Tickets
Shop
Kort door de bocht 10 aug 2023

Sjinkie Knegt in The Biohack Project, Vikingskipet letterlijk onder water

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : ISU

Sjinkie Knegt test zichzelf in tv-programma The Biohack Project
Sjinkie Knegt is binnenkort te zien in het televisieprogramma The Biohack Project. De oud-wereldkampioen shorttrack is een van de BN’ers die onder begeleiding van expert Govert Viergever extreem op de proef gesteld wordt. “Het uitgangspunt van biohacking is het lichaam als een systeem zien”, zegt Viergever. “Je probeert meer inzicht en controle te krijgen over lichaam en geest, met behulp van technologie en wetenschap.”

Knegt moest na zijn ongeluk in 2019 lang vechten om op niveau terug te keren op het ijs, maar hij denkt dat de methode van Viergever kan helpen nog een stapje verder te komen. “Ik wil komend seizoen op de grote toernooien net boven de rest, en ook boven mezelf, uitsteken. In mijn sport telt elke duizendste van een seconde. Als mijn lijf en geest door biohacks nog meer in balans komen, gaat dat misschien voor mij net het verschil maken tussen een gouden medaille of met lege handen naar huis.”

The Biohack Project is vanaf maandag 11 september wekelijks om 20.30 uur te zien op NPO1.

Vikingskipet onder water gezet
Wegens storm Hans heeft Noorwegen te maken met hevige regenval, waardoor het Mjøsa-meer, wat naast het Vikingskipet in Hamar ligt, dreigt te overstromen. Door de iconische ijsbaan onder water te zetten kan er geen overstromingswater naar binnen en wordt de stad ontlast, aldus de directeur van het Vikingskipet Tom Erik Hovde bij de Noorse omroep TV2. Enkele sprinters maakten van de gelegenheid gebruik en namen een duik. Afgelopen jaar was Hamar nog het toneel van het EK Afstanden en Sprint, al heeft ook de Noorse ijsbaan last van financiële problemen gehad. 

Nederlandse deelneemsters voor Junior Grand Prix bekend
Nederland vaardigt dit seizoen vier kunstschaatssters af naar de ISU Junior Grand Prix Kunstrijden. De KNSB heeft in vijf evenementen een rijdster mogen inschrijven. Julia van Dijk (17) is weer van de partij. De Tilburgse eindigde vorig jaar als zestiende tijdens de Junior Grand Prix in Ostrava en kwalificeerde zich voor het WK Junioren. Dit jaar hoopt ze een nieuwe stap te zetten. Van Dijk gaat als enige naar twee JGP-rondes, in Japan en Armenië.

Julia van Dijk komt dit jaar tweemaal in actie in de Junior Grand Prix.

Emilia Soloukhin (14) gaat op voor haar tweede seizoen in de Junior Grand Prix. Zij komt in actie als de derde Junior Grand Prix gehouden wordt in Turkije. Jolanda Vos (17) mag in Hongarije haar küren tonen. In Oostenrijk debuteert Angel Delevaque (13) in het circuit. Meer informatie over de wedstrijden is te vinden in de kalender.  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan