Tickets
Shop
Nieuws 22 jan 2018

Dweilpauze: verrassingen op het podium en solo over de finish

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Soenar Chamid

Nieuws van het weekend
De vijfde World Cup in Erfurt leverde dit weekend een aantal verrassingen op. Voor Marcel Bosker was het vrijdag dubbel feest: hij was jarig én pakte zijn eerste wereldbekermedaille bij de senioren. De 21-jarige rijder won brons op de 1500 meter en moest alleen de Rus Denis Yuskov en de Noor Sverre Lunden Pedersen voor zich dulden. Michel Mulder stond voor het eerst sinds maart 2015 weer op het internationale podium: hij werd tweede achter de Rus Pavel Kulizhnikov op de eerste 500 meter. In de B-groep schreef Lennart Velema de 1000 meter op zijn naam en veroverde debutant Marwin Talsma brons op de vijf kilometer.

Buitenlander(s) in het nieuws
Noord-Korea gaat met 22 atleten naar de Winterspelen in Zuid-Korea. Dat is de uitkomst van een overleg tussen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en beide landen. Het beraad was noodzakelijk, omdat Noord-Korea te laat was met het inschrijven van atleten. Noord-Korea en Zuid-Korea zullen onder één vlag meedoen aan de openingsceremonie op vrijdag 9 februari. De buurlanden onderhouden sinds 1953 een staakt-het-vuren maar de bloederige oorlog die in 1950 uitbrak, is nooit officieel beëindigd.

Top
Er kwam dit weekend goed nieuws uit Oostenrijk. Na een periode van regen en dooi zijn de weersvoorspellingen voor de Weissensee komende week een stuk gunstiger geworden. Daardoor is het ijsmeester Norbert Jank gelukt om een parcours van 12,5 kilometer te prepareren op het kleine meer. De voorbereidingen van de toertochten en wedstrijden zijn inmiddels in volle gang en het marathonpeloton verplaatst zich sinds zondag ook in plukjes richting natuurijs.

Tijd
6.14,66 - Op de 5000 meter voor heren was Sverre Lunde Pedersen de verrassende winnaar. De Noor klopte de Europees kampioen op deze afstand Nicola Tumolero uit Italië en Ted-Jan Bloemen. Met een tijd van 6.14,66 verbrak hij het baanrecord van Sven Kramer. Op 30 januari 2009 kwam Kramer tot 6.16,02. De rijder van Team LottoNL-Jumbo was niet aanwezig in Erfurt, hij verkoos een trainingskamp in Collalbo boven de wereldbekerwedstrijden in Duitsland.

35,90 - Er werd nog een opvallende tijd gereden in Erfurt. Op de tweede 500 meter in de B-groep reed de top drie exact dezelfde tijd: 35,90. Voor het verdelen van de medailles kwam dus aan op de duizendste van een seconde. De Duitser Joel Dufter bleek het rapst, hij noteerde 35,900. Ignat Golovatsiuk uit Wit-Rusland zette 35,902 op de klok en de Chinees Jiaxuan Xie zat daar weer vlak achter met 35,903. Waar werd de winst behaald? Dufter had de langzaamste opening (10,2) maar het snelste rondje (25,7) terwijl Xie als snelste opende (9,86) maar de langzaamste ronde neerzette (26,0). Golovatsiuk zat er met een opening van 10,0 en een rondje 25,8 precies tussenin.

Quote
"Op het moment dat ik aansloot, vroeg Imke Vormeer of ik nou een rondje had, zo snel ging het." Het tempo waarmee Ineke Dedden zaterdag een ronde voorsprong pakte op het marathonpeloton verraste zelfs haar ploeggenoten. De rijdster van Team Palet Schilderwerken kwam los uit een kopgroepje van vier en sloot als enige weer aan bij het peloton. Later in de wedstrijd deed Janneke Ensing ook een uitlooppoging maar slaagde daar niet in. Dedden kon derhalve rechtovereind de finish passeren na drie ererondjes en sleepte de overwinning binnen waar de ploeg al het hele seizoen naar smachtte.

Beeld
Daniëlle Bekkering maakte zaterdag bekend na dit seizoen te stoppen met marathonschaatsen. 's Avonds werd de twaalfde KPN Marathon Cup verreden op haar thuisbaan Kardinge in Groningen. De 41-jarige rijdster van Team Speelman-Haak werd door het peloton geëerd door haar op kop te laten rijden in de loze ronde, voor klassementsleidsters Iris van der Spelt en Jade van de Molen. Na afloop van de wedstrijd werd Bekkering op het middenterrein benoemd tot lid van verdienste van het gewest Groningen/Drenthe. Ook kreeg ze een beeldje en een oorkonde uit handen van voorzitter van de sectie marathon Albert Bakker.

Foto : Glenn Wassenbergh

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan