Tickets
Shop
Shorttrack 15 dec 2023

Moeizame rentree Sjinkie Knegt in World Cup

De terugkeer van Sjinkie Knegt in de World Cup Shorttrack is moeizaam verlopen. De 34-jarige Fries, opgeroepen na het wegvallen van de geblesseerde Melle van ’t Wout, wist zich niet direct te plaatsen voor de hoofdfase van de vierde wereldbeker die in Seoul wordt afgewerkt. Op de 1500 meter eindigde Knegt als vierde in de kwartfinales; in de voorronden van de 500 meter was zijn startpositie (5e) ook zijn eindklassering. Knegt moet zich nu via de herkansingen alsnog zien te kwalificeren.

Foto : @International Skating Union (ISU)

Deze prestaties komen niet onverwacht: Knegt heeft, na eerst al een gebrekkige voorbereiding, de voorbije maanden nauwelijks wedstrijdritme opgedaan. Zijn laatste wedstrijd was de Shanghai Trophy van begin oktober, waarbij hij alleen op het langste nummer tot de B-finale reikte. Op het ijs van de Mokdong Arena in de Zuid-Koreaanse metropool werd meteen duidelijk dat het niveau in de breedte is veel te hoog om direct op de voorste rij mee te strijden. “Het voelt heel goed om terug te zijn, maar je moet geen wonderen van me verwachten”, had ‘de Schicht van Bantega’ van tevoren aangegeven, die voorzichtig hoopte er een plek in de halve finales van de 1500 meter uit te slepen. Dat is nog steeds mogelijk, al zal hij dan door de herkansingsronden van zaterdagmorgen moeten geraken.

Ook een uurtje na afloop van de wedstrijden bleek de mening van de routinier niet gewijzigd. "Ik wist van tevoren dat ik niet in de meest waanzinnig, goede vorm verkeerde. Dat houdt automatisch in dat het lastig zou worden. Maar ik had wel gehoopt dat het op de 1500 meter wel net even iets beter zou gaan. Ik maakte zelf een fout waardoor ik veel snelheid verloor. In de slotronde kon de Oostenrijker achter me er nog buitenom langs. Heel vervelend, want anders zou ik nu in de volgende ronde hebben gezeten."

De 500 was ronduit slecht. "Die afstand had ik liever niet gereden. Daar gaat mijn voorkeur al niet naar uit. Twee keer de 1500 meter was beter voor me geweest. Helaas heb ik er zelf niets over te zeggen. Als Niels (Kerstholt, de bondscoach, red.) zegt dat ik de 500 meter moet doen, heb ik daar niets tegenin te brengen. Ik ben als laatste rijder toegevoegd aan de selectie waarin de andere mannen ook hun voorkeuren hebben. Dan is dat zo."

Over de herkansing van zaterdagmorgen zei hij: "Ik heb m'n hele carrière door veel herkansingen moeten rijden. Die horen bij de sport. Ik zie het eerder als een mogelijkheid me alsnog te plaatsen dan als een obstakel. Of het nou 's morgens of 's middags is, maakt me niets uit. Vroeger zaten we de hele dag op onze hotelkamer te wachten, omdat het programma volledig in de avonduren werd afgewerkt. De ochtend is niet mijn sterkste punt, maar we zullen er het beste van maken."

Die omweg naar de hoofdfase van het toernooi wacht meer rijders van TeamNL. World Cup-debutante Diede van Oorschot heeft dit weekend in haar takenpakket twee 1500 meters. De Utrechtse viel aan het slot van haar eerste optreden; daardoor wacht haar zaterdagmorgen de herkansing, net als Yara van Kerkhof en Friso Emons (foto boven; eveneens door een val). Van Oorschot trof het niet dat ze het tijdens de voorronde van de tweede 1500 meter in het weekeinde met twee Canadese hardrijdsters (Sarault en Blais) moest uitvechten. De vierde plaats betekende dat ze nu ook zondagmorgen aan de bak moet.

Alle overige Nederlanders zijn door naar de beslissende fase van de vierde wereldbeker.

Alle individuele uitslagen van de kwalificatiedag in de World Cup staan al  hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan