Tickets
Shop
Nieuws 28 jan 2019

Hekman maakt ploegenspel perfect af: 'Tot in detail uitgevoerd'

Met de stralende zon hoog in de blauwe lucht gingen de mannen maandag van start in de tweede KPN Grand Prix over 60 kilometer. De korte koers mondde uit in een massasprint die werd gewonnen door Gary Hekman. Hij versloeg Evert Hoolwerf en Peter van der Pol en maakte daarmee het teamwerk van AB Vakwerk perfect af.

Foto : Ben Mobach

De koers verliep geheel volgens plan voor Team AB Vakwerk. De groene brigade reed een gecontroleerde koers en liet een kopgroep wegrijden. Na 20 kilometer gingen Erik Jan Kooiman en Stefan Wolffenbuttel op avontuur. Het duo kreeg later gezelschap van Mats Stoltenburg, Marco van der Tuin, Marcel van Ham, Chiel Smit, Arjan Stroetinga, Evert Hoolwerf en Kevin Hoekstra. In de laatste ronde kwam alles weer bij elkaar en begon de voorbereiding op een massasprint. 

"Van tevoren hadden we afgesproken dat we voor de sprint zouden rijden", vertelt Hekman. "In het begin wilden we een beetje meeschuiven en vanaf 20 kilometer controleren. In die kopgroep zat nog best veel kracht met goede rijders. Christiaan (Hoekstra) en Niels (Overvoorde) hebben die hele groep gecontroleerd. Pas op het laatste hoefden onze andere mannen uit het hok. Het werkte echt perfect, tot in de detail uitgevoerd."

Hekman hield zich gedurende de wedstrijd koest in het peloton en moest het vervolgens afmaken in de laatste meters. "Ja, dat lukte gelukkig wel. Als je dan tweede wordt, zou het wel heel zuur zijn voor die jongens na zo'n dag hard werken. Bij de Aart Koopmans Memorial zeiden we van tevoren dat het ook wel eens een sprintkoers zou kunnen worden, maar uiteindelijk denkt iedereen daar anders over en hebben we nog andere ijzers in het vuur liggen. Zo zie je maar: van een derde plek (AKM, red.), naar een tweede plek (ONK, red) en naar de eerste plek. Het is tot nu toe een mooie week." 

Foto : Ben Mobach

Als nummer drie mocht Peter van der Pol het bruggetje van Barthlehiem op de Weissensee beklimmen. De rijder van Team BraGeld stopt na dit seizoen als marathonschaatser en gaf zichzelf een mooi afscheidscadeau. "Jazeker, het is mooi dat ik nog op m'n laatste Weissensee op het podium sta. Daar ben ik heel blij mee en in een massasprint was dit voor iedereen wel een verrassing. Ik zat heel goed in de koers. Het was een smal parcours door de sneeuw die is gevallen en dan weet je dat je voorin moet zitten. De hele wedstrijd ben ik niet buiten de top-30 geweest."

Van der Pol wist ook dat AB Vakwerk voor de sprint zou gaan en had zelf Henriek van Millingen bij zich om mee te rijden. "In de sprint werd ik prima door een andere ploeg naar voren geholpen, dat was perfect. Dat ik nog net derde word, is supermooi voor een ploeg die voor het eerst op het hoogste niveau rijdt. Het was nog wel close met Bart Hoolwerf, maar op de streep wist ik het."

Wat belooft dit voor de Alternatieve Elfstedentocht op woensdag? "Dat is weer totaal anders. Zaterdag op het ONK was ik ook in orde. Ik weet het niet, we gaan het zien. Dit pakken ze mij in ieder geval niet meer af", lacht Van der Pol.  

Klik hier voor de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan