Tickets
Shop
Inline 30 apr 2024

Kevin van der Horst skeelert nu vooral als opbouw naar de winter

Zonder te veel naar zijn eindzege in de Reggeborgh Marathon Inline Cup en de nationale titel op de marathon van 2023 te verwijzen, ligt het voor de hand dat Kevin van der Horst ook de komende maanden vooraan is te vinden in de nationale skeelerraces. Zaterdag krijgt de Staphorster in Nijeveen (KNSB Marathon In line Cup 1) de eerste kans te bewijzen dat hij opnieuw zijn mannetje staat.

Foto : Neeke Smit

Bovendien, het rood-wit-blauw verplicht bijna. “Als er druk is, komt die met name bij mezelf vandaan”, aldus de 27-jarige marathonman. Toch is er lichte twijfel over zijn vorm, moet Van der Horst bekennen. Waar hij verleden jaar net zo gemakkelijk vijf keer per week de wielen onderbond om eens lekker diep te gaan op training, rijdt hij als nieuw teamlid van Albert Heijn Zaanlander op maandag en donderdag met zijn ploegmaten. Sommigen van hen, zo heeft-ie gemerkt, hebben er nu al aardig de gang in. Hij is blij dat hij het wiel kan houden en de rest kan volgen. Schema’s verstrekt door de begeleiding worden pas vanaf deze week gebruikt, waarbij de racefiets een trouwe metgezel is.

Een stralende kampioen in 2023: Kevin van der Horst. | Foto : Neeke Smit

“Vorig seizoen rond deze tijd had ik meer specifieker werk gedaan dan nu. Oftewel, ik denk dat ik toen meer wedstrijdklaar was dan ik nu ben. Het is in deze ploeg een andere aanpak, wat prima is hoor, maar ik heb niet de illusie dat ik in Nijeveen net zo goed zal presteren als een jaar geleden. De bedoeling is dat we er in de periode van het Open NK in Hallum (25 mei), de Inline 3-daagse (13-15 juni) en het Daikin NK marathon ( 6 juli) als ploeg zullen staan. Zaterdag vorm ik met Tjerk de Boer de afvaardiging van AH Zaanlander; de rest van de mannen is op hoogtestage op Tenerife. In Hallum zijn we sowieso met meer jongens van de partij”, zegt Van der Horst. “Neemt niet weg dat ik me aanstaande zaterdag graag wil laten zien in het rood-wit-blauw. Net als in Staphorst (slotetappe van de driedaagse). Daar zou ik natuurlijk mijn naam als winnaar willen laten bijschrijven.”

KNSB Marathon Cup over zes races
De KNSB Marathon Inline Cup, tot afgelopen jaar door Reggeborgh gesponsord, bestaat dit seizoen uit zes wedstrijden  (inclusief de finale). Nijeveen trapt zaterdag af als eerste organisator, daarna volgen Haaksbergen (17 mei), Hallum (Open NK, 25 mei), Poederoijen (NK marathon, 6 juli), en de finale heeft plaats in Oldebroek op 24 augustus.

Kevin van der Horst is de titelverdediger bij de mannen, terwijl het vrouwenveld werd gedomineerd door Marijke Groenewoud. De Friezin won in 2023 zes van de negen races, maar zal zaterdag nog ontbreken in Nijelamer wegens een hoogtestage met haar Team AH Zaanlander. In Haaksbergen is ze weer van de partij.

Marijke Groenewoud, inmiddels een veelwinnares bij de vrouwen op wieltjes. | Foto : Glenn Wassenbergh

Dat geldt vooral voor de jaarlijkse kraker in het Friese Hallum waar de Topdivisie-rijders honderd kilometer moeten wegtrappen. “Deze wedstrijd vind ik erg belangrijk. In 2023 eindigde ik als derde, nadat ik er echt naartoe had gewerkt. Dat wil zeggen: ik hield er rekening mee met wat ik deed in de dagen ervoor. Straks ben ik op trainingskamp in Limburg, waar Hallum prima achteraan past, mits je niet te veel op vrijdag doet. Het is niet ideaal. Zelf deed ik het in voorgaande jaren anders. Geeft niets, het is een feit dat de focus dit seizoen minder op inlinen is gericht. Wat we doen is in functie van de opbouw naar de winter.’’

Alle info over de eerste marathon meetellend voor de KNSB Cup is hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan