Tickets
Shop
Nieuws 16 dec 2023

Reserve Kay Huisman brengt Nederland goud na spectaculaire mixed relay

Een harde val, een herstart en een verrassende wissel bij Nederland, die vervolgens de winnende inhaalactie maakt; geen minuut wilde je missen van de mixed relay in Seoul.

Foto : Dennis Kruijswijk

De mixed relay was voor het Nederlandse team de uitgelezen kans om de eerste gouden medaille van het weekend te behalen na een bronzen plak van Xandra Velzeboer en een vierde plaats van Jens van 't Wout eerder op de zaterdag. Het explosieve vrouwenkoppel Selma Poutsma en Velzeboer bracht TeamNL gelijk op de eerste plek in de finale. Na het optreden van Teun Boer kon Van ’t Wout niet voorkomen dat hij gepasseerd werd door Park.

Met nog twee ronden op de borden moest hij opnieuw de strijd aangaan met de Koreaan die hem eerder in de race ingehaald had. In de laatste bocht van de twee kilometerlange relay greep Van ’t Wout zijn kans. De Nederlander schoot binnendoor bij Park, die vervolgens alles op alles zette om dat te beletten. De ijzers van de shorttrackers tikten elkaar aan, Van ’t Wout raakte uit balans en zijn been vloog de lucht in. Er was geen houden aan en de Nederlander, gevolgd door de Koreaan, schoot de boarding in.

Terwijl Van ’t Wout zichzelf probeerde te bevrijden van de boardingkussens die op zijn been rustte en de Amerikanen en Italianen op de finish afstormden, klonk het fluitje van de scheidsrechter: herstart. De Nederlanders lieten aan hun schaatsen sleutelen en Kay Huisman verscheen op het ijs. De reserve verving niet de gevallen Van ’t Wout, maar wisselde Boer af, zodat een verse kracht van start kon. Omdat de inhaalactie van Park onrechtmatig was – hij week van zijn lijn – moesten de Zuid-Koreanen vanaf de zijkant toekijken.

Poutsma en Velzeboer probeerden het recept van de eerste start te herhalen en wilden Nederland wederom in leidende positie brengen, ware het niet dat Velzeboer gepasseerd werd door Kristen Santos. De Amerikaanse, eerder op de dag winnares van zilver op de 1000 meter, versnelde door en liet een gat vallen naar de Culemborgse. Vier ronden voor het einde hadden de Amerikanen hun sterkste wapens tweemaal ingezet, Corinne Stoddard en Santos, en moesten ze hopen dat de mannen het af zouden maken. Het was uitgerekend de reserve Huisman die Nederland terugbracht op de koppositie. Erop en erover, want hij leverde Van ’t Wout in een zetel af. De gehavende shorttracker bleef – zoals we van hem gewend zijn – koel en sleepte net als in Beijing het goud binnen voor Nederland. Na het bekijken van de videobeelden ontving de Verenigde Staten een penalty, waardoor Italië het zilver kreeg omgehangen. De gediskwalificeerde ploegen kregen het brons.

Vermoeidheid, pijn en blijdschap na de mixed relay voor Jens van 't Wout. | Foto : ISU

De halve finales van de relay is Nederland foutloos doorgekomen. Omdat Michelle Velzeboer tijdens de B-finale van de 1500 meter een schaats tegen haar been kreeg met een gezwollen en beurse bovenbeen tot gevolg, reed Diede van Oorschot in haar plaats. Het oranje kwartet finishte als tweede achter Canada. Jens van 't Wout liet na de val op de mixed relay de mannenaflossing aan zich voorbij gaan. Door onder andere een mooie inhaalactie van de nieuwe afmaker Itzhak de Laat behaalden ook de mannen de eindstrijd op zondag. 

Alle uitslagen zijn hier te vinden. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan