Tickets
Shop
Kort door de bocht 24 feb 2023

Janno Botman twee jaar langer bij Reggeborgh

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Neeke Smit

Janno Botman twee jaar langer bij Reggeborgh
Janno Botman (22) heeft zijn contract met Schaatsteam Reggeborgh verlengd met twee jaar. De sprinter is bezig met zijn vierde seizoen bij de schaatsploeg van Gerard van Velde en heeft zich met name dit seizoen flink verbeterd. “Het is mooi dat we deze lijn zo door kunnen zetten”, zegt Botman. De Andijker reed dit seizoen meerdere keren een 34’er op de 500 meter. In het World Cup klassement eindigde hij op de achtste plaats.

Botman miste dit jaar net het EK sprint en plaatste zich ook net niet voor het aankomende WK afstanden. Beide keren kwam hij een paar honderdsten tekort voor plaatsing. “Toch heb ik dit seizoen een mooie stijgende lijn laten zien, met name op de 500 meter. Volgend seizoen hoop ik nog verder te groeien, zodat ik een vaste waarde kan worden op de sprintafstanden.” Zijn seizoen zit er nog niet op. De Reggeborgh-schaatser staat reserve voor de teamsprint van het WK afstanden en rijdt in Enschede nog het NK Afstanden voor Neo-senioren.

Rusada ook in beroep tegen eigen uitspraak in dopingzaak Valieva
Het Russische antidopingbureau Rusada heeft zich ook gemeld in de beroepszaak bij het sporttribunaal CAS rond kunstrijdster Kamila Valieva. Het Russische antidopingbureau liet vorige maand weten de jonge kunstschaatsster niet te straffen voor het overtreden van de dopingregels in aanloop naar de Olympische Spelen van vorig jaar in Beijing. De internationale schaatsunie ISU en wereldantidopingbureau WADA gingen donderdag in beroep tegen die beslissing.

Het CAS meldt dat Rusada bij het sporttribunaal ook een bevestiging van de dopingovertreding wil. | Foto : International Skating Union

WADA wil een schorsing van vier jaar voor Valieva, de ISU geeft aan dat het CAS de duur van de schorsing mag bepalen. De schaatsbond wil net als WADA dat de schorsing ingaat vanaf 25 december 2021 en dat al haar resultaten vanaf die datum worden geschrapt.

Het sporttribunaal liet weten dat alle drie de partijen zich hebben gemeld in de beroepszaak, maar dat op dit moment het niet mogelijk is een tijdpad te geven voor een uitspraak. Het CAS meldt dat Rusada bij het sporttribunaal ook een bevestiging van de dopingovertreding wil en dat het CAS dan "de gepaste consequentie moet bepalen.” Dat zou ook een reprimande kunnen zijn. De Russin is in eigen land terug in competitie. Russische schaatsers worden echter geweerd van internationale wedstrijden vanwege de invasie van Rusland in Oekraïne.


KNSB hekelt lakse houding ISU om regelhandhaving schaatshelmen

Helmen, veiligheid en langebaanschaatsen: de combinatie van de drie blijkt al geruime tijd een lastige voor de regelmakers van de internationale schaatsunie ISU. Ook in de aanloop naar het WK Afstanden in Heerenveen (2-5 maart), met verschillende teamonderdelen waarop helmplicht geldt, is het chaos troef. De maat is nu vol voor de KNSB. “Wij komen zwaar in de problemen door de lakse houding van de ISU”, is het harde oordeel van technisch directeur Remy de Wit. Lees hier het uitgebreide verhaal.


Stroopwafels en laatste prikkel voor Kaori Sakamoto

De Challenge Cup is voor veel kunstrijders de opmaat tot het WK Kunstrijden (20 - 26 maart) in Saitama. Zelfs de Japanse wereldkampioene Kaori Sakamoto gebruikt het evenement in IJssportcentrum Tilburg om de laatste puntjes op de i te zetten. De wereldster over het winnen van haar mondiale titel: “Ik kon het niet geloven dat ik de beste van de wereld was geworden. Het komt bij mij niet aanwaaien en heb er altijd hard voor moeten werken. Dat het er op zo’n moment allemaal uitkwam, was geweldig en een enorme opluchting.” Lees hier haar verhaal.

Kaori Sakamoto: “Ik kon het niet geloven dat ik de beste van de wereld was geworden." | Foto : ISU

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan