Tickets
Shop
Langebaan 13 okt 2022

Belgisch schaatsen in nood: alleen Bart Swings zeker van World Cups

De Belgische Snelschaatsfederatie (KBSF) zit financieel in zwaar weer. Door een gebrek aan sponsoren kunnen onder anderen Sandrine Tas en Mathias Vosté geen steun ontvangen voor hun reis naar de wereldbekers. Omdat beide schaatsers geen onderdeel zijn van een commerciële ploeg, moeten ze zelf de kosten ophoesten, waardoor deelname aan internationale wedstrijden in gevaar komt.

Foto : Soenar Chamid

Sporttechnisch zit het Belgische schaatsen in de lift. Tijdens de afgelopen Winterspelen veroverde Bart Swings goud op de mass start en won shorttrackster Hanne Desmet brons op de 1000 meter. Ondanks deze prestaties verkeert de KBSF in nood. 

De voorzitter van de bond, Corné Lepoeter, vertelt bij Sporza dat hij wakker ligt van de situatie. "We hebben een enorme groei van de sport door de successen in de winter en daardoor is er meer budget nodig." Geld dat de KBSF niet heeft, waardoor onder andere langebaanschaatsers Sandrine Tas en Mathias Vosté niet op steun hoeven te rekenen. Bart Swings, Stijn en Hanne Desmet (shorttrack) en kunstrijdster Loena Hendrixcs ontvangen nog wel een financiële bijdrage. 

"Zeker nu de prestaties in de lift zitten, is het heel vervelend dat schaatsers buiten de boot vallen. Nu kunnen ze alleen rijden als ze dat zelf betalen. Wij maken ons grote zorgen," aldus Lepoeter. 

Eén van de gedupeerden is Mathias Vosté. De 28-jarige schaatser reed tot vorig seizoen bij Team Reggeborgh, maar door mindere prestaties vanwege een liesblessure moet hij op eigen benen staan. Met Tas, die de tweede mass start in Nederland won, heeft hij zich aangesloten bij het groepje sprinters dat traint onder Daniel Greig. Ook hij doet zijn verhaal bij Sporza: "Ik was voorbereid op ietsje minder na mijn kwakkeljaar, maar het was slikken toen ik hoorde dat ik helemaal niets meer zou krijgen."

Vorig jaar reed Vosté nog in het groen-zwart rond, dit jaar is hij op zichzelf aangewezen. | Foto : Neeke Smit

Van de bond ontving Vosté twee redenen voor het stopzetten van zijn vergoeding. "Mentaal zou ik niet sterk genoeg zijn voor de topsport, omdat ik op de Spelen een zwaar moment had. Ik blokkeerde, terwijl het op de trainingen wel goed ging. Ook zou ik genoeg kansen gehad hebben en zou ik mij niet getoond hebben toen het erom ging. Dan hebben ze niet naar de wereldbekers gekeken, waar ik twee keer net naast het podium viel."

Voor Vosté wordt het nu puzzelen naar welke World Cups hij zal gaan. Zonder goede kwalificaties bij de wereldbekers, mag hij immers niet meedoen aan het WK Afstanden in Heerenveen.

De bond vervolgt de zoektocht naar sponsoren en hoopt dat de schaatsers alsnog een vergoeding kunnen krijgen. Eind oktober zal bekend worden welke schaatsers naar de wereldbekers mogen en of de schaatsbelg Isabelle van Elst tot deze groep behoort. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan