Tickets
Shop
Nieuws 22 mrt 2022

Wat moet je weten over de WK Kunstrijden?

De Sud de France Arena, waar internationale sterren als Beyoncé en Bruce Springsteen op de planken hebben gestaan, is van 23 tot en met 26 maart het toneel voor de strijd om de mondiale kunstrijdtitels. In Montpellier ontbreken enkele wereldtoppers, maar dit belooft het toernooi juist onvoorspelbaar en spannend te maken. Wij blikken vooruit.

Foto : ISU

Historie
Aan de eerste editie van de WK Kunstrijden, in 1896 in Sint-Petersburg, deden slechts vier mannen mee. Gilbert Fuchs, een in Oostenrijk geboren Duitser, veroverde in Rusland de wereldtitel. Tien jaar later mocht de Britse Madge Syers-Cave zich de eerste vrouwelijke wereldkampioen noemen in Davos, Zwitserland. In 1908 en 1952 volgden respectievelijk de paarrijders en de ijsdansers met hun eigen WK.

In 2020 werd de mondiale titelstrijd afgelast vanwege corona, vorig jaar vond het toernooi plaats in Stockholm. De Amerikaan Nathan Chen pakte met overmacht het goud bij de mannen en de Russische rijders waren superieur bij de vrouwen, waar Lindsay van Zundert op een knappe zestiende plaats eindigde en zo een startbewijs voor de Olympische Spelen in Beijing wist binnen te halen. Ook bij de andere onderdelen wonnen Russische rijders: het duo Mishina/Galliamov veroverde het goud bij de paren, Sinitsina/Katsalapov was de beste bij het ijsdansen. Nu er door de oorlog in Oekraïne geen Russen mogen deelnemen, biedt dit kansen voor andere rijders uit Azië, Europa en Noord-Amerika.

Kanshebbers
Bij de mannen heeft de grote kanshebber, olympisch kampioen Nathan Chen, zich geblesseerd afgemeld. De weg lijkt nu open te liggen voor de Japanners Yuma Kagiyama en Shoma Uno, de nummer twee en drie van de Winterspelen. Opvallend is dat de nummer twee van de Amerikaanse kampioenschappen, Ilia Malinin, wel van start gaat op de WK. Voor de olympische selectie, die bestond uit drie kunstschaatsers, viel de 17-jarige rijder nog buiten de boot. Door zijn zilveren medaille op de Amerikaanse Kampioenschappen en omdat hij onlangs bij de Challenge Cup in Tilburg voldaan heeft aan de kwalificatie-eisen, kan hij in Frankrijk meedoen.

Yuma Kagiyama zal zijn kans willen grijpen bij afwezigheid van olympisch kampioen Nathan Chen. | Foto : International Skating Union

Lindsay van Zundert wil haar succesvolle seizoen graag in stijl afsluiten. In Beijing haalde ze de vrije kür en eindigde ze op de achttiende plaats. Bij deze WK wil ze alles geven om de top 24 te bereiken en zo de vrije kür te mogen rijden. Bij afwezigheid van de Russische dames hebben de Japanse vrouwen Kaori Sakamoto (derde op de Spelen) en Wakaba Higuchi (vijfde) de beste papieren voor de wereldtitel. De Belgische Loena Hendrickx leek ook kans te maken op het podium, maar rijdt met een scheurtje in haar lies rond, waardoor ze al tevreden is met een toptiennotering.

De gedachten van Daria Danilova en Michel Tsiba zullen deze week niet alleen in de Sud de France Arena zijn, maar voornamelijk bij de oorlog in Oekraïne. De Nederlands kampioenen reizen zonder verwachtingen af naar Frankrijk, waar ze door het beperkte deelnemersveld al verzekerd zijn van de vrije kür. Nu de beste vijf paren van de olympische spelen verstek laten gaan, zullen de ogen gericht zijn op het Amerikaanse duo Knierim/Frazier en het Japanse duo Miura/Kihara. 

Danilova en Tsiba reizen zonder verwachtingen af naar Frankrijk en willen vooral genieten. | Foto : Carl Mureau

Bij het ijsdansen willen de Franse Gabriella Papadakis en Guillaume Cizeron hun favorietenrol waarmaken voor eigen publiek. De Amerikaanse Hubbell/Donohue en Chock/Bates zijn de voornaamste uitdagers voor de olympisch kampioenen. De wereldkampioen bij de mannen van 2010, de Japanner Daisuke Takhashi, neemt ook deel aan het ijsdansen, met zijn partner Kana Muramoto. De wereldtitel lijkt te hoog gegrepen voor het koppel.  

Hoe kun je het volgen?
De wereldkampioenschappen zijn live te volgen via het YouTube kanaal van de ISU. Daarnaast zullen de wedstrijden te zien zijn bij Eurosport en voor abonnees via de app en website van Eurosport. Via schaatsen.nl houden we je op de hoogte van het laatste nieuws en de uitslagen. Je kunt meer informatie vinden over de WK Kunstrijden op de kalenderpagina.

Woensdag 23 maart
11.10 uur: vrouwen korte kür (met Lindsay van Zundert)
18.30 uur: paren korte kür (met Michel Tsiba/Daria Danilova)

Donderdag 24 maart
11.15 uur: mannen korte kür
18.20 uur: paren vrije kür (met Michel Tsiba/Daria Danilova)

Vrijdag 25 maart
11.00 uur: ijsdansen ritmische dans
18.00 uur: vrouwen vrije kür (evt. met Lindsay van Zundert)

Zaterdag 26 maart
10.55 uur: mannen vrije kür
17.05 uur: ijsdansen vrije kür


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan