Tickets
Shop
Langebaan 23 feb 2024

Wat moet je weten over het Daikin NK Allround en Sprint?

Slechts een week na het WK Afstanden staat in Heerenveen alweer de volgende afspraak op het programma, voor velen de laatste kans om nog iets van het seizoen te maken: het Daikin NK Allround en Sprint. Naast de nationale titels worden de laatste zes startbewijzen voor het WK in Inzell tijdens het tweedaagse toernooi in Thialf verdeeld. In dit artikel zetten we alle informatie voor je op een rij.

Foto : Soenar Chamid

Het NK Allround voor mannen staat al sinds 1887 op de schaatskalender, bij de vrouwen werd het toernooi voor het eerst in 1955 georganiseerd. Het is nog altijd een van de meest prestigieuze disciplines in het langebaanschaatsen, eentje waarin de echt grote namen altijd uitblonken. Met zeven nationale titels is Hilbert van der Duim de recordhouder. Dat zal overigens nog even zo blijven. Marcel Bosker is de eerste actieve schaatser in de ranglijst, hij staat elfde met twee titels. Bij de vrouwen kan Antoinette Rijpma-de Jong een sprong maken op de ranglijst. Zij heeft nu vier nationale titels en kan met een vijfde opklimmen naar de tweede plek op de ranglijst. 

Het NK Sprint is een stuk jonger. Dat toernooi werd in 1969 voor het eerst gehouden. Maar liefst drie mannen hebben het toernooi zes keer gewonnen: Gerard van Velde, Stefan Groothuis en Jan Bos. Hein Otterspeer staat vierde in de lijst, hij kan dit weekend zijn vijfde nationale titel pakken. Bij de vrouwen is Marianne Timmer de recordhoudster met maar liefst tien nationale sprinttitels.

Meer statistische informatie over het NK Allround en NK Sprint? Bekijk het hier.

Tijdschema voor het  Daikin NK Allround en NK Sprint 
Er ligt een druk weekend in het verschiet. Thialf zal al aan het eind van de ochtend volstromen voor de allrounders, die het spits op beide dagen afbijten. Op zaterdag rijden ze de 500 en 3000/5000 meter, op zondag staat vervolgens de 1500 meter op het programma met aansluitend de langste afstand 5000/10000 meter voor de acht best geplaatste rijders.  

De sprinters nemen het tweede deel van het programma voor hun rekening met op beide dagen een 500 en 1000 meter. 

Zaterdag 24 februari 
11:10: Allround 500m vrouwen 
11:35: Allround 500m mannen 
12:15: Allround 3.000m vrouwen 
13:30: Allround 5.000m mannen 

15:26: Sprint 1e 500m vrouwen 
15:51: Sprint 1e 500m mannen 
16:31: Sprint 1e 1.000m vrouwen 
17:16: Sprint 1e 1.000m mannen 

Zondag 25 februari 
11:05: Allround 1.500m vrouwen 
11:59: Allround 1.500m mannen 
12:52: Allround 5.000m vrouwen 
13:46: Allround 10.000m mannen 

15:27: Sprint 2e 500m vrouwen 
15:52: Sprint 2e 500m mannen 
16:32: Sprint 2e 1.000m vrouwen 
17:13: Sprint 2e 1.000m mannen 

Wie doen mee aan het Daikin NK Allround en NK Sprint? 
Het NK Allround en NK Sprint dient als kwalificatiemoment voor het WK Allround en Sprint dat volgende maand gehouden wordt in Inzell. Diverse schaatsers hebben al startplekken bemachtigd. Marijke Groenewoud en Joy Beune zijn al zeker van een plek op het WK Allround, Patrick Roest is geplaatst voor het toernooi bij de mannen. Jenning de Boo heeft reeds een plekje bemachtigd in de selectie voor het WK Sprint, Jutta Leerdam en Femke Kok zijn bij de vrouwen al geplaatst. Zij hoeven daardoor niet mee te doen aan het NK Sprint en hebben formeel bevestigd dat ze niet meedoen.  

Er zijn nog zes startplekken te verdienen voor de beide WK’s in Inzell. Bij de vrouwen voor het WK Allround gaat het om één ticket, Antoinette Rijpma-de Jong is daarvoor de grote favoriet. Zij won het NK Allround al vier keer in 2016, 2020, 2021 en 2023. Merel Conijn is een andere oud-winnares aan de start, de kampioene van 2022 kent een minder seizoen. Ze plaatste zich tijdens Kraantje Lek voor het kampioenschap. 

De mannen strijden om twee tickets voor het WK Allround. Marcel Bosker heeft de beste papieren, hij werd al twee keer Nederlands kampioen allround. Bosker beleeft niet zijn beste seizoen. Tijdens de laatste twee edities werd Beau Snellink tweede. Verder is er een brede groep outsiders bestaande uit Kars Jansman (derde in 2022), Chris Huizinga (derde in 2019), Jesse Speijers (revelatie van het WCKT), Lex Dijkstra (tweede in 2018) en Colin James Duivenvoorden (winnaar Gruno Bokaal). 

Bij afwezigheid van Kok en Leerdam ligt het NK Sprint, waar nog één WK-ticket te vergeven is, helemaal open. Duidelijk is dat er een nieuwe winnares komt. Alleen Marrit Fledderus heeft podiumervaring op het NK Sprint. Zij werd in 2022 tweede en eindigde vorig jaar op de derde plek. Fledderus neemt het in Heerenveen op tegen Isabel Grevelt, een andere rijdster die in Calgary aan de start kwam. Naomi Verkerk en Dione Voskamp gaan namens Team Novus op jacht naar een felbegeerd WK-ticket. 

Bij het NK Sprint bij de mannen is het veld een stuk sterker bezet. Alleen Jenning de Boo ontbreekt omdat hij reeds geplaatst is. Met Hein Otterspeer staat er een viervoudig Nederlands kampioen aan de start. Kai Verbij (2016), Kjeld Nuis (2020) en Tijmen Snel (2022) zijn de andere oud-winnaars. Merijn Scheperkamp werd vorig jaar tweede en wil graag zijn positie in de Nederlandse top van het sprinten weer heroveren. Dat geldt ook voor Janno Botman, twee jaar geleden tweede tijdens het NK Sprint. 

Irene Schouten heeft na het aankondigen van haar afscheid laten weten niet mee te doen aan het NK in Heerenveen. Zaterdag neemt ze afscheid in Thialf, meer details daarover volgen later. 

Wanneer is het Daikin NK Allround en NK Sprint op televisie? 
Zoals alle toernooien is de NOS dit weekend live aanwezig bij het Daikin NK Allround en Sprint. Op zaterdag is het volledige programma te zien via de stream op NOS.nl of in de app. Vanaf 14.00 uur is het ook mogelijk om in te schakelen op NPO1 waar de rest van de dag het schaatsen live te zien is. Op zondag is het programma ook te zien de livestream, NPO1 schakelt om 13.10 uur in voor de rechtstreekse uitzending.

Waar staan de lotingen en uitslagen van het Daikin NK Allround en Sprint?
Alle wedstrijdinformatie over het Daikin NK Allround en Sprint is hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan