salchow van Tsiba werd een dubbele. Ook zijn de levels van verschillende elementen niet gehaald. Desalniettemin bleven vallen en andere grote fouten uit, waardoor het paar na de korte kür de tiende plek inneemt met 53,95 punten en met gemak zich plaatst voor de vrije kür van donderdag. De Georgische Anastasiia Metelkina en Luka Berulava leiden de dans na het korte programma. De rijders vormen pas sinds dit jaar een paar en schaatsten in hun vijfde toernooi naar 71,30 punten.

De twee kunstschaatsers zijn er ook van doordrongen dat ze nooit alle hindernissen kunnen weghalen - zo deden ze 72 uur over hun reis naar het WK afgelopen seizoen en misten ze bijna de korte kür - dus proberen de obstakels te accepteren. “Je hebt er geen invloed op of je wel of niet gespannen bent voor een belangrijk toernooi. Ook de olympisch kampioenen van onze sport geven aan dat ze nog steeds nerveus zijn. Ik kan een heel plan maken met Daria, maar er komen fouten. Soms gaat het goed, soms niet, dat hoort bij de sport. Vorig seizoen wilden we het goede gevoel meenemen naar elke wedstrijd, maar dat is onrealistisch. Je voelt je niet elke week hetzelfde. Daarom trainen we soms onder zware omstandigheden, zodat we een maximale prestatie kunnen leveren, wat er ook gebeurt. Het moet niet zo zijn dat we slecht presteren als we niet helemaal top zijn.”

Acceptatie is het sleutelwoord voor Michel Tsiba. | Foto : Pietures.nl

Eén van die manieren is de zware benen nabootsen. “Wanneer je een wedstrijd rijdt en nerveus bent, slaat dat op je benen. Tijdens een training heb je hier geen last van. Je hebt wel spierpijn na afloop, maar dat is niet vergelijkbaar. Daarom schaatsen we tijdens onze training een lange kür en omdat dat zo intensief is, krijgen we zware benen. Als je vervolgens gelijk bepaalde elementen oefent met die zware benen, kun je het wedstrijdgevoel simuleren. Natuurlijk moet je wel uitkijken met overbelasting. Je bent immers vermoeid en rijdt vervolgens door”, legt Tsiba uit. Een andere methode is het oefenen van wedstrijden rijden. “Dan beginnen wij onze training met een warming-up van zes minuten, zoals we tijdens toernooien ook doen. Vervolgens hebben we een startnummer en wachten we, met onze outfit aan, tot we de kür rijden. Zo krijgen we meer vertrouwen en ervaring. Je doet alles om die extra procenten mee te pakken.”

Op woensdag en donderdag kunnen we Daria Danilova en Michel Tsiba bewonderen tijdens hun küren op het EK Kunstschaatsen. Startvolgorde, uitslagen en livestream zijn te vinden op de kalenderpagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan