Tickets
Shop
Kunstschaatsen 20 feb 2024

IJsdansen! ‘De jongens vragen er om’

Het kunstrijden in Nederland zit – mede met dank aan Lindsay van Zundert -behoorlijk in de lift. Nu het ijsdansen nog, zeggen ze in Dordrecht. De beide Oekraïense olympiërs Maksym Nikitin (29) en Aleksandra Nazarova (27) zien het als coaches zomaar gebeuren. ‘Want ijsdansen houd je langer vol dan solo kunstrijden.”

Foto : Hanneke Mennens

Natuurlijk weten Maksym Nikitin en Aleksandra Nazarova wat het grootste probleem is wanneer je het ijsdansen in Nederland echt van de grond probeert te krijgen. ,,Het vinden van jongens”, verzucht Aleksandra. ,,En de populariteit hier van speedskating. Alsof er niks anders is”, voegt ze er met enig cynisme aan toe. ,,Dat met die jongens is eerlijk gezegd niet alleen in Nederland een probleem”, voegt haar sportieve partner Maksym eraan toe. ,,Het is overal in de wereld moeilijk om een goede danspartner te vinden. Kijk, in landen als Canada en de VS zijn de zorgen qua mannelijke partners in principe minder nijpend. Omdat daar sowieso meer schaatsers zijn. Hier gaat iedereen naar de langebaan.”

Het mag duidelijk zijn dat Nikitin en Nazarova (alleen als ijsdanspaar een koppel) in 2022 na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in eerste instantie niet naar Nederland zijn komen om hier het ijsdansen een boost te geven. ,,Nee, we waren al blij dat we in Dordrecht aan de slag konden als trainers voor de solorijders. De vraag om iets met ijsdansen te doen kwam later pas vanuit de club”, aldus Nikitin, die samen met Nazarova deelnam aan twee Olympische Winterspelen, die van 2018 en 2022.

Toen er eenmaal professionals aan de club in Dordrecht waren verbonden, was het logisch dat er vraag kwam naar ijsdanslessen. | Foto : Hanneke Mennens


Marieke Ter-Kruithof van het Dordtse DDD kan het alleen maar bevestigen. ,,De komst van Maksym had ermee te maken”, zo schetst de trainer/coach van de club de geboorte van het ijsdans-project in de Drechtstad. ,,Maksym was gehaald voor de schaatsvaardigheid, maar al snel kwamen van de schaatsers en ouders de vragen waarom we – nu er met hem en Aleksandra zoveel expertise in huis is – geen ijsdansen aanboden. Als club sta je kennelijk veel dichter bij wat mensen willen. Vandaag hebben we weer twee jongens op proefles.”

Het moet gezegd, op deze woensdagmiddag valt het aantal jongens/mannen dat met een vrouwelijke partner over het ijs zwiert niet tegen. Het is een handjevol, van verschillend niveau. Eén paar springt eruit: Jordy de Vries en Francisca Meijdam. Zij vijftien, hij 24. Vol overgave proberen ze de basisbeginselen van de sport er met de nodige flair in te stampen. De twee blijken model te staan voor hoe de Oekraïense coaches Nederland aan het ijsdansen willen brengen.

,,In principe kun je vanaf tien jaar met ijsdansen beginnen”, zo begint Maksym zijn uitleg. ,,Maar in Nederland moeten we er eerst voor zorgen dat kinderen kunnen zien wat het is. Daarom moet je zorgen dat er voorbeelden komen. Het best doe je dat met het opleiden van volwassenen. Dat hoeft niet op wedstrijdniveau te zijn gelijk, maar het kan ook recreatief.”

Precies wat ook Jordy de Vries uit Klaaswaal al een tijdje in zijn hoofd had. ,,Ik wilde iets gaan doen met dansen. Ik twijfelde tussen ballroom dansen of kunstschaatsen. Toen ik me aanmeldde bij DDD was Maksym er nog niet, maar gaf ik al wel aan dat ik graag wilde ijsdansen. Perfect dat dat nu kan.”
Toen was het alleen nog de vraag: met wie? ,,De trainers zijn gaan kijken wie er het best bij elkaar zouden passen. Zo zijn Francisca en ik aan elkaar gekoppeld.” Voor de Dordtse tiener was dat een verrassing. ,,Ik wist niet eens dat ijsdansen bij ons bestond. Ik vind het nu wel leuk om te doen. Al blijf ik er nog wel het solo kunstschaatsen bijdoen.”

Overleg met de trainer die al twintig jaar in het vak zit. | Foto : Hanneke Mennens


Voor Nikitin en Nazarova is ijsdansen al twintig jaar hun ‘way of life’. Maksym was tien toen hij thuis in Charkov werd gekoppeld aan de twee jaar jongere Aleksandra. ,,Charkov was in Oekraïne het centrum van het ijsdansen, Kiev dat van het solo kunstrijden”, vertelt Maksym met een zweem van weemoed. ,,Toen kort na de Winterspelen de oorlog begon, lag Charkov al snel in de frontlinie. De beide ijsbanen in onze stad zijn verwoest. Van onze groep zitten de meesten nu elders in Europa. Sommigen zijn doorgegaan, sommigen zijn van nationaliteit veranderd, weer anderen zijn gestopt.”

Onder wie dus Maksym en Aleksandra. Een maand na het uitbreken van de oorlog zijn ze hun stad ontvlucht en zetten ze hun voorbereiding op het WK noodgedwongen voort in Polen. In Montpellier reden ze nog één keer een WK. ,,Gezien onze leeftijd was het ook tijd om te stoppen. Al is één van de grote voordelen van het ijsdansen dat het veel minder blessuregevoelig is dan single kunstschaatsen., omdat er geen sprongen in het ijsdansen zitten. Veel kunstrijders krijgen last van hun rug of knieën. Die moeten wel stoppen met springen. Maar dan kun je nog altijd ijsdansen. Wie niet kan of wil springen kan blijven doen waar hij of zij van houdt, alleen op een andere manier.”

Langzaam maar zeker begint de ijsdanscarrousel in Dordrecht op stoom te komen. Laat dat maar aan Maksym over, zegt Marieke Ter-Kruithof. ,,Hij weet wat voor programma er nodig is om deze sport in Nederland naar een hoger niveau te brengen.” Ondertussen begeleidt hij samen met Aleksandra twee Oekraïense junior ijsdansparen die ze kennen van hun oude club in Charkov. Eén van die paren is nu zelfs in Nederland. Ondertussen gaan in eigen land Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen als een speer.

,,Zij zijn de voorbeelden die we nodig hebben”, zegt Maksym over de toekomst van het Nederlands ijsdansen. ,,We werken met Chelsea en Sherim en gelijktijdig kijken we uit naar jonge jongens die interesse hebben in ijsdansen. We spreken ook met andere clubs, om te laten weten dat ze welkom zijn bij ons. Als Nederland moeten we ergens beginnen. Dan is het gemakkelijker om dat gezamenlijk te doen.”
Na een uurtje hard trainen, ploffen Francisca Meijdam en Jordy de Vries neer op één van de bankjes naast de ijsbaan. Wat zijn hun ambities? ,,Een keer een vrije kür rijden. Op muziek”, vertelt Francisca. ,,En dat dan ook nog eens op wedstrijdniveau laten zien aan een jury”, vult Jordy aan. ,,We willen er een keer het podium mee halen.” En weg zijn ze weer: ,,Sorry, nu nog een uurtje off-ice-training.”

Wie interesse heeft om deel te nemen aan de workshops ijsdansen bij DDD kan wekelijks instromen. Ook schaatsers van andere verenigingen zijn welkom om dit als extra training te komen doen. Meer informatie vind je op de website van DDD.
22-25 februari: NK kunstrijden (Challenge Cup) in Tilburg
18-24 maart: WK kunstrijden in Montreal (Canada)


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan