Tickets
Shop
Langebaan 23 feb 2024

Hein Otterspeer voor 14e NK Sprint: ‘Dit seizoen nog niet lekker gereden’

Hein Otterspeer is de meest ervaren deelnemer op het Daikin NK Sprint en wordt nog altijd tot een van de kanshebbers gerekend. Ondanks een wisselvallig seizoen met een bovenbeenblessure kijkt hij uit naar de vierkamp.

Foto : Soenar Chamid

“Wisselvallig is het zeker”, bevestigt Hein Otterspeer. “Ik kon niet het niveau halen wat ik in me heb.” Zo wisselde Otterspeer onder meer een derde plaats in de World Cups af met een negentiende en werd hij slechts zevende op de 1000 meter tijdens het Daikin NK Afstanden, waarmee plaatsing voor het WK vergeven was. “Ik draaide mijn beste zomer ooit. Dat was veelbelovend. Alleen liep ik vlak voor de eerste ijstrainingen een vervelende beenblessure op rondom mijn heup. Bijna alle trainingen had ik er last van, voornamelijk met diepzitten. Ik kon mijn kracht niet zo goed op het ijs krijgen. Als ik eenmaal op snelheid was, ging het meestal goed. Alleen dat op snelheid komen is essentieel in de sprint. Dat verklaart ook mijn langzamere openingen dit jaar op de 500 en 1000 meter, omdat je daar veel vermogen moet leveren in diepe hoeken. Soms zaten er echt heel goede stukken in mijn races, maar het was altijd behelpen. Dit seizoen verloopt helaas niet zoals ik het voor ogen had.”

Otterspeer probeerde de juiste balans te vinden tussen rust voor zijn been en het rijden van wedstrijden. “Je kan niet echt gas terugnemen aan het begin van de winter. Het World Cup Kwalificatietoernooi komt eraan, vervolgens ga je de wereldbekers in die je allemaal achter elkaar rijdt. Je gaat door, rust is geen optie. Met de staf probeerde ik hem zo goed mogelijk te belasten. Alleen werd ik door de wedstrijden steeds een beetje achteruit gezet. We lijken het nu een goede richting in te drukken. Van het weekend reed ik een goede trainingswedstrijd.” De 1.08,42 op de 1000 meter gaf Otterspeer vertrouwen. “Zeker met de omstandigheden in Thialf. Het was niet optimaal, maar ik ben heel blij met de snelle rondjes. En dat het weer de goede kant op gaat. Als mijn lijf een beetje meewerkt en ik zo snel mogelijk op topsnelheid kom, volgen de goede tijden vanzelf.”

Otterspeer was zoekende dit seizoen, maar hoopt dat de meeste problemen voorbij zijn. | Foto : Soenar Chamid

Een topvorm zal ook vereist zijn bij het Daikin NK Sprint. Het toernooi bij de mannen lijkt het spannendst te worden dit weekend, omdat de top dicht bij elkaar zit. Mannen als Janno Botman en Stefan Westenbroek zullen proberen op de 500 meter het verschil te maken, terwijl Tim Prins en Kjeld Nuis kunnen leunen op een sterke 1000. Thomas Krol, Merijn Scheperkamp, Kai Verbij en Otterspeer zelf zullen na het missen van het WK Afstanden gebrand zijn het seizoen nog enige glans te geven met kwalificatie voor het WK Sprint. “Er zijn nog maar twee tickets voor dat toernooi (Jenning de Boo kwalificeerde zich al eerder, red.) en daar ben ik me van bewust. Ik wil heel graag mijn titel van vorig jaar verdedigen en de beste race van het seizoen schaatsen. Door mijn blessure heb ik nog niet echt lekker gereden.”

Ondanks de klachten aan zijn been weet de 35-jarige schaatser wat hem te doen staat. In zijn veertien edities NK Sprint pakte hij acht keer een medaille, waarvan vier gouden. Alleen Jan Bos, Stefan Groothuis en Otterspeers coach Gerard van Velde haalden meer Nederlandse titels sprint, elk zes stuks. “Dit kunstje hebben we al vaker geflikt. Ik heb goed voor ogen wat er nodig is om erbij te zitten en te winnen”, vertelt de viervoudig winnaar. “Tijdens zo’n vierkamp moet je zo goed mogelijk je ding proberen te doen. Dat is niet altijd makkelijk, want soms kom je een mindere race tegen. Dan is het de vraag hoe je daar midden in het toernooi mee omgaat. Blijf niet stilstaan bij wat al is geweest. Inmiddels weet ik wat winnen is en sta ik een stuk zelfverzekerder aan de start dan in 2010. Ik heb een hoger niveau en probeer dat optimaal te benutten.”

In 2010 schaatste de 21-jarige Hein Otterspeer naar de zeventiende plek, sindsdien won hij vier titels. | Foto : Soenar Chamid

Otterspeer is een echte toernooirijder, hij won immers al zijn nationale titels op de meerkamp en pakte internationaal alleen medailles op sprintkampioenschappen, los van zilver op de teamsprint. “Twee dagen strijd, vier afstanden en één winnaar, dat maakt het heel erg leuk. Vier races lang moet ik het beste van mezelf laten zien. Dat zijn veel races, maar uiteindelijk ook slechts twee per dag. En iedereen heeft er wel een slechte tussen zitten, je probeert je schade zoveel mogelijk te beperken op die afstand. Niet in de races blijven hangen”, herhaalt de rijder van Reggeborgh.

Een voordeel van Otterspeer ten opzichte van enkele concurrenten is dat hij niet te maken heeft met een jetlag na het WK Afstanden in Calgary afgelopen weekend. “Zij hadden slechts een paar dagen de tijd om zo goed mogelijk aan de start te staan. Ik ben hier al volledig gewend aan het ijs en de omstandigheden. Dat zou een voordeel kunnen zijn, maar dat zien we zaterdag en zondag pas op het scorebord.”

Alle informatie over het Daikin NK Allround en Sprint staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan