Tickets
Shop
Kunstschaatsen 23 feb 2024

Met Nederlands paspoort mag Daria Danilova uitkijken naar Milaan

Na jaren van blokken en wachten kan Daria Danilova binnenkort in Heerenveen haar Nederlands paspoort gaan ophalen. Dat betekent vooral dat ze samen met haar (levens)partner Michel Tsiba voor Nederland mag uitkomen op de komende Olympische Spelen in Milaan. Een bijkomend voordeel voor de geboren Russische: "Nooit meer jaloerse blikken op Schiphol."

Foto : ISU

Eindelijk viel onlangs de lang verwachte brief op de mat. Daria Danilova heeft de Nederlandse nationaliteit toegewezen gekregen. “De inburgeringscursus had ik in mei al gehaald”, glimlacht de 21-jarige in Moskou geboren kunstschaatsster. Een geslaagde trainingssessie met Michel Tsiba in Rusland, was het begin van een nieuw hoofdstuk in haar leven. In 2020 verhuisde ze naar Zandvoort en de laatste jaren woont het stel in Heerenveen. “Ik ben vier jaar geleden gelijk begonnen met het aanvragen van de Nederlandse nationaliteit”, zegt ze. Dat betekende onder meer het volgen van een inburgeringscursus.

Wat ze daaraan het lastigste vond? “Het spreken.” Wat het mooiste woord is wat ze heeft geleerd: “Lekker!”, klinkt het spontaan. En het moeilijkste? “Verschrikkelijk”, giert ze het uit.

De taal onder de knie krijgen, is iets wat ze per se wilde. De omgeving waarin ze die moest leren was niet de gemakkelijkste, weet ook haar partner Michel Tsiba. “We zijn vaak onderweg. Op buitenlandse wedstrijden wordt geen Nederlands gesproken. Pas toen we vaker in Heerenveen waren en ze de taal dagelijks om zich heen had, ging het vlot”, legt hij uit.

Daarbij kwam bij dat de in Groningen geboren Tsiba gezien zijn Russische en Oekraïense roots een aardig woordje Russisch spreekt. “Laten we zeggen dat zijn Russisch beter is dan mijn Nederlands”, verduidelijkt Danilova geamuseerd. Inmiddels is het stel vastberaden om onderling Nederlands te spreken. “Al schakel je onder stress nog gemakkelijk over op het Russisch”, weet Tsiba.

Het belangrijkste van het nieuwe paspoort is uiteraard dat de twee vanaf nu samen als paar mogen uitkomen op het Olympische Winterspelen. “Op het WK en EK mocht dat al”, legt Michel uit. Hoe groot de kans is dat de twee zich weten te plaatsen voor Milaan 2026? “We zijn op de goede weg”, stellen ze samen vast. Michel heeft nog wat last van een schouderblessure die hij opliep tijdens de Bavaria Open, waardoor besloten is de Challenge Cup en het NK in Tilburg over te slaan. “Volgend jaar beginnen de kwalificaties voor Milaan pas”, zo maken de twee zich geen zorgen om die kwetsuur.

Over een maand hopen ze wel van de partij te zijn op het WK in Montreal. Op één ding verheugen zich nu stiekem al. “De terugkeer op Schiphol”, glundert Michel. “Met het Russische paspoort van Daria moesten we daar altijd heel lang in de rij staan bij de paspoortcontrole.” Daria: “Dan stonden we altijd jaloers te kijken naar die andere rijen voor de Nederlanders waar het veel sneller ging. Daar sta ik nu dus ook tussen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan