Tickets
Shop
Kort door de bocht 13 jan 2023

Schouten opent tulpenpluktuin, Open Daikin NK Mascotteschaatsen

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Irene Schouten opent tulpenpluktuin
Op zaterdag 21 januari wordt er tijdens de Nationale Tulpendag een pluktuin met 200.000 tulpen aangelegd op het Museumplein in Amsterdam. Drievoudig Olympisch kampioene en dochter van een tulpenkweker, Irene Schouten, zal de opening verrichten en een nieuwe tulp dopen. De tulpen mogen na de opening gratis geplukt worden door het publiek.

De nieuwe tulp, die Schouten zal dopen krijgt de naam ‘Dutch Pearl’, verwijzend naar de parelachtige gloed en het iconische schilderij ‘Het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer. Daarnaast is het een aankondiging van de Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum van 10 februari tot en met 4 juni 2023. De tulpentuin is in samenwerking met het museum ontworpen. Een ander werk van de Hollandse meester ‘Het meisje en de dienstmeid’ vormde de basis hiervoor.

Uniforme kleding voor KNSB Talent Teams
De oplettende schaatsfan heeft het vermoedelijk recent al opgemerkt: de schaatsers van KNSB Talent Teams rijden sinds kort rond in herkenbare pakken, alle voorzien van een oranje body en blauwe benen. Dit is het resultaat van nieuwe afspraken tussen de KNSB en kledingpartner Sportconfex/Fila. “Met de KNSB Talent Teams zijn we dagelijks bezig om de talentontwikkeling naar een hoger niveau te tillen. Daarbij past ook een professionele outfit, geleverd door onze vaste partner Fila/Sportconfex”, meldt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “De KNSB Talent Teams stralen met dezelfde look and feel eenheid uit, maar elk team heeft toch zijn eigen accenten kunnen leggen.”

Elk KNSB Talent Team onderscheidt zich met subtiele elementen uit de eigen regio in de pakken. De verschillen zijn onder meer nodig om rijders te kunnen onderscheiden bij mass starts en shorttrackraces. “Het is mooi dat na TeamNL ook alle rijders van de KNSB Talent Teams van nette, goed passende kleding zijn voorzien. Bijkomend voordeel is dat de talenten meteen kunnen wennen aan onze pasvorm, kwaliteit en werkwijze. Dat is prettig als ze straks in actie mogen komen voor het grote werk”, zegt Bert van der Tuuk, directeur van Sportconfex. De afspraken die de KNSB en Fila voor de Talent Teams hebben gemaakt, lopen tot medio 2026.

De selectie van het KNSB Talent Team Zuidwest. | Foto : KNSB/Hanneke Mennens

Deelnemers gezocht voor Open Daikin NK Mascotteschaatsen
Op 3, 4 en 5 februari strijdt de Nederlandse schaatstop tegen elkaar op de Daikin NK Afstanden in Thialf. Naast de verschillende afstanden wordt er op zaterdag 4 februari nog één extra afstand verreden: het Open Daikin NK Mascotteschaatsen. Denk jij dat jij kans maakt en vind jij het leuk om mee te doen aan dit Nederlandse Kampioenschap? Dan is Daikin opzoek naar jou! De hoofdsponsor van de KNSB nodigt je uit op zaterdag 4 februari 2023 van ongeveer 11.00 uur tot 15.00 uur om mee te doen. Om ervoor te zorgen dat jij wordt aangemoedigd vraagt de organisatie iedere deelnemer een eigen begeleider mee te nemen en mag je tien mensen uitnodigen om te komen kijken. Na de finale zorgt Daikin ervoor dat je ook kan plaatsnemen op de tribune om de Nederlandse schaatstop aan te moedigen. 

Wil jij meedoen aan het Open Daikin NK Mascotteschaatsen, meld je dan vóór donderdag 19 januari aan via daikin@houseofsports.nl met de volgende gegevens: naam Mascotte, foto van de Mascotte (hoge resolutie), naam van degene in de Mascotte, naam begeleider, quote van jouw Mascotte en of je gebruik wilt maken van een parkeerticket.

Vol schaatsweekend
Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 januari wordt er gestreden om de Europese titels tijdens het ISU EK Shorttrack in het Poolse Gdañsk. Zaterdag en zondag komen de talenten in hun nieuwe schaatspakken op het ijs in Groningen, waar het NK Junioren A en B wordt afgewerkt. Tijdens dit gecombineerde toernooi wordt het NK Allround verreden en zijn er tegelijkertijd nationale afstandstitels te behalen op de 500, 1.000, 1.500 meter en mass start. Op 14 januari staat de Marathon Cup 11 - Club Assistent Marathon 2 in Tilburg op het programma. Deze wedstrijd telt eveneens mee - als één van de drie Brabantse Marathon Cup wedstrijden - voor de Brabant Cup. Hier wordt ook de wedstrijd van de Beloften dames live uitgezonden. Dit is een pilot uitzending vanuit de organisatie in Tilburg waarbij de camera's een vaste positie innemen en er geen commentaar is. De wedstrijd start om 18:30 en is te volgen via www.schaatsen.nl/live. De kunstrijders strijden dit weekend in Heerenveen om derde KNSB Cup A - Klaverblad Bokaal.

Russisch antidopingbureau Rusada pleit kunstrijdster Valieva vrij
Het Russische antidopingbureau Rusada gaat kunstrijdster Kamila Valieva niet straffen voor het overtreden van de dopingregels in aanloop naar de Olympische Spelen van vorig jaar in Beijing. Volgens Rusada is er geen sprake van "schuld of nalatigheid" door de nu 16-jarige Russische met betrekking tot de positieve drugstest in december 2021, meldt wereldantidopingbureau WADA. Rusada wilde tot voor kort het dopingonderzoek van Valieva niet delen, omdat de schaatsster minderjarig is. Het WADA zegt "bezorgd" te zijn over de bevindingen van Rusada en overweegt hoger beroep aan te tekenen bij het internationale sporttribunaal CAS.

Foto : International Skating Union



Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan